De Autobahn

De Autobahn

Klinkt het niet fantastisch: met 200 km/uur over de Autobahn knallen! 
In Duitsland mag je op bepaalde wegen, zonder snelheidsbeperking rijden. Maar is dat eigenlijk wel echt zo fantastisch?

Alles mag, zolang er geen snelheidsbeperking staat aangegeven. Dit betekent in de praktijk dat je op ongeveer 40% van de Autobahnen zo hard mag rijden als je wilt, op ongeveer 60% van de wegen wordt je snelheid beperkt tot 120, 100 of zelfs 80 km/u. Dit hoofdzakelijk vanwege milieu- en/of geluidshinder.

Speeding_Germany_long.jpg

Boete

Naar Nederlandse begrippen zijn de boetes in Duitsland relatief laag. Rijd je bijvoorbeeld op de snelweg 20 km te hard, krijg je bij onze Oosterburen een boete van €30. Haal je datzelfde grapje in Nederland uit, ben je €165 kwijt.
Wat boetes betreft ben je als buitenlander niet slecht af. Voor Duitsers is dat een ander verhaal, zij krijgen bij overtredingen strafpunten. Meestal krijgen zij per overtreding 1 punt, bij 8 punten ontvangen ze een rijontzegging.

Onbeperkte snelheid

Maar hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering? Daarover gaan allerlei verhalen rond:

Is dit wenselijk gedrag?

Is dit wenselijk gedrag?

 • Ben je niet meer verzekerd zodra je harder dan 130 km/u rijdt?
 • Hoe zit het met het aansprakelijk gesteld worden voor de schade zodra je harder dan 130 km/u rijdt, zelfs als je formeel geen schuld hebt bij het ongeval?

Je kunt er vanuit gaan dat op alle snelwegen, ook waar geen snelheidsbeperking geldt, de adviessnelheid 130 km/u is.
Dit betekent dat, als je een ongeluk krijgt en harder dan deze snelheid gereden hebt, je door een rechter (gedeeltelijk) aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. Dus ook als jij formeel gezien geen schuld hebt. 
Het is op dit moment aan jou om aan te tonen dat je met de snelheid die je reed, geen onnodig risico hebt genomen. 

Let daarnaast op met je verzekering. De meeste verzekeringen hebben daarom de volgende voorwaarde bij de kleine lettertjes staan: 

'Wanneer betalen wij niet voor schade of krijgt u geen hulp:

.. Als u de schade met opzet heeft veroorzaakt of roekeloos bent geweest. Of als u daarvoor een ander toestemming gaf.'

Dus ook voor jouw verzekering geldt dat jij jouw onschuld zal moeten bewijzen. 

GreenStar

En wat betekent dit als je met je EcoBox in Duitsland rijdt?
Natuurlijk is het doel van het programma om brandstof-, onderhoudskosten en CO₂-uitstoot te verminderen. 
Daar past 200 km/u rijden op de Autobahn niet bij. Om deze reden is in Duitsland, de limiet op de adviessnelheid van 130 km/uur gezet.

 

Vragen?

 
 
 

Fietsers in het verkeer

Fietsers in het verkeer

Natuurlijk zijn er als Nederlanders trots op, in ons kikkerlandje hebben we het voor fietsers goed voor elkaar. 
Qua infrastructuur mogen we het dan wel goed voor elkaar hebben, maar ze zijn en blijven kwetsbare verkeersdeelnemers. 

Wist jij dat er een aantal regels zijn die in het verkeer enkel voor fietsers gelden? We hebben ze voor je op een rijtje gezet, goed om eens door te lezen!

child_cyclist.jpg

Houd er daarnaast extra rekening mee dat de scholen weer gaan beginnen en het dus drukker wordt op de weg!

Algemene regels:

 • Fietsers mogen bij een rood stoplicht rechtsaf slaan als er een bordje hangt met de tekst 'rechtsaf voor fietser vrij'.
 • Fietsers mogen op het trottoir en de stoep parkeren, tenzij er een bord staat dat dit verbiedt.
 • Fietsers mogen alleen kinderen onder de 8 jaar vervoeren als zij op veilige zitplaats zitten. 

Fietspad of weg?

 • Fietsers moeten het verplichte fietspad of fiets/bromfietspad gebruiken.
 • Als er geen verplicht fiets- of fiets/bromfietspad is, moet de fietser de rijbaan gebruiken.
 • Bromfietsers mogen binnen de bebouwde kom niet op het fietspad rijden.

Inhalen

 • Fietsers moeten elkaar links inhalen, andere voertuigen mogen zij rechts inhalen.

Verlichting

 • Fietsers moeten 's nachts een voor- en achterlicht aanhebben.
 • Ook bij slecht zicht overdag is gebruik van voor- en achterlicht verplicht.
 • Losse fietslampjes mag, zolang ze maar voldoen aan bepaalde eisen. Wanneer er iemand achterop de fiets zit, mag het losse achterlicht ook op de rug van die ander vastzitten. Knipperende verlichting mag niet. 


Mobiel bellen en muziek luisteren?

Het is niet verboden mobiel te bellen, of naar een i-pod of mp3 speler te luisteren. Maar het is wel gevaarlijk. Een fiets heeft geen achteruitkijkspiegels. De fietser heeft zijn gehoor nodig om het verkeer achter hem of haar te horen. Fietsers die telefoneren of muziek luisteren, merken minder op van wat er om hun gebeurt in het verkeer. En bellen of muziek luisteren vertraagt de reactiesnelheid. Wanneer dat een gevaarlijke situatie veroorzaakt kan de fietser veroordeeld worden.

 

Meer informatie over ons programma?

Neem contact met ons op:

 

 

Bron
 

Vrouwen zijn betere chauffeurs dan mannen

Vrouwen zijn betere chauffeurs dan mannen

Deze week willen we u graag wijzen op een interessant artikel in de Britse krant The Guardian. In dat artikel zijn de resultaten te lezen van vergelijkbare systemen als ons Greenstar-programma voor de Britse markt. We delen graag de drie meest opmerkelijke uitkomsten met u.

Vrouwen zijn betere chauffeurs dan mannen

guardian.png

Iedereen kent de discussie: zijn mannen of vrouwen nu de ‘betere’chauffeurs? Verzekeraars konden ons al jaren vertellen dat vrouwen minder vaak schades claimden, maar daar kon je tijdens de borreldiscussies altijd nog zaken tegen inbrengen als “Maar vrouwen rijden minder kilometers!” Nu niet meer, want het Britse onderzoek geeft een helder antwoord. Vrouwen claimen per gereden kilometer minder vaak schade en als ze dat doen, zijn de claims lager. De reden? Vrouwen rijden langzamer.

Jonge chauffeurs rijden relatief slecht in het donker

Hoewel de kans op een ongeval toeneemt voor alle groepen als het donker is, is dit effect voor jonge chauffeurs (onder de 25 jaar) veel sterker dan voor oudere chauffeurs. Waar oudere chauffeurs de kans op schade zien toenemen met ongeveer 50%, neemt die kans bij jongere chauffeurs toe met 300%. Snelheid is ook hier de belangrijkste oorzaak. En dan gaat het niet alleen om roekeloos rijgedrag. Het gaat ook om het inschatten wat een veilige snelheid is. In veel situaties is de maximum geldende snelheid hoger dan de veilige snelheid. Jonge chauffeurs hebben minder ervaring om die situaties in te schatten, wat leidt tot meer ongevallen vanwege een te hoge snelheid.

Snelheid is veruit de belangrijkste oorzaak van ongevallen

Als er iets uit alle analyses is gebleken, dan is het dat snelheid in bijna alle gevallen heeft bijgedragen aan het ontstaan van een ongeval of het ongeval heeft verergerd. Mensen die 20% van de tijd te hard rijden, hebben bijna 90% meer kans om betrokken te zijn bij een ongeval dan mensen die zich (bijna) altijd aan de snelheidslimiet houden.

Als er dus een les geleerd kan worden uit het analyseren van miljarden voertuigkilometers met telematica-systemen, dan is het wel: Matig uw snelheid!

Het gehele artikel is hier te lezen via deze link.

Beslagen ruiten

Beslagen ruiten

Je stapt de auto in en start de motor. Het eerste wat je ziet, of eigenlijk juist niet, is de weg voor je. De ruiten van je auto zijn beslagen en je ziet zo goed als niets!
Hoe kan je het beslaan van je ruiten in de toekomst voorkomen en er voor zorgen dat je die lantarenpaal achter de oprit wel ziet? 

Waarom beslaan je ruiten?

De ademdampen van de inzittenden, natte kleding en schoenen, buitenwater dat zich in of onder je matten verzamelt… Dit zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat de lucht in je auto vochtig is of wordt.
Daarnaast hebben we te maken met koude oppervlakken in de auto.
Zodra deze twee met elkaar in aanraking komen, condenseert de vochtige lucht en beslaat deze de ruiten. 
Je kunt dit een beetje vergelijken met het uitademen wanneer je buiten in de kou staat. Je adem wordt zichtbaar doordat het buiten kouder is dan in je longen, waardoor de lucht condenseert. Doordat je ruiten een vaste vorm hebben, heeft de condens een mogelijkheid zich te hechten. Vandaar dat de condens in de auto zichtbaar blijft en de uitademing niet.

Hoe lossen we dit op?

dent_car.jpg

Ten eerste: stop! Ga nooit rijden met (deels) beslagen ruiten. Helaas worden er elk jaar veel schades gereden vanwege beslagen ruiten. Laat het jou niet gebeuren!

De oplossing is de luchtvochtigheid in de auto te verlagen. De snelste methode zou zijn om niet te ademen of te zweten, aangezien deze het meeste vocht in de auto veroorzaken. Maar dit lijkt geen verstandige oplossing.
Ook het stationair laten draaien van de auto voordat je instapt is geen aanrader. Niet alleen is dit slecht voor het milieu, maar ook slecht voor de interne delen van je motor. Probeer daarom dit eens:

 1. Zet de airconditioning aan,
 2. Laat de ventilator eerst op de nulstand draaien,
 3. Zet de ventilator aan zodra de motor warm is,
 4. Zet je ventilator op de hoogste stand 'recirculatie',
 5. Richt de blazers op de voorruit,
 6. Zet de verwarming op de hoogste stand,
 7. Schakel de recirculatie na korte tijd uit,
 8. Zet de ventilator op medium.

Zet de ruitverwarming aan en draai de verwarming omhoog. Het glasoppervlak in de auto wordt op deze manier het snelste warm, waardoor de condensatie oplost. Let op dat je niet de recirculatiestand gebruikt, in dit geval wordt de vochtige lucht uit de auto gerecycled. 
Wrijf eventueel met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.

Om de condens voor te zijn, hebben we ook nog 'grootmoeders-tip':
Doordrenk een washandje met een afwas-sopje en smeer hier je ruit mee in. Even wachten tot het opgedroogd is, en het beslaan zal voorlopig niet meer optreden. De zeepbelletjes reactie is normaal. 

Hoe voorkom je beslagen ruiten?

De meest voorkomende oorzaak van beslagen ruiten zijn slijtage, lekkage of verstopping. Controleer daarom de volgende punten hierop:

 • De rubbers van de ramen
 • De rubbers van de portieren
 • De achterlichtunits en voorruit
 • De antennevoet
 • De afwatering van de airco 
 • Het interieurfilter (deze moet wellicht schoongemaakt of vervangen worden)

En verder:

 • Reinig de ramen aan de buitenzijde én aan de binnenzijde
 • Laat je auto luchten op droge (zonnige) momenten: zet de ramen lekker even open
 • Zet een vochtvreter in je auto 
 • Zet je ventilator normaliter op de stand 'recirculatie' voor verse, frisse lucht 
 • Gebruik ten minste een aantal keer per maand de airconditioning, dit voorkomt niet alleen dat het systeem uitdroogt of muf gaat ruiken, maar blaast ook droge lucht de auto door.
 

Meer weten?

 

Anticiperen in het verkeer

Anticiperen in het verkeer

Hoe verder je vooruit kijkt, des te beter je je omgeving kunt inschatten. Dit is niet alleen bevorderlijk voor je veiligheid, maar scheelt uiteindelijk ook in je portemonnee!

Zeker binnen de bebouwde kom wordt anticiperen ons makkelijker gemaakt door bijvoorbeeld de aanwezigheid van verkeersborden en de voor ons o zo bekende verkeerssituaties, zoals verkeerslichten en rotondes. 

Verkeersborden
Deze geven een indicatie van wat je verderop te wachten staat. Bovenstaand bord geeft bijvoorbeeld aan dat er een bocht naar links nadert:

 • Matig je snelheid.
 • Kijk door de bocht om de verdere weg in te schatten:

Ook verkeerslichten en rotondes worden door borden aangegeven. Maar deze verkeerssituaties zien we toch vaak terugkomen bij de parameters 'overmatig versnellen' en 'hard remmen'.
Daarom toch speciale aandacht hiervoor. 

Verkeerslichten
Haal bij het naderen van een rood verkeerslicht tijdig je voet van het gaspedaal en laat de auto in een zo hoog mogelijke versnelling uit rollen. Hierdoor zorgt het motormanagement van de moderne automotor ervoor dat er -totdat het stationaire toerental wordt bereikt- geen brandstof wordt verbruikt.
Wat soms moeilijk is om in te schatten is wanneer het licht op groen gaat springen. Houd in je achterhoofd: als je afremt en vervolgens deze snelheid weer op moet bouwen, had je beter wat langzamer kunnen blijven rollen.

Rotondes
Vooral belangrijk bij het aan komen rijden van een rotonde is belangrijk dat je de juiste snelheid en versnelling gekozen hebt. Dit is niet alleen brandstofbesparend, maar ook met het oog op veiligheid én het veilig uitvoeren van je manoeuvre belangrijk. 
Dit betekent dat je voldoende ver vooruit moet kijken en je je ruim voor de rotonde al bewust moet zijn van je medeweggebruikers en omgeving. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

 • Aanwezigheid van verkeersborden, verkeerstekens en de geregelde voorrang.
 • Aangelegde voetgangersoversteekplaats of fietsstroken.
 • Aanwezigheid en gedrag van ander rijdend of wachtend verkeer op of om de rotonde.
 • De breedte van de rijbaan en een eventuele indeling van de rijstroken die voorsorteren aangeven.
 • Aantal toeleidende wegen tot de rotonde (meestal 4 of 3)
 • Scherpte en het verloop van de bochten.

 

 

Meer weten? Neem contact op!

 

Rijden bij gevaarlijk weer

Rijden bij gevaarlijk weer

Door gladheid lijkt de weg soms meer op een ijsbaan en zie je geen hand voor ogen door dichte mist. Het is soms best een uitdaging om te rijden in het weer waarmee we in ons kikkerlandje te maken hebben. Zeker zodra de kou zich weer aanbied.
Het is fijn om te weten dat je, zelfs onder deze omstandigheden, veilig van A naar B komt.

Tip 1

sunglasses_green.png

Zonnebril
In de zomer een logische accessoire in de auto, maar in het najaar mag hij ook niet ontbreken. Dit omdat de zon in het najaar erg laag staat. Dat is natuurlijk in eerste instantie prachtig, zelf oogverblindend. Letterlijk helaas. Door de laagstaande zon is het soms moeilijk om goed in te schatten wat er in je omgeving gebeurd. Dit levert gevaarlijke situaties op. Een zonnebril kan dit probleem verhelpen.


Tip 2

speedy_snail_2.png

Snelheid
Geeft het kwik 's ochtends minder dan 10 graden aan? Let dan extra op, de kans bestaat dat het vannacht gevroren heeft. Pas de snelheid aan op de omstandigheden waarin je rijdt en houd rekening met een langere remweg. Daarnaast is het goed om in het hoofd te houden dat je sneller kunt reageren als je langzamer rijdt, je remweg is namelijk een stuk korter.


Tip 3

water_road.png

Water
Gehydrateerd in de auto zitten is altijd een goed idee, maar waar we eigenlijk op doelen is aquaplaning (of watergladheid). Zeker als je onverwacht in de situatie komt waar je de auto geen grip meer heeft op het wegdek en onbestuurbaar raakt.
Het beste advies? Dat geven we hier.

 


 

Op zoek naar meer informatie? Neem contact met ons op!

 

Ergonomie in de autostoel

Ergonomie in de autostoel

Hoeveel uur per week breng jij door in je autostoel? En hoeveel tijd besteed je eigenlijk aan het goed instellen en creëren van een goede zithouding in de autostoel?

Er zijn een aantal punten waarmee je rekening moet houden om een goede zithouding te creeeren. Onderstaand onze tips:


Hoogte stoel

hight_chair.jpg

Stel je stoel zo in dat je bovenbeen zo vlak mogelijk staat. Voorkom dat je knie hoger staat dan je heup. Voorkom dat je bekken naar achteren kantelen, waardoor er teveel druk op je onderrug, zitbeenderen en staartbeen komt.
Zorg ervoor dat je je hoofd recht boven je schouders hebt staan, je moet niet onder/over dingen heen hoeven te kijken.


Afstand benen tot pedalen

Ga goed achterin de stoel zitten, rechtop. Trap de rem volledig in. Wanneer je nu kijkt naar de positie van je been ten opzichte van de stoelzitting, mag je bovenbeen op de stoelzitting rusten. Je kunt dan de pedalen makkelijk bedienen.
Let op dat je stoel niet te ver naar achteren staat, hiermee creëer je spanning in je benen en voeten doordat je naar de pedalen moet reiken.


Afstand stuur

steering_wheel.jpg

Zorg dat je een lichte knik in je armen hebt. Deze moeten niet overstrekken. Alle instrumenten op het dashboard dienen leesbaar te zijn. 
Je moet alle meters kunnen zien, zonder je handen te verplaatsen.


Rughoek

De hoek tussen je bovenbenen en je romp zou ongeveer 90° moeten zijn. Het is mogelijk met je handen het stuur te pakken zonder dat je schouders hoeft te verhogen. Ellebogen mogen hierbij niet gestrekt zijn.

Creëer voldoende steun in je onderrug, de meeste stoelen hebben hier een speciale knop voor. Je wilt je bekken naar voren gekanteld hebben. 


Hoofdsteun

headrest_car.jpg

Ook voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je je hoofdsteun goed instelt. De bovenkant van de hoofdsteun moet even hoog staan als de bovenkant van je hoofd. De afstand tussen je hoofd en de hoofdsteun mag niet meer dan 5 cm zijn.


Meer weten?

 
 

Invloeden

Invloeden

We willen er allemaal nog niet aan, maar nu november voor de deur staat komen ook de feestdagen weer in zicht. Oftwel, veel eten en lekker drinken. Heel veel gezelligheid, toch?

party_christmas_thin.jpg

Dat is leuk op het feestje zelf, maar hoeveel effect heeft een feestje op je rijgedrag?

 

Vermoeidheid

Je bent niet als eerste weg gegaan, het is dus iets wat laat geworden. Wat zijn nu eigenlijk de algemene gevolgen van vermoeidheid?

 • Minder efficiënte informatieverwerking
 • Verminderde  motivatie
 • Communicatie en interactie met omgeving vermindert
 • Sneller geïrriteerd
 • Afname in alertheid
 • Langere reactietijd
 • Geheugenproblemen
 • Slechtere psychomotorische coördinatie

Welke maatregelen kan je nemen?

Tot dusver is het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebruik van alcohol, onmogelijk om een wettelijke grens te stellen aan de mate van vermoeidheid waarmee je nog aan het verkeer mag deelnemen. Daarom is het des te belangrijker dat je zelf goed oplet dat je niet vermoeid in de auto zit. 
Je weet zelf goed wanneer je eigenlijk te moe bent om te rijden, doe dit op dat moment dan ook niet. Qua maatregelen is het beter om te kijken naar de oorzaak van de vermoeidheid en deze aan te pakken:

tired_eye_rubbing_small.jpg

Slaaptekort
Acuut of chronisch. Chronisch slaaptekort is het gevolg van te weinig slaap over een lange periode. Gemiddeld genomen heeft de mens 8 uur slaap per 24 uur nodig.
Acuut slaaptekort kan bijvoorbeeld voorkomen na een feestje (waarna je een te korte nacht hebt gehad) of je een slechte nacht hebt gehad.

Lichamelijke vermoeidheid
Vermoeidheid of slaperigheid kan ook ontstaan zonder dat er sprake is van een slaaptekort. Deze vorm van vermoeidheid hangt meestal samen met de dagelijkse slaapcyclus of het bioritme. Op die momenten bestaat er een natuurlijke neiging om te slapen en als daar niet aan toe kan worden gegeven, ontstaat een gevoel van slaperigheid.

Externe oorzaak
Ook je leeftijd, lichamelijke conditie, buiten temperatuur, lawaai, vibraties en een routine die je hebt, kunnen van invloed zijn op je gesteldheid. Zelfs lang in je eentje op een saaie weg rijden kan vermoeidheid veroorzaken. 

 

Alcohol

Iedereen weet hoe het zit, het toegestane promillage alcohol in je bloed is 0,5 ‰. Maar wist je dat voor een beginnend bestuurder (iemand die zijn rijbewijs minder dan 5 jaar heeft) deze grens nog lager is? Is je rijbewijs nog niet omgezet naar een 'normaal' rijbewijs, dan ligt de grens op 0,2 ‰.
Een promillage van 0,2 ‰ is bij een man bereikt na het drinken van ongeveer een glas bier (25 cl).

Maar hoe werkt het nou eigenlijk precies, we weten allemaal wel hoe het consumeren gaat, maar hoe lang duurt het bijvoorbeeld totdat je lichaam de alcohol afgebroken heeft?
Alcohol komt via je slokdarm in je maag terecht. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol in je bloed opgenomen. Vervolgens gaat de alcohol naar de dunne darm, waar de rest snel wordt opgenomen. De alcohol in het bloed wordt dan geleidelijk door je lever afgebroken.

champagner-toasting-new-year-s-eve-drink_small.jpg

10 minuten
De alcohol heeft nu je hersenen via je bloed bereikt. Vanaf dan ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel de (verdovende) werking van alcohol. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer.

20 minuten
De alcohol heeft je lever bereikt, die met de verwerking begint.

45 minuten
Op dit moment is de alcoholconcentratie in je bloed het hoogste.
Alcohol wordt grotendeels (voor 95%) door de lever verwerkt. De overige 5% wordt uit het lichaam verwijderd via urine, zweet en de ademhaling.

1-1,5 uur
Dit is de tijd die je lever nodig heeft om een standaard glas alcohol af te breken. 
Drink je dus 10 glazen en begin je hiermee om 23:00 uur 's avonds, dan heeft je lichaam ongeveer 15 uur nodig om dit te verwerken. 

Met andere woorden, je bent om 8 uur 's ochtend's nog niet in staat om deel te nemen in het verkeer.
Natuurlijk heeft het aantal glazen invloed op hoelang de verwerking hiervan duurt, maar ook de snelheid waarmee je drinkt, je lichaamsgewicht en geslacht spelen een rol.

De oplossing
Denk na voordat je los gaat op een feestje, het duurt verbazingwekkend lang voordat de alcohol uit je bloed is. Daarnaast zijn er geen (wetenschappelijk bewezen) methodes om de afbraak van alcohol te versnellen en dus sneller weer nuchter te zijn. 
Koffie drinken, een koude douche nemen, veel bewegen of de frisse lucht opzoeken, het is dus allemaal gebakken lucht. Je kunt je mogelijk wel even wat nuchterder voelen, dit veranderd alleen niets aan het alcoholgehalte in je bloed.

 

 

Meer weten?

 

Wat voor type weggebruiker ben jij?

Wat voor type weggebruiker ben jij?

In Nederland hebben we (volgens het CBS) ruim 10 miljoen motorvoertuigen (personenauto's en bedrijfsvoertuigen). Ons wegennet telt bijna 142.000 km. Dat betekent dat, zelfs als we iedereen goed verspreiden over de weg, er op elke kilometer 13 voertuigen staan. Dat zijn er nogal wat!
Nu is het in praktijk gelukkig niet het geval dat alle auto's op hetzelfde moment op de weg zijn, maar we hebben duidelijk wel rekening te houden met de mensen om ons heen!

road_knooppunt.png

Wij zijn graag bezig met deze vorm van profilering. Natuurlijk word je niet graag in een hokje gestopt, maar weet jij wat voor type weggebruiker je bent? Wat zijn je valkuilen en waar ben je juist heel goed in?

1.   De betweter
bet·we·ter (de; m,v; meervoud: betweters)
iem. die alles beter wil weten; = wijsneus

Als ervaren bestuurder heb je alles wel gedaan en gezien achter het stuur. Je bent bijzonder zelfverzekerd in het verkeer.
Jouw valkuil? Door je zelfverzekerdheid neem je de regels soms met een korreltje zout. Of beter gezegd, je past ze naar eigen inzicht toe. Dat geeft andere mensen soms weinig handvatten wat betreft het inschatten wat je gaat doen. Dus, zet je stoel weer wat rechter op, probeer je bewust te zijn van je handelen en let voor de gein eens wat meer op je medeweggebruikers. 
Goed in? Het inschatten van drukke verkeerssituaties doe je zonder daarover na te denken.

2.   De vredestichter
vre·de·stich·ter (de; m,v; meervoud: vredestichters)
iem. die vrede sticht

Je zit relaxed in de auto en gaat het liefst confrontaties uit de weg. Je bent beleefd tegen andere verkeersdeelnemers en probeert onder het rijden mensen te waarschuwen of helpen.
Jouw valkuil? Je bent geen fan van aanvullende regels in het verkeer, het moet je niet te moeilijk gemaakt worden. Je bent namelijk al met allerlei dingen tegelijk bezig. Kijk uit dat je niet te laconiek achter het stuur gaat zitten.
Goed in? Je blijft rustig onder druk en corrigeert makkelijk je eigen gedrag.

3.   De goedzak
goed·zak (de; m,v; meervoud: goedzakken) (informeel)
iem. die al te goed is

Je houdt je netjes aan de regels. Zo is het onwaarschijnlijk dat je te hard rijdt of een andere verkeersovertreding maakt. 
Jouw valkuil? Jouw goede gedrag is in het voordeel van alle overtreders, het voorkomt strengere regelgeving en hogere boetes en straffen. Let op, te langzaam rijden kan ook gevaarlijk zijn.
Goed in? Je brandstofverbruik is laag en zo ook de kosten wat betreft onderhoud.

4.   De coureur
cou·reur (de; m,v; meervoud: coureurs)
deelnemer aan snelheidswedstrijden per auto, motor of fiets

Je houdt nogal van snelheid en rijdt eigenlijk altijd te hard. Je bent geen voorstander van een strenge verkeerswetgeving.
Jouw valkuil? Je zit medeweggebruikers weleens (misschien onbedoeld) dwars, omdat je ze opjaagt. Vergeet niet dat het in het verkeer niet alleen om jou draait en dat de veiligheid op de weg niet alleen van jou afhangt.
Goed in? Je hebt een goed inzicht op de weg, kunt ver vooruitkijken. Je laat je niet snel afleiden van je doel.

Heb je vastgesteld wat voor type weggebruiker je bent en wil je nu bezig met je rijgedrag? Dat kan! Neem contact op met je contact persoon voor GreenStar om een coaching-sessie in te plannen, of neem contact met ons op via het volgende formulier:

 
 

Zelfrijdende auto's

Zelfrijdende auto's

Tegenwoordig worden auto's steeds slimmer en zijn ze in staat taken over te nemen van de bestuurder. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan automatisch inparkeren, afstand houden tot de voorganger en zelfstandig inhalen. Voor compleet zelfrijdende auto's is de connectiviteit van auto's onderling een belangrijke toevoeging. Omdat ze met elkaar en de weginfrastructuur (denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeerslichten) moeten kunnen communiceren.

Veel moderne auto's beschikken al over intelligente technieken zoals 'lane assist' (een rijstrookassistentie systeem) en adaptive cruise control (waarbij de auto de snelheid aanpast op de voorganger), een voorproefje dus op het 'echte werk'.

Zeker nu de technologie van de zelfrijdende auto's geavanceerder wordt en de opwinding erover groeit, groeien ook de vragen en zorgen. Hoe ziet de toekomst van het rijden eruit?

De voordelen

self_driving_car.jpg
 • Minder ongelukken
  De voorspelling wordt gedaan dat vergevorderde, zelfrijdende voertuigen tot wel 90% van de veel voorkomende ongelukken voorkomen. Voornamelijk omdat het rijden onder invloed van alcohol en afgeleid door bijvoorbeeld een mobiele telefoon, compleet weggenomen worden.
   
 • Minder CO₂-uitstoot
  Gezien het feit dat er pro-actief in plaats van reactief gereden kan worden, worden bijvoorbeeld het hard gas geven om door een oranje stoplicht te rijden, of toch net niet voor iemand langs op een rotonde minder. Dit betekent een vermindering in het brandstofverbruik wat een verminderde CO₂-uitstoot betekent. Daarnaast rijden veel van de nieuwe auto's waarbij deze technieken gerealiseerd worden elektrisch.
   
 • Minder auto's op de weg
  Doordat deze auto's in staat zijn om objectief gezien de beste route te kiezen, worden grote files voorkomen.
   
 • Minder parkeerplaatsen nodig
  Zodra een auto je af kan zetten en vervolgens zelf een parkeerplaats kan zoeken, is er ongeveer 15% minder ruimte nodig. Je hoeft immers niet meer op de parkeerplaats in en uit te stappen.

De nadelen

 • Vertrouwen in de technologie
  Zou jij momenteel in staat zijn om in een auto achter het stuur te gaan zitten om je vervolgens volledig over te geven aan de technologie? 
   
 • Weersveranderingen
  Zware regen en sneeuw kunnen van invloed zijn op de auto's sensoren.
   
 • Kosten
  Als we kijken naar bijvoorbeeld de zelfrijdende auto die Google ontwikkeld heeft, betaal je een schamele € 130.000. 
   
 • De technologie
  Momenteel is de technologie nog niet 100% veilig en kunnen we daar dus nog niet op vertrouwen. In de testritten (gedaan door Google, Volkswagen en Nissan) zijn allen uitgedraaid op een ongeluk. Ok, bij Google pas na bijna 2000 km, maar toch.

Voorspellingen

Er is een voorspelling gedaan dat in 2050 we compleet overgegaan zijn op zelfrijdende auto's. Momenteel lijkt dat ons een ver-van-je-bed-show. 

Connected Car

Deze auto's zien we nu al steeds meer op de weg.
Een Connected Car is een auto die verbonden is met het internet. Deze auto's verzamelen ook data. Je kunt hierbij denken aan het brandstofverbruik, je rijgedrag, de technische staat van de auto en waar de auto geweest is. Door de verbondenheid met het internet kan deze informatie gedeeld worden. Niet alleen met jou als bestuurder, maar ook met de fabrikant (die daardoor in staat is de auto nog verder te ontwikkelen) of bijvoorbeeld een alarmcentrale. Doordat je inzicht hebt in de status van de auto, heb je door bijvoorbeeld een app op je smartphone constant inzicht op hoe vol je accu bijvoorbeeld is. En - ook best handig - weet je altijd waar je je auto geparkeerd had.
Nieuwere auto's hebben soms een gelijksoortige functie ingebouwd, helemaal interessant als je deze in combinatie met het GreenStar programma gebruikt!

 

 
 

In de header: De kijk van Mercedes op de toekomst; de Mercedes F 015 Luxury in Motion.

Bron

Verlichting

Verlichting

Wanneer moet en wanneer mag je welke autoverlichting gebruiken? Zeker wanneer het mistig is op de weg lijken veel mensen niet goed te weten welke lampen te gebruiken. Tijd dus om daar wat licht op te schijnen.

Groot licht

Groot licht mag enkel gebruikt worden als je niet vlak achter een andere auto zit en er geen tegenligger aankomt.
Je mag dit licht zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruiken. 

Officieel gezien mag je niet seinen met je grote licht, ook al is het soms noodzakelijk voor de veiligheid om een medeweggebruiker door middel van jouw lichten te laten weten dat zij vergeten zijn de lichten aan te doen.

Dimlicht

Dit is de verlichting die je standaard aan hebt wanneer het donker is. Ook wanneer het zicht belemmerd is door bijvoorbeeld mist, hagel, regen of sneeuw, wordt er ook verwacht dat dit licht overdag aan is.

Verplicht: in het donker.

De dimlichten hoeven niet aan wanneer de mistlichten branden. Door beiden tegelijk aan te hebben is het mogelijk dat de reflectie van je eigen dimlicht je verblindt.


Automatische verlichting

Dat de achterlichten moeten branden bij een ingeschakelde dagrijverlichting, is een onlangs ingevoerde regel.
Nieuwere auto's hebben een automatische verlichting; de auto herkent slecht zicht en ontsteekt op dit moment de lichten. Ook in dit geval is het goed om dit zelf in de gaten te houden en eventueel zelf je dimlicht in te schakelen.

 

 

 

Dagrijverlichting

Autotypes (die hun typegoedkeuring gekregen hebben) na 2011 zijn voorzien van dagrijverlichting (DRL, 'Daytime Running Lights'). Deze verlichting gaat automatisch aan wanneer de auto start. Deze auto's maken je overdag beter zichtbaar op de weg. 

Let op: het is mogelijk om deze verlichting handmatig uit te zetten. Hierdoor kan je makkelijk vergeten hem weer aan te zetten!
Daarnaast kunnen medeweggebruikers je minder goed zien met deze verlichting dan met de het dimlicht. Kies er in het donker en bij slecht zicht dus voor om het dimlicht zelf aan te zetten.


Referentiepunt

Je achterlichten moeten altijd samen met het groot licht, dimlicht, stadslicht, dagrijverlichting en mistlicht branden.
Hoe weet je dat het zicht minder dan 50 meter is?
Buiten de bebouwde kom: maak gebruik van de hectometerpaaltjes, deze staan elke 100 meter langs de weg.
Binnen de bebouwde kom: Lantarenpalen zijn hier een goede graadmeter. Of misschien nog beter: is jouw voorganger gewoon zichtbaar? Dan ben jij zichtbaar voor je achterligger en is het mistachterlicht niet nodig.

Mistlicht

Voorlampen: Deze mag je alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen je zicht ernstig belemmert.

Achterlampen: Deze mogen alleen gebruikt worden als het zicht minder is dan 50 meter. Uitzondering op de regel is hier: bij zware regen mat het mistachterlicht niet gebruikt worden.

 

 


Ook handig om te weten

Heb je een reden om buiten de bebouwde kom op de rijbaan stil te staan?
Of sta je op een parkeerstrook, parkeerhaven, vluchtstrook of vluchthaven langs de autosnelweg of autoweg?

Je bent dan vrplicht om in het donker je stadslicht en achterlicht te voeren. Hetzelfde geld voor als er overdag slecht zicht is.Sta je buiten de bebouwde kom op de rijbaan? Of op een parkeerstrook, parkeerhaven, vluchtstrook of vluchthaven langs een autosnelweg of autoweg? Dan moet je in het donker stadslicht en achterlicht voeren. Dit moet ook overdag als het zicht slecht is. 
Geen of niet werkende verlichting is namelijk een duur geintje: 

 • Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht binnen de bebouwde kom: 90 euro
 • Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht buiten de bebouwde kom: 140 euro
 • Geen dim- of grootlicht voeren bij slecht zich overdag: 140 euro
 • Het hinderen van tegenliggers door groot licht: 140 euro
 • Achterlichten die niet branden bij nacht buiten de bebouwde kom: 90 euro
 • Achterlichten die niet branden bij nacht binnen de bebouwde kom: 140 euro
 • Achterlichten die niet branden bij dag bij slecht zicht: 140 euro
 • Onnodig mistlicht voeren: 90 euro
 • Niet werkende richtingaanwijzers: 90 euro
 • Niet werkende waarschuwingsknipperlichten: 90 euro
 • Niet werkende remverlichting: 140 euro
 • Niet werkend derde remlicht (voor voertuigen van na 30-09-2001): 90 euro

Meer informatie over het GreenStar Programma? 

 
 

De groene golf

De groene golf

Wat is er nu fijner dan meerdere groene verkeerslichten achter elkaar tegenkomen op je route?
Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt er gebruik gemaakt van de zogenoemde 'groene golf'. Wat houdt dit in en hoe werkt dit?

traffic-lights-green.jpg

Een 'groene golf' betekent dat je meerdere verkeerslichten door kunt rijden, omdat deze op groen staan. 
In een groene golf zijn de verkeerslichten aan elkaar gekoppeld en afgesteld op de gemiddelde rijsnelheid. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het rij-gemak, wegen worden er veiliger van: op het moment dat automobilisten zich ervan bewust zijn dat wanneer er aan de maximale snelheid gehouden wordt, het verkeerslicht op groen zal springen, zal het gros zich aan de maximum snelheid houden.
Daarnaast kan een groene golf de routekeuze van een automobilist dusdanig beïnvloeden, dat bijvoorbeeld door een woonwijk rijden minder aantrekkelijk wordt.

Milieu

Met oog op het milieu is het interessant om te kijken welke invloeden een groene golf heeft. Uit onderzoek is gebleken dat het installeren van goed afgestelde verkeersregelinstallaties, de doorstroming van het verkeer met 70% kan verbeteren. Dit betekent ook dat deze voertuigen minder lang op de weg zijn en niet minutenlang voor een stoplicht stationair draaien.

Realisatie

Groene golven zijn helaas vaak moeilijk te realiseren. Dit voornamelijk omdat op een (druk) kruispunt de groenegolfcyclus niet kan of mag worden aangepast. Daarnaast is de verkeersregelinstallatie over het algemeen maar in één richting te gebruiken. Oftewel, wanneer één rijrichting profijt heeft van de groene golf, heeft de andere richting dit niet. De tweede rijrichting ondervind hier dus de nadelen van. Enkel wanneer alle betrokken kruispunten op ongeveer dezelfde afstand van elkaar liggen, is het mogelijk om een groene golf beide kanten op te realiseren. In theorie.

Tips

Voor het rijden in gebieden met veel verkeerslichten hebben wij een aantal tips:

Rollen
Wanneer je ziet dat je een rood verkeerslicht nadert, blijf geen gas geven tot het laatste moment, maar laat de auto tijdig uitrollen. Door bij te remmen zorg je ervoor dat je niet te hard aan komt rijden (klik hier voor een eerdere blog, meer meer informatie over dit onderwerp).

Houd afstand
We weten allemaal dat we geen invloed hebben op wat een weggebruiker voor ons in zijn/haar hoofd haalt. Houd daarom voldoende afstand om te reageren op eventuele onverwachte acties. Jouw inschatting van het groene/oranje licht kan anders zijn dan dat van een ander, houd voldoende afstand zodat je tijd hebt om rustig te remmen.

Constante snelheid
Zeker in een gebied waar gebruik gemaakt wordt van een groene golf, is het handig om een constante snelheid aan te houden. Snel bij het verkeerslicht weg heeft dan weinig zin en heeft een negatieve invloed op je brandstofverbruik!

 

Wilt u meer weten over het GreenStar programma?

 

Hard optrekken

Hard optrekken

Waarom ligt het verbruik bij snel optrekken nu zoveel hoger dan bij langzaam optrekken (en waarom word je daarop afgerekend)? In beide gevallen zijn de begin- en eindsnelheid gelijk.

We wisten al dat rijden op hoge snelheid meer energie kost dan op lagere snelheid. Heel in het kort: omdat de luchtweerstand kwadratisch toeneemt bij een toegenomen snelheid.

rpm_red.jpg

Energie vs duur

Als we sneller optrekken met een auto, moet de motor op stel en sprong meer vermogen leveren. Echter: dit vermogen hoeft enkel voor korte tijd geleverd te worden, want je bent eerder klaar met versnellen. Zonder je te vervelen met ingewikkelde formules: dit kunnen we tegen elkaar wegstrepen. Hier zit het verschil niet.

Invloeden

Er zijn twee factoren die een kleine rol spelen. Zo ligt je gemiddelde snelheid hoger als je sneller optrekt (en een vaste afstand aflegt).  En dus is je gemiddelde luchtweerstand ook hoger, waardoor er meer brandstof wordt gebruikt. Ook is de efficiëntie van een motor niet bij elke mate van belasting gelijk. Maar ook die factor is niet de verklaring voor het hogere verbruik: bij hogere belasting is het rendement vaak zelfs hoger, wat een lager brandstofverbruik op zou moeten leveren. 

Conclusie

Maar wat is dan wel de verklaring? De chauffeur. Uit onze data leren we dat mensen die sneller optrekken, bij een hoger toerental schakelen. En een motor is minder efficiënt bij hogere toerentallen. Zou je opschakelen op exact dezelfde snelheden (dus toerental), dan zul je zien dat er geen sprake is van een hoger verbruik.

Het is daarom aan te raden vlot op te trekken, maar toch bij lage toerentallen op te schakelen. Om deze reden rekenen we ook alleen echt snel optrekken mee in de waardering van je rijgedrag.

Snelheid

Snelheid

We weten allen dat als je harder rijdt, de auto meer brandstof verbruikt. Maar hoeveel precies? Op welke snelheden maakt dat het grootste verschil? En wat kan jij hier zelf aan doen?

Extra brandstof

Op papier rijden de meeste auto's het zuinigst bij een snelheid van ongeveer 90 km per uur. Rijdt je harder dan 100 km per uur, dan neemt het brandstofverbruik snel toe.
Rijd je op een constante snelheid van 70 tot 90 km per uur, dan verbruikt de (gemiddelde) auto zo'n 4.5 liter brandstof per 100 km.
Kijken we naar hogere snelheden, zien we dit verbruik rap omhoog schieten:

Snelheid                           Verbruik per 100 km               Verschil

70-90 km per uur            5.4 liter                              
120 km per uur                7.7 liter                                    42% hoger
140 km per uur                9.4 liter                                   74% hoger

Oplossingen

streamline.JPG

Gestroomlijnd
Autofabrikanten doen hun best om de auto's van tegenwoordig zo gestroomlijnd mogelijk te maken. Hierdoor is de luchtweerstand zo klein mogelijk.
Een grote luchtweerstand zorgt namelijk voor een flinke toename in het brandstofverbruik. Dat betekent dat alles wat je op of aan de auto bevestigd, invloed heeft op een hoger brandstofverbruik.
Waar je misschien minder snel bij stil staat, is dat ook het rijden met de ramen op een invloed heeft op de gestroomlijndheid van het voertuig en dus invloed heeft op je brandstofverbruik.

Gewicht
Elke kilo aan gewicht wat je extra meeneemt in de auto, is goed voor ongeveer 0.1 liter meerverbruik per 100 kilometer. Dat klinkt niet hoog, maar als we uitgaan van een auto die 20.000 kilometer per jaar rijdt, hebben we het toch over een slordige 20 liter.

Bandenspanning
Een belangrijk gedeelte van de energie voor de aandrijving van een auto, gaat op aan rolweerstand. 
Is de bandenspanning 25% te laag, dan verhoogt dit de rolweerstand met 10%, waardoor het brandstofverbruik met ongeveer 2% toeneemt.
Nu heeft een verkeerde bandenspanning niet alleen invloed op het brandstofverbruik, maar beïnvloed deze ook de levensduur van de band in negatieve zin. En dan zullen we het niet eens hebben over de invloed op de wegligging.

 

 

Meer informatie over het GreenStar programma? 

 

In de header de Hennessey Venom GT, een behoorlijk snelle auto mogen we wel stellen. Deze auto heeft een topsnelheid van maarliefst 435.2 km/uur.

 

Bron

Ontspannen de dag door

Ontspannen de dag door

De vakanties zijn weer achter de rug, de normale drukte begint weer terug te keren op de weg. Een heel goed moment om eens na te denken over wat jij doet om ervoor te zorgen dat je ontspannen de dag door gaat. 

Natuurlijk hebben we een aantal tips:

Stressvrij eten

Natuurlijk zijn er allerlei reclames bekend van wonderdrankjes en -hapjes, waar je in een oogwenk weer fris en fruitig van wordt. Echt magisch zijn deze drankjes/hapjes niet, maar sommige producten hebben wel degelijk een ontstressende werking.
Groene thee is bijvoorbeeld best goed voor je, maar alleen al het theezetten, inschenken en drinken creëert een momentje van rust.

Kauwgom is een knabbel die voor rust zorgt. Niet perse de ingrediënten van een kauwgommetje zelf, maar de activiteit van het kauwen zorgt voor rust. 
Daarom is het dan ook geen slecht idee om een stuk selderij of wortel mee te nemen in de auto, knabbel rustig verder!

hour_glass.jpg

Neem je tijd

Alles met mate natuurlijk, maar heb je net een drukke rit achter de rug, of kom je uit een stressvolle situatie? Tel langzaam van 10 naar 1 en weer vooruit naar 10. Deze kleine inspanning (hoe simpel hij ook klinkt), zorgt ervoor dat je even aan niets anders denkt. Hierna heb je beter overzicht en kun je situaties beter relativeren.

Ook een beetje beweging helpt tegen stress. Breek je dag door een aantal keer een frisse neus te halen.

Plan de dag

Natuurlijk kun je niet alles inplannen en worden er af en toe dingen extra op je bord gegooid. Maar zorg ervoor dat je een dagelijks to-do-lijst hebt, die je af kunt werken. Hierdoor heb je aan het einde van de dag een overzicht van je werkzaamheden. De werkdag voelt hierdoor productiever, wat frisse moed geeft voor de volgende werkdag.
Zorg er hierbij ook voor dat je in een opgeruimde omgeving werkt. 
Erg belangrijk, multitask met mate.

De scholen zijn weer begonnen

De scholen zijn weer begonnen

Het is weer gedaan met de (betrekkelijke) rust op de weg.

Je hebt ze vast al weer langs de weg zien hangen, de spandoeken van Veilig Verkeer Nederland.
De spandoeken zijn bedoeld om automobilisten en andere weggebruikers aan te moedigen rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan.

De spandoeken worden met een goede reden opgehangen, bij jongeren van 12 jaar (voor het eerst naar de middelbare school) is de kans op een ongeluk net na de zomervakantie bijna 2x zo groot als de rest van het jaar.

schoolbanken_wide.jpg

Spanning en sensatie

Je kent het nog wel, net na de vakantie met je vrienden op de fiets naar school. Enthousiast vertellend over de vakantie die je net achter de rug hebt en met de spanning van een nieuwe route en een nieuwe school.

Zeker in de middag- en avondspits is het daarom goed opletten geblazen voor de jongeren die een vaak langere reis moeten maken dan ze voorheen gewend waren. Zodra je dat combineert met een goed gesprek en een mobieltje, komen we niet uit op een verkeersdeelnemer die zijn aandacht goed kan vestigen op het verkeer om hem heen.  

Na een lange rustigere periode in het verkeer, hebben we ineens weer te maken met schoolgaande kinderen op de weg. Ook voor automobilisten weer even omschakelen. En dus een goede reden om hier even bij stil te staan.

Pedelecs

bicycle_fast.jpg

Wanneer we het hebben over het opletten op fietsers in het verkeer, is het ook goed om over na te denken zijn de zogenaamde Pedelecs, de 'pedal electric cycle'. Fietsen waarbij je eigenlijk bijna geen 'eigen paardenkracht' meer gebruikt.
Deze fietsen zijn toegestaan op een brom-fietspad, maar waar deze niet aanwezig is, moet gebruik worden gemaakt van de rijbaan. 
Voor fietsers fijn, met assistentie halen deze fietsen met gemak 45 km/uur of harder, maar op een rijbaan waar de auto's 50 km/uur rijden, ineens best gevaarlijk. 

Het goede nieuws is dat de berijders van de speed-pedelecs ook aan alle andere eisen voor bromfietsbestuurders moeten voldoen. Ze moeten dus een helm dragen, verzekerd zijn en een bromfietskenteken hebben (binnen een half jaar).

 
 

Cruisecontrol

Cruisecontrol

imperial_chrysler.JPG

We beginnen met een kleine geschiedenisles:

In 1945 werd cruisecontrol bedacht door de blinde Amerikaanse uitvinder en technisch ingenieur Ralph Teetor.
Het idee ontstond doordat zijn chauffeur tijdens het drukke praten niet in de gaten had dat hij voortdurende vertraagde en vervolgens versnelde. Dit werd door de blinde uitvinder gehoord en gevoeld. De eerste in serie geproduceerde auto die werd uitgerust met Ralph Teetors systeem was de Chrysler Imperial in 1958.

Lekker ontspannen rijden op de snelweg, zonder dat je je voet op het gaspedaal hoeft te houden - één van de grootste voordelen van het rijden met cruisecontrol.

Cruisecontrol helpt je een constante snelheid aan te houden, zonder constant met het gas te hoeven spelen en een oog te houden op je dashboard. Dit betekent meteen dat je meer oog hebt voor de weg en ook is het houden van een constante snelheid goed voor de portemonnee. Voordelen te over dus, maar het gebruik van cruisecontrol betekent wel dat je rekening moet houden met in ieder geval de volgende variabelen:

Medeweggebruikers

Door de cruisecontrol houd je zelf een constante snelheid aan, echter, als een voorliggende bestuurder geen constante snelheid aanhoudt, kan de situatie ontstaan dat men zeer langzaam inloopt op de voorganger. Vaak wil men niet de cruisecontrol uitzetten en gaat men gevaarlijk dicht op de voorganger rijden of langzaam inhalen. Hier is het moderne adaptive cruisecontrol in het voordeel: deze houdt een minimale afstand aan tot de voorganger.

Tip: Door een beetje extra gas te geven kruip je niet langs je voorganger maar ga je er met een nette snelheid langs. Door vervolgens het gas weer los te laten, zal de cruisecontrol vanzelf weer naar de origineel ingestelde snelheid gaan.

Lekker zitten

Doordat het gas niet meer ingedrukt hoeft te worden, bestaat het gevaar om met gekruisde benen in de stoel te gaan zitten. Moet je echter snel reageren op een voorganger, dan kost het je extra seconden om hierop te reageren.

Tip: Zorg ervoor dat je snel kunt reageren op onverwachte situaties. Dit betekent dat je snel bij je rem, maar ook het gaspedaal wilt kunnen zijn. 

Bediening

Je kunt de cruisecontrol vaak pas inschakelen vanaf een bepaalde snelheid, bijvoorbeeld 30 of 50 km/h, of bijvoorbeeld pas vanaf de vierde versnelling; dit is om gebruik in de stad te ontmoedigen. Het is mogelijk dat de bedieningskabel van de cruisecontrol blijft klemmen en dat uitzetten van het systeem niet helpt. In dat geval blijft de auto doorrijden.

Tip: Door het contact uit te zetten zal de motor geen vermogen meer leveren en zal de auto vaart minderen. Het remsysteem zal blijven functioneren, ook zonder rembekrachtiging en je kan de auto op deze manier veilig tot stilstand brengen. Eventueel kan je ook de versnellingsbak in de vrij zetten of de koppeling intrappen, motoren zonder toeren-begrenzer lopen dan wel het risico om over hun maximale toerental heen te gaan en kunnen daardoor zwaar beschadigd raken.

 
 

Schone ruiten

Schone ruiten

cleaning_car.jpg

De voorruit van je auto blijft zelden lang schoon. Zeker in de zomer, wanneer deze omarmd wordt door insecten.
Een schone voorruit ziet er niet alleen mooier uit, ook is het veiliger. Vooral bij een laagstaande zon kan een vieze ruit ervoor zorgen dat je bijna niets meer ziet, dat kan tot vervelende situaties leiden.

Een snel papieren zakdoekje over de ruiten heen, of snel even de borstel bij het tankstation erover kan het ergste vuil verwijderen. Maar onderschat een schoon raam niet en neem dus regelmatig de tijd om deze goed schoon te maken.

Krant, glasreiniger of toch azijn?

Er zijn een groot aantal verschillende manieren om de ramen van je auto schoon te krijgen. Er zijn er natuurlijk meerdere wegen naar Rome, we hebben de meest voorkomende methodes voor je op een rijtje gezet:

 
 

Er zijn meerdere opties wanneer je kijkt naar de materialen/ producten die je gebruikt voor de schoonmaak, het wordt eenduidiger wanneer we kijken naar de manier van schoonmaken. Wij raden aan om de buitenkant van de ramen in horizontale bewegingen schoon te maken en de binnenkant in verticale bewegingen. Op deze manier kun je snel zien of eventuele achtergebleven strepen zich op de binnen- of buitenkant van de ruit bevinden.

Ruitenwissers

car_wipers.jpg

Vergeet tijdens de wasbeurt de ruitenwisserbladen niet. Een doekje over het rubber is in de meeste gevallen al genoeg.
Dit is tevens een uitgelezen moment om de ruitenwissers te inspecteren.
Weerhoud jezelf ervan om door te rijden met versleten ruitenwissers. Naast het feit dat versleten ruitenwissers je ruit niet goed schoon kunnen houden, kunnen ze ook zorgen voor beschadigingen aan je voorruit.

 

* Let op met het gebruik van ammoniak. Dit is een zeer goede vet-oplosser, maar deze reageert chemisch met bijvoorbeeld rubbers en plastic, en kan dus je ruitenwissers aantasten als je hem op de buitenzijde gebruikt en je dashboard aan de binnenkant.

 

 

 

Meer weten over het GreenStar programma? Wij horen graag van u

 

Fietsers

Fietsers

Nederland is hét fietsland bij uitstek. We mogen dan qua infrastructuur de fietspaden redelijk goed voor elkaar hebben, ze blijven kwetsbare verkeersdeelnemers. 

Toch zijn ze één van de grootste ergernissen van de meeste bestuurders en zonder daar al te lang over te hoeven nadenken, kunnen we daar wel een aantal redenen voor opnoemen:

 • Geen hand uitsteken om richting aan te geven
 • Door rood rijden
 • Onverlicht fietsen
 • Telefoongebruik tijdens het fietsen

Interessant is het als je gaat kijken naar de ergernissen van fietsers over automobilisten. Dan blijkt het ineens dat we beide kanten op niet erg zorgzaam zijn naar elkaar toe:

 • Rakelings passeren
 • Geen richting aangeven
 • Geen voorrang verlenen
 • Rijden of parkeren op het fietspad

Welke fietser heeft voorrang?

1. Een fietser die al steppend het zebrapad wil oversteken.

2. Een fietser die met de fiets aan de hand over het zebrapad wil oversteken.

3. Een fietser die al fietsend het zebrapad wil oversteken.

Less is more!

Less is more!

Rijden in druk verkeer of slechte weersomstandigheden, vraagt veel van een bestuurder. Alle (verkeers-)informatie moet verwerkt worden.

Complexe vaardigheden, zoals het autorijden, vragen aanvankelijk veel inspanning en concentratie. Ervaren autorijders handelen sneller en intuïtiever dan de net geslaagde automobilist.
De meeste mensen ontwikkelen tijdens het rijden een routine. Het voordeel hiervan is dat je door gewenning veel signalen uitfiltert die niet relevant zijn in het verkeer. Je kunt hierbij denken aan een heg die geknipt is, een huis waar een ‘te koop’-bord voor staat of de mooie zonsondergang. Hierdoor kun je ontspannen blijven en word je niet over-alert.

Afleiding

Dit is de grootste boosdoener in het verkeer. Zeker zodra je dezelfde route veel rijdt, zal je weleens tegen jezelf gezegd hebben 'hé, ik ben er al'! Dit komt doordat je met minimale inspanning toch zonder problemen van a naar b kunt komen. 

Het is belangrijk op dit punt niet overmoedig te worden, waardoor je andere dingen gaat doen onder het rijden. Het is misschien zo dat je de weg goed kent, maar 1 seconde je ogen van de weg kan ernstige gevolgen hebben.

Bellen en appen (oftewel, telefoongebruik) is tegenwoordig de grootste boosdoener. Zelfs een handsfree telefoongesprek veroorzaakt afleiding, simpelweg omdat gesprek wat je voert wat hoogstwaarschijnlijk niets te maken heeft met de verkeerssituatie waarin je je bevindt. Je hoofd is op dat moment niet volledig gericht op de weg.

Gevaarlijkste momenten

Wist je dat de meeste schades gereden worden vlak na vertrek en net voor aankomst? Als we hierover nadenken is dit eigenlijk best logisch. Vlak na vertrek kom je er achter dat dit niet de radiozender is waar je normaal graag naar luistert. Ga daarnaast eens na hoe vaak je na een drukke dag op het werk in de auto stapt met je volle aandacht op de weg, hoe vaak stel je de navigatie in voordat je begint met rijden?
Ook het moment net voor de aankomst op de plaats van bestemming zorgt voor afleiding. We zijn voordat we daadwerkelijk ingeparkeerd staan al bezig met de volgende actie die genomen moet worden.

Tips

We hebben vastgesteld dat er 2 gevaarlijke momenten in een rit zijn:

 • Vlak na vertrek
 • Net voor aankomst

Met deze kennis kunnen we ervoor zorgen dat we deze momenten zo veilig mogelijk maken:

 • Zorg ervoor dat je niet gestrest achter het stuur gaat zitten, soms kan een kleine wandeling hier al het verschil maken.
 • Stel je navigatie in voordat je de motor aanzet.

Daarnaast weten we dat het gebruik van een mobiele telefoon dermate afleidt, dat het beter is deze onder het rijden niet te gebruiken. Moet je tóch een telefoontje aannemen? Zorg er dan voor dat je dit veilig doet.

Wilt u meer informatie over het GreenStar programma? Neem dan contact met ons op: