Hard optrekken

Hard optrekken

Waarom ligt het verbruik bij snel optrekken nu zoveel hoger dan bij langzaam optrekken (en waarom word je daarop afgerekend)? In beide gevallen zijn de begin- en eindsnelheid gelijk.

We wisten al dat rijden op hoge snelheid meer energie kost dan op lagere snelheid. Heel in het kort: omdat de luchtweerstand kwadratisch toeneemt bij een toegenomen snelheid.

rpm_red.jpg

Energie vs duur

Als we sneller optrekken met een auto, moet de motor op stel en sprong meer vermogen leveren. Echter: dit vermogen hoeft enkel voor korte tijd geleverd te worden, want je bent eerder klaar met versnellen. Zonder je te vervelen met ingewikkelde formules: dit kunnen we tegen elkaar wegstrepen. Hier zit het verschil niet.

Invloeden

Er zijn twee factoren die een kleine rol spelen. Zo ligt je gemiddelde snelheid hoger als je sneller optrekt (en een vaste afstand aflegt).  En dus is je gemiddelde luchtweerstand ook hoger, waardoor er meer brandstof wordt gebruikt. Ook is de efficiëntie van een motor niet bij elke mate van belasting gelijk. Maar ook die factor is niet de verklaring voor het hogere verbruik: bij hogere belasting is het rendement vaak zelfs hoger, wat een lager brandstofverbruik op zou moeten leveren. 

Conclusie

Maar wat is dan wel de verklaring? De chauffeur. Uit onze data leren we dat mensen die sneller optrekken, bij een hoger toerental schakelen. En een motor is minder efficiënt bij hogere toerentallen. Zou je opschakelen op exact dezelfde snelheden (dus toerental), dan zul je zien dat er geen sprake is van een hoger verbruik.

Het is daarom aan te raden vlot op te trekken, maar toch bij lage toerentallen op te schakelen. Om deze reden rekenen we ook alleen echt snel optrekken mee in de waardering van je rijgedrag.

Snelheid

Snelheid

We weten allen dat als je harder rijdt, de auto meer brandstof verbruikt. Maar hoeveel precies? Op welke snelheden maakt dat het grootste verschil? En wat kan jij hier zelf aan doen?

Extra brandstof

Op papier rijden de meeste auto's het zuinigst bij een snelheid van ongeveer 90 km per uur. Rijdt je harder dan 100 km per uur, dan neemt het brandstofverbruik snel toe.
Rijd je op een constante snelheid van 70 tot 90 km per uur, dan verbruikt de (gemiddelde) auto zo'n 4.5 liter brandstof per 100 km.
Kijken we naar hogere snelheden, zien we dit verbruik rap omhoog schieten:

Snelheid                           Verbruik per 100 km               Verschil

70-90 km per uur            5.4 liter                              
120 km per uur                7.7 liter                                    42% hoger
140 km per uur                9.4 liter                                   74% hoger

Oplossingen

streamline.JPG

Gestroomlijnd
Autofabrikanten doen hun best om de auto's van tegenwoordig zo gestroomlijnd mogelijk te maken. Hierdoor is de luchtweerstand zo klein mogelijk.
Een grote luchtweerstand zorgt namelijk voor een flinke toename in het brandstofverbruik. Dat betekent dat alles wat je op of aan de auto bevestigd, invloed heeft op een hoger brandstofverbruik.
Waar je misschien minder snel bij stil staat, is dat ook het rijden met de ramen op een invloed heeft op de gestroomlijndheid van het voertuig en dus invloed heeft op je brandstofverbruik.

Gewicht
Elke kilo aan gewicht wat je extra meeneemt in de auto, is goed voor ongeveer 0.1 liter meerverbruik per 100 kilometer. Dat klinkt niet hoog, maar als we uitgaan van een auto die 20.000 kilometer per jaar rijdt, hebben we het toch over een slordige 20 liter.

Bandenspanning
Een belangrijk gedeelte van de energie voor de aandrijving van een auto, gaat op aan rolweerstand. 
Is de bandenspanning 25% te laag, dan verhoogt dit de rolweerstand met 10%, waardoor het brandstofverbruik met ongeveer 2% toeneemt.
Nu heeft een verkeerde bandenspanning niet alleen invloed op het brandstofverbruik, maar beïnvloed deze ook de levensduur van de band in negatieve zin. En dan zullen we het niet eens hebben over de invloed op de wegligging.

 

 

Meer informatie over het GreenStar programma? 

 

In de header de Hennessey Venom GT, een behoorlijk snelle auto mogen we wel stellen. Deze auto heeft een topsnelheid van maarliefst 435.2 km/uur.

 

Bron

Ontspannen de dag door

Ontspannen de dag door

De vakanties zijn weer achter de rug, de normale drukte begint weer terug te keren op de weg. Een heel goed moment om eens na te denken over wat jij doet om ervoor te zorgen dat je ontspannen de dag door gaat. 

Natuurlijk hebben we een aantal tips:

Stressvrij eten

Natuurlijk zijn er allerlei reclames bekend van wonderdrankjes en -hapjes, waar je in een oogwenk weer fris en fruitig van wordt. Echt magisch zijn deze drankjes/hapjes niet, maar sommige producten hebben wel degelijk een ontstressende werking.
Groene thee is bijvoorbeeld best goed voor je, maar alleen al het theezetten, inschenken en drinken creëert een momentje van rust.

Kauwgom is een knabbel die voor rust zorgt. Niet perse de ingrediënten van een kauwgommetje zelf, maar de activiteit van het kauwen zorgt voor rust. 
Daarom is het dan ook geen slecht idee om een stuk selderij of wortel mee te nemen in de auto, knabbel rustig verder!

hour_glass.jpg

Neem je tijd

Alles met mate natuurlijk, maar heb je net een drukke rit achter de rug, of kom je uit een stressvolle situatie? Tel langzaam van 10 naar 1 en weer vooruit naar 10. Deze kleine inspanning (hoe simpel hij ook klinkt), zorgt ervoor dat je even aan niets anders denkt. Hierna heb je beter overzicht en kun je situaties beter relativeren.

Ook een beetje beweging helpt tegen stress. Breek je dag door een aantal keer een frisse neus te halen.

Plan de dag

Natuurlijk kun je niet alles inplannen en worden er af en toe dingen extra op je bord gegooid. Maar zorg ervoor dat je een dagelijks to-do-lijst hebt, die je af kunt werken. Hierdoor heb je aan het einde van de dag een overzicht van je werkzaamheden. De werkdag voelt hierdoor productiever, wat frisse moed geeft voor de volgende werkdag.
Zorg er hierbij ook voor dat je in een opgeruimde omgeving werkt. 
Erg belangrijk, multitask met mate.

De scholen zijn weer begonnen

De scholen zijn weer begonnen

Het is weer gedaan met de (betrekkelijke) rust op de weg.

Je hebt ze vast al weer langs de weg zien hangen, de spandoeken van Veilig Verkeer Nederland.
De spandoeken zijn bedoeld om automobilisten en andere weggebruikers aan te moedigen rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan.

De spandoeken worden met een goede reden opgehangen, bij jongeren van 12 jaar (voor het eerst naar de middelbare school) is de kans op een ongeluk net na de zomervakantie bijna 2x zo groot als de rest van het jaar.

schoolbanken_wide.jpg

Spanning en sensatie

Je kent het nog wel, net na de vakantie met je vrienden op de fiets naar school. Enthousiast vertellend over de vakantie die je net achter de rug hebt en met de spanning van een nieuwe route en een nieuwe school.

Zeker in de middag- en avondspits is het daarom goed opletten geblazen voor de jongeren die een vaak langere reis moeten maken dan ze voorheen gewend waren. Zodra je dat combineert met een goed gesprek en een mobieltje, komen we niet uit op een verkeersdeelnemer die zijn aandacht goed kan vestigen op het verkeer om hem heen.  

Na een lange rustigere periode in het verkeer, hebben we ineens weer te maken met schoolgaande kinderen op de weg. Ook voor automobilisten weer even omschakelen. En dus een goede reden om hier even bij stil te staan.

Pedelecs

bicycle_fast.jpg

Wanneer we het hebben over het opletten op fietsers in het verkeer, is het ook goed om over na te denken zijn de zogenaamde Pedelecs, de 'pedal electric cycle'. Fietsen waarbij je eigenlijk bijna geen 'eigen paardenkracht' meer gebruikt.
Deze fietsen zijn toegestaan op een brom-fietspad, maar waar deze niet aanwezig is, moet gebruik worden gemaakt van de rijbaan. 
Voor fietsers fijn, met assistentie halen deze fietsen met gemak 45 km/uur of harder, maar op een rijbaan waar de auto's 50 km/uur rijden, ineens best gevaarlijk. 

Het goede nieuws is dat de berijders van de speed-pedelecs ook aan alle andere eisen voor bromfietsbestuurders moeten voldoen. Ze moeten dus een helm dragen, verzekerd zijn en een bromfietskenteken hebben (binnen een half jaar).

 
 

Cruisecontrol

Cruisecontrol

imperial_chrysler.JPG

We beginnen met een kleine geschiedenisles:

In 1945 werd cruisecontrol bedacht door de blinde Amerikaanse uitvinder en technisch ingenieur Ralph Teetor.
Het idee ontstond doordat zijn chauffeur tijdens het drukke praten niet in de gaten had dat hij voortdurende vertraagde en vervolgens versnelde. Dit werd door de blinde uitvinder gehoord en gevoeld. De eerste in serie geproduceerde auto die werd uitgerust met Ralph Teetors systeem was de Chrysler Imperial in 1958.

Lekker ontspannen rijden op de snelweg, zonder dat je je voet op het gaspedaal hoeft te houden - één van de grootste voordelen van het rijden met cruisecontrol.

Cruisecontrol helpt je een constante snelheid aan te houden, zonder constant met het gas te hoeven spelen en een oog te houden op je dashboard. Dit betekent meteen dat je meer oog hebt voor de weg en ook is het houden van een constante snelheid goed voor de portemonnee. Voordelen te over dus, maar het gebruik van cruisecontrol betekent wel dat je rekening moet houden met in ieder geval de volgende variabelen:

Medeweggebruikers

Door de cruisecontrol houd je zelf een constante snelheid aan, echter, als een voorliggende bestuurder geen constante snelheid aanhoudt, kan de situatie ontstaan dat men zeer langzaam inloopt op de voorganger. Vaak wil men niet de cruisecontrol uitzetten en gaat men gevaarlijk dicht op de voorganger rijden of langzaam inhalen. Hier is het moderne adaptive cruisecontrol in het voordeel: deze houdt een minimale afstand aan tot de voorganger.

Tip: Door een beetje extra gas te geven kruip je niet langs je voorganger maar ga je er met een nette snelheid langs. Door vervolgens het gas weer los te laten, zal de cruisecontrol vanzelf weer naar de origineel ingestelde snelheid gaan.

Lekker zitten

Doordat het gas niet meer ingedrukt hoeft te worden, bestaat het gevaar om met gekruisde benen in de stoel te gaan zitten. Moet je echter snel reageren op een voorganger, dan kost het je extra seconden om hierop te reageren.

Tip: Zorg ervoor dat je snel kunt reageren op onverwachte situaties. Dit betekent dat je snel bij je rem, maar ook het gaspedaal wilt kunnen zijn. 

Bediening

Je kunt de cruisecontrol vaak pas inschakelen vanaf een bepaalde snelheid, bijvoorbeeld 30 of 50 km/h, of bijvoorbeeld pas vanaf de vierde versnelling; dit is om gebruik in de stad te ontmoedigen. Het is mogelijk dat de bedieningskabel van de cruisecontrol blijft klemmen en dat uitzetten van het systeem niet helpt. In dat geval blijft de auto doorrijden.

Tip: Door het contact uit te zetten zal de motor geen vermogen meer leveren en zal de auto vaart minderen. Het remsysteem zal blijven functioneren, ook zonder rembekrachtiging en je kan de auto op deze manier veilig tot stilstand brengen. Eventueel kan je ook de versnellingsbak in de vrij zetten of de koppeling intrappen, motoren zonder toeren-begrenzer lopen dan wel het risico om over hun maximale toerental heen te gaan en kunnen daardoor zwaar beschadigd raken.

 
 

Schone ruiten

Schone ruiten

cleaning_car.jpg

De voorruit van je auto blijft zelden lang schoon. Zeker in de zomer, wanneer deze omarmd wordt door insecten.
Een schone voorruit ziet er niet alleen mooier uit, ook is het veiliger. Vooral bij een laagstaande zon kan een vieze ruit ervoor zorgen dat je bijna niets meer ziet, dat kan tot vervelende situaties leiden.

Een snel papieren zakdoekje over de ruiten heen, of snel even de borstel bij het tankstation erover kan het ergste vuil verwijderen. Maar onderschat een schoon raam niet en neem dus regelmatig de tijd om deze goed schoon te maken.

Krant, glasreiniger of toch azijn?

Er zijn een groot aantal verschillende manieren om de ramen van je auto schoon te krijgen. Er zijn er natuurlijk meerdere wegen naar Rome, we hebben de meest voorkomende methodes voor je op een rijtje gezet:

 
 

Er zijn meerdere opties wanneer je kijkt naar de materialen/ producten die je gebruikt voor de schoonmaak, het wordt eenduidiger wanneer we kijken naar de manier van schoonmaken. Wij raden aan om de buitenkant van de ramen in horizontale bewegingen schoon te maken en de binnenkant in verticale bewegingen. Op deze manier kun je snel zien of eventuele achtergebleven strepen zich op de binnen- of buitenkant van de ruit bevinden.

Ruitenwissers

car_wipers.jpg

Vergeet tijdens de wasbeurt de ruitenwisserbladen niet. Een doekje over het rubber is in de meeste gevallen al genoeg.
Dit is tevens een uitgelezen moment om de ruitenwissers te inspecteren.
Weerhoud jezelf ervan om door te rijden met versleten ruitenwissers. Naast het feit dat versleten ruitenwissers je ruit niet goed schoon kunnen houden, kunnen ze ook zorgen voor beschadigingen aan je voorruit.

 

* Let op met het gebruik van ammoniak. Dit is een zeer goede vet-oplosser, maar deze reageert chemisch met bijvoorbeeld rubbers en plastic, en kan dus je ruitenwissers aantasten als je hem op de buitenzijde gebruikt en je dashboard aan de binnenkant.

 

 

 

Meer weten over het GreenStar programma? Wij horen graag van u

 

Fietsers

Fietsers

Nederland is hét fietsland bij uitstek. We mogen dan qua infrastructuur de fietspaden redelijk goed voor elkaar hebben, ze blijven kwetsbare verkeersdeelnemers. 

Toch zijn ze één van de grootste ergernissen van de meeste bestuurders en zonder daar al te lang over te hoeven nadenken, kunnen we daar wel een aantal redenen voor opnoemen:

 • Geen hand uitsteken om richting aan te geven
 • Door rood rijden
 • Onverlicht fietsen
 • Telefoongebruik tijdens het fietsen

Interessant is het als je gaat kijken naar de ergernissen van fietsers over automobilisten. Dan blijkt het ineens dat we beide kanten op niet erg zorgzaam zijn naar elkaar toe:

 • Rakelings passeren
 • Geen richting aangeven
 • Geen voorrang verlenen
 • Rijden of parkeren op het fietspad

Welke fietser heeft voorrang?

1. Een fietser die al steppend het zebrapad wil oversteken.

2. Een fietser die met de fiets aan de hand over het zebrapad wil oversteken.

3. Een fietser die al fietsend het zebrapad wil oversteken.

Less is more!

Less is more!

Rijden in druk verkeer of slechte weersomstandigheden, vraagt veel van een bestuurder. Alle (verkeers-)informatie moet verwerkt worden.

Complexe vaardigheden, zoals het autorijden, vragen aanvankelijk veel inspanning en concentratie. Ervaren autorijders handelen sneller en intuïtiever dan de net geslaagde automobilist.
De meeste mensen ontwikkelen tijdens het rijden een routine. Het voordeel hiervan is dat je door gewenning veel signalen uitfiltert die niet relevant zijn in het verkeer. Je kunt hierbij denken aan een heg die geknipt is, een huis waar een ‘te koop’-bord voor staat of de mooie zonsondergang. Hierdoor kun je ontspannen blijven en word je niet over-alert.

Afleiding

Dit is de grootste boosdoener in het verkeer. Zeker zodra je dezelfde route veel rijdt, zal je weleens tegen jezelf gezegd hebben 'hé, ik ben er al'! Dit komt doordat je met minimale inspanning toch zonder problemen van a naar b kunt komen. 

Het is belangrijk op dit punt niet overmoedig te worden, waardoor je andere dingen gaat doen onder het rijden. Het is misschien zo dat je de weg goed kent, maar 1 seconde je ogen van de weg kan ernstige gevolgen hebben.

Bellen en appen (oftewel, telefoongebruik) is tegenwoordig de grootste boosdoener. Zelfs een handsfree telefoongesprek veroorzaakt afleiding, simpelweg omdat gesprek wat je voert wat hoogstwaarschijnlijk niets te maken heeft met de verkeerssituatie waarin je je bevindt. Je hoofd is op dat moment niet volledig gericht op de weg.

Gevaarlijkste momenten

Wist je dat de meeste schades gereden worden vlak na vertrek en net voor aankomst? Als we hierover nadenken is dit eigenlijk best logisch. Vlak na vertrek kom je er achter dat dit niet de radiozender is waar je normaal graag naar luistert. Ga daarnaast eens na hoe vaak je na een drukke dag op het werk in de auto stapt met je volle aandacht op de weg, hoe vaak stel je de navigatie in voordat je begint met rijden?
Ook het moment net voor de aankomst op de plaats van bestemming zorgt voor afleiding. We zijn voordat we daadwerkelijk ingeparkeerd staan al bezig met de volgende actie die genomen moet worden.

Tips

We hebben vastgesteld dat er 2 gevaarlijke momenten in een rit zijn:

 • Vlak na vertrek
 • Net voor aankomst

Met deze kennis kunnen we ervoor zorgen dat we deze momenten zo veilig mogelijk maken:

 • Zorg ervoor dat je niet gestrest achter het stuur gaat zitten, soms kan een kleine wandeling hier al het verschil maken.
 • Stel je navigatie in voordat je de motor aanzet.

Daarnaast weten we dat het gebruik van een mobiele telefoon dermate afleidt, dat het beter is deze onder het rijden niet te gebruiken. Moet je tóch een telefoontje aannemen? Zorg er dan voor dat je dit veilig doet.

Wilt u meer informatie over het GreenStar programma? Neem dan contact met ons op:

 
 

Verkeerde brandstof tanken

Verkeerde brandstof tanken

Even snel langs het tankstation, je had eigenlijk gewoon 10 minuten eerder moeten vertrekken, maar helaas gaat het allemaal even niet zoals gepland. 
Bij het tankstation heb je natuurlijk snel door aan welke kant je tankklep zit (of als je die tip gemist hebt: klik hier), en heb je snel de diesel-slang te pakken. Als je 2 seconden later kijkt naar de slang kom je erachter dat je de groene hebt gepakt in plaats van de zwarte..

Het bovenstaande gebeurt gemiddeld 25.000 keer per jaar, je bent dus niet de enige, maar wat nu? Verkeerde brandstof in je voertuig tanken kan behoorlijke gevolgen hebben.

Benzine bij diesel

Dit is, uit deze 2 opties, de ernstigste vorm van verkeerd tanken op het moment dat je voertuig is voorzien van een elektronisch geregelde verdelerpomp. In diesel zit een soort paraffine om de brandstofpomp te smeren. Benzine heeft een schralere samenstelling met als gevolg dat zodra je verkeerd tankt met benzine, al snel de hele pomp vastloopt. Niet starten en deskundige hulp inschakelen. Het maakt dan niet uit dat het 'maar een litertje' is. 

Wanneer je voertuig een dieselmotor heeft met een mechanisch diesel systeem heb je meer geluk, in dit geval kan het systeem een maximale bijmenging van 10% hebben.

Diesel bij benzine

Ook deze optie is niet aan te bevelen, zeker niet voor de nieuwere benzinemotoren. Diesel is zelf-ontbrandend en door deze eigenschap krijg zal de motor last krijgen van een vroegtijdige ontbranding, ook wel 'pingelen' genoemd. Je hebt dan een grote kans op motor- en katalysatorschade.
Daarnaast zorgt diesel ervoor dat het oliepeil in de benzinemotor stijgt. De onverbrande diesel loopt dan langs de zuigerveren, direct het carter in.
Het is echter wel lastiger om deze fout te begaan, het vulpistool van diesel past niet goed in de tankopening.

Verstandige oplossing

Mocht het je gebeuren dat je de verkeerde brandstof getankt hebt, zoek dan deskundige hulp. Dit kan een hoop €€€'s schelen!

 

Meer informatie ontvangen over het GreenStar programma? Neem vrijblijvend contact met ons op:

 

Borden op vakantie

Borden op vakantie

De vakantie periode is voor de meesten in volle gang, maar ook voor de thuisblijvers hebben we een kleine vakantie naar het buitenland deze week.

Onderstaand vind je verschillende borden die we in het buitenland tegenkomen. Weet jij wat de betekenis is van deze borden?


1. Onderstaand bord vind je in Duitsland. Wat is de betekenis?

1. Rijden hier tanks? Dan is de maximale snelheid 20 km/uur.

2. Maximaal 20 tanks in beide richtingen, of 100 in één richting.

3. De NAVO norm welke de veilige hoeveelheid belasting van een oppervlak weergeeft.


2. Onderstaand bord vind je in Frankrijk. Wat betekent 'Bis'?

1. Een omleidingsroute zonder tolkosten.

2. Omleidingsroute voor vervoer van gevaarlijke stoffen.

3. De kortste weg (in km's) naar het de aangegeven stad.

Meer weten of een onderwerp voor onze 'Tip van de week' aandragen? Neem contact op via het onderstaande formulier of bezoek onze Facebook-pagina!

 
 

Snelheid verminderen

Snelheid verminderen

In het kader van de hand op de knip. Een onderwerp wat in praktijk toch best lastig blijkt: hoe kun je nu eigenlijk een verkeerssituatie het beste benaderen als we het hebben over het verminderen van snelheid, oftewel: remmen.

Stel nu, je rijdt op een 80 km/uur weg. Er is geen verkeer achter je, je hebt dus alle vrijheid. Verderop zie je dat er een verkeerslicht op rood staat. Wat doe je nu?

Optie 1: Uitrollen in de versnelling zonder gebruik van de koppeling

Wanneer je gebruikt maakt van deze optie, zal het motormanagement van de auto de brandstoftoevoer naar de motor dichtdraaien vanaf het moment dat het gaspedaal losgelaten wordt. Doordat je afremt op de motor, is er geen motoraandrijving nodig. Uiteindelijk zal je waarschijnlijk wel gebruik moeten maken van de rem.

Optie 2: Uitrollen terwijl de koppeling ingehouden wordt

Zodra je de koppeling indrukt, gaat de motor automatisch stationair draaien. Dit betekent dat er een kleine hoeveelheid brandstof naar de motor gaat om deze draaiende te houden.

Optie 3: Uitrollen in vrij

Ook op deze manier draait de motor van je voertuig stationair. Het verbruik is minimaal, maar de motor verbruikt op dit punt dus wel brandstof.

Optie 4: Remmen met koppeling

Zodra de koppeling in het spel is, zien we het stationair draaien meedoen. Oftewel, op deze manier afremmen betekent dat er brandstof verbruikt wordt bij het afremmen.

Optie 5: Remmen zonder koppeling

Deze optie kan het best gebruikt worden in combinatie met optie 1. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van de koppeling (waardoor de motor dus niet stationair draait), wordt er geen brandstof verbruikt. Combineer je dit dan ook nog eens met goed vooruitkijken waardoor je gebruik kunt maken van het uitrollen in de versnelling, heb je helemaal gewonnen!

Hoogstwaarschijnlijk had je in je hoofd de vraag al beantwoord: eerst uitrollen (op de 1 van de hierboven beschreven methodes) en vervolgens dichterbij het verkeerslicht op de rem.

Wat eigenlijk nog zuiniger is, is om op het moment dat je het rode verkeerslicht ziet meteen bij-remt, waarna je met lagere snelheid naar het verkeerslicht laat uitrollen. 
Doordat je met een lagere snelheid het verkeerslicht benaderd, heb je langer een verbruik van nul. Daarnaast duurt het net wat langer voordat je hier aankomt en heb je ook een grotere kans dat het verkeerslicht op groen gesprongen is! Nóg een voordeel is dan dat je vanuit bijvoorbeeld 30 km/uur weer optrekt in plaats vanuit stilstand, ook dit is goedkoper. Win-win.

 

Meten is weten.

Meten is weten.

De hoeveelheid aan brandstof die je auto verbruikt hangt af van een tweetal factoren:

- Het soort auto
- Je rijstijl 

Door zuinig te rijden, verbruik je minder brandstof. Dat hebben we vaker gehoord, maar wat is nu eigenlijk 'zuinig rijden'?

Wanneer we het bij GreenStar over zuinig rijden hebben, hebben we het over het algemeen over je rijgedrag-score. Om een goede score te halen, wordt vooral rekening gehouden met de volgende elementen:

Stationair draaien
Het laten draaien van de motor terwijl de auto stilstaat. Enig idee wat de motor op dit moment verbruikt en of je motor blij wordt van het onbelast draaien?
Toerental
Oftewel je schakelgedrag (ook toepasbaar op een automaat!). Wat is het optimale aantal toeren om omhoog of omlaag bij te schakelen?
Optrekken en remmen
Je rijstijl wordt voor een groot gedeelte bepaald door hoe je uit de startblokken komt (voorzichtig of sportief) en hoe je de finish over gaat (in de ankers of rustig uit laten rollen).
Bochtenwerk
Hierbij kun je denken aan de slijtage van de banden, diezelfde banden hebben vervolgens een invloed op het brandstofverbruik van de auto.
 

We hebben een aantal situaties opgezocht, hoe ga jij hiermee om?


Binnen de bebouwde kom, met zicht op een rotonde.

50kmuur.jpg

In welke versnelling rijd je hier?


Je nadert een verkeerslicht. 50 meter voor het kruispunt springt het verkeerslicht op rood. Wat doe je?

 • Ik houd lang mogelijk dezelfde snelheid en vervolgens stap ik op de rem.
 • Ik laat het gas los en schakel terug, zodat de auto op de motor remt.
 • Ik laat het gas los en laat de auto in vrij uitrollen.
 • Ik laat het gas los en laat de auto uitrollen in de versnelling waar hij op dat moment in staat.

Je moet wachten bij een spoorwegovergang wachten op een voorbijgaande trein of de brug staat open. Wat doe je?

 • Ik laat de motor stationair draaien totdat ik op kan trekken.
 • Ik zet de motor af.

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen en horen graag van je. Laat ons weten hoe jij met deze situaties omgaat, via onze Facebook-pagina! (En als je daar dan toch bent, vergeet ons niet te liken!)

Facebook_like_thumb.png

 

Meer weten over het GreenStar programma? Neem dan contact met ons op: 

 
 

Zomertips

Zomertips

Met de grote wisselingen in temperatuur buiten, is dit een goed moment om eens na te gaan of de wagen waarin je rijdt, hier op voorbereid is.

Wij hebben een drietal tips. Niet alleen voor je wagen, maar ook voor jezelf!

Tip 1; Voorkom oververhitting.

Oververhitting van de motor is het meest voorkomende probleem met auto's in de zomer. Zorg er daarom voor dat je onder het rijden een extra oogje houdt op de koelvloeistoftemperatuur. Wist je bijvoorbeeld dat het koelmiddel uit je airco door de tijd heen langzaam verdampt? Ook een doekje over de radiatoren is geen overbodige luxe; insecten en vuil kunnen de doorstroom van koelende lucht blokkeren. 

Voor jezelf geldt dit natuurlijk ook. In het verkeer is het belangrijk om niet verhit te reageren op een situatie. Daarnaast is het gezond om goed gehydrateerd te blijven met het warme weer, een flesje water in de auto is om deze reden geen overbodige luxe.

Tip 2; Smeren, smeren, controleren.

Verbranden zal je wagen niet doen, maar zonder motorolie zul je niet ver komen. Check deze daarom regelmatig. Daarnaast telt dat als je wagen er van binnen en buiten goed uitziet, je er ook daadwerkelijk lekkerder in zit. Ga voor die extra wasbeurt, niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Een opgeruimde omgeving geeft rust.

Zorg je dat je goed eet en in een opgeruimde omgeving leeft, dit geeft je de rust om je te concentreren op de dingen die er toe doen!
Daarnaast natuurlijk de overbodige tip over zonnebrand gebruiken.

Tip 3; Inspannen en ontspannen

Dan hebben we het natuurlijk over de bandenspanning. Heb jij enig idee welke invloed een zachte band op je brandstofverbruik heeft? We raden het je aan niet te proberen. Let zeker in de zomer op dat warme lucht uit zet. Om deze reden is het extra belangrijk om je ervan bewust te zijn wat de spanning op je banden is. 

We zitten straks middenin de vakantieperiodes, ga je er lekker een aantal dagen tussenuit? Zorg ervoor dat je ook echt ontspant!

 

Meer informatie ontvangen over het GreenStar programma? Wij horen graag van u:

Diesel, benzine, aardgas of tóch elektrisch?

Diesel, benzine, aardgas of tóch elektrisch?

Je komt op een gegeven moment toch voor de beslissing te staan; het omhulsel van de auto staat vast, maar wat voor motor wil je gaan gebruiken?

Diesel vs Benzine

Comfort
Eigenlijk weten we allemaal dat een diesel- en een benzinemotor daadwerkelijk anders rijdt. Toch is dit niet de voornaamste reden die meegenomen wordt in de keuze tussen de twee, dit is over het algemeen de kostenafweging.
Toch is de rijervaring tussen een benzine en een diesel best groot. Zo rijdt een diesel bijvoorbeeld gemakkelijker, als je de koppeling op laat komen, zal de auto rustig wegrijden.
Zou je hetzelfde doen met een benzine motor, mag je de auto opnieuw opstarten. Zonder gas bij te geven slaat de motor af. Dit betekent dat een een benzinemotor over het algemeen sneller uit de startblokken is, maar met oog op eventuele passagiers is dit misschien niet wenselijk.

Kosten
Dit is eigenlijk het punt waarop de meeste mensen de beslissing baseren. Begrijpelijk, want dit is jaarlijks de grootste kostenpost van een voertuig. Het is belangrijk om het aantal kilometers dat op jaarbasis gereden wordt in kaart te brengen. Maar alleen met vaststellen of je onder of boven de gemiddelde grens van 25.000 km per jaar zit alleen is niet voldoende. 
Maak een berekening die de volgende componenten meeneemt:
- motorrijtuigenbelasting
- brandstofkosten
- afschrijving
- onderhoud
- verzekeringskosten

Milieu
Niet een onbelangrijke. De laatste jaren wordt er steeds meer energie en aandacht gestoken in milieuvriendelijkere voertuigen.
Natuurlijk staan de dieselmotoren bekend als grotere vervuilers, ze zijn al een stuk schoner dan 10 jaar geleden, maar echt schoon zijn ze nog steeds niet. Ook met een benzinemotor scoor je hier geen 10-en, maar ze zijn minder vervuilend voor het milieu dan de diesel variant.

Elektrisch vs Aardgas

Benzine en diesel zijn de meest verkochte motoren als het gaat om gewone personenauto's. Maar er zitten veranderingen aan te komen, het elektrisch rijden wint terrein en naast LPG kunnen we nu ook kiezen voor aardgas (CNG).
Een belangrijke reden om voor een elektrisch- of aardgasmotor te kiezen kan te maken hebben met de beperkte olievoorraad. De enige garantie die we hierover hebben is dat we weten dat het op een gegeven moment op is. Benzine en diesel worden beiden van deze grondstof gemaakt en dus weten we dat ze op een gegeven moment niet meer beschikbaar gaan zijn. Dit geldt trouwens ook voor LPG, dit is een bijproduct van de productie van aardgas en aardolie.

Commercieel
We horen er steeds vaker over in het nieuws, bedrijven die overstappen op een milieuvriendelijkere manier van vervoeren. Dit kan een goede reden zijn om als bedrijf te besluiten over te gaan.
Voornamelijk het elektrische rijden is uit commercieel- en marketing oogpunt een goede optie. 

Tanken/opladen
De grootste uitdaging van nieuwe techniek in een voertuig is het daadwerkelijke gebruik in de praktijk. Aardgas is hier een goed voorbeeld van, naar het een relatief nieuwe energiebron is die populariteit aan het winnen is. De techniek voor het rijden op aardgas is bijna gelijk aan die van het rijden op benzine, dit maakt de toepassing makkelijker. Aardgas loopt ook voorop als we het hebben over de distributie, in de meeste landen en gebieden is de infrastructuur aanwezig om aardgas te verspreiden. 
Het elektrische rijden loopt op dit punt iets achter. Omdat we pas in de 21 ͤ eeuw begonnen zijn met het gebruik van het elektrisch rijden, zijn bijvoorbeeld oplaadpunten nog niet overal te vinden. De wetenschap en fabrikanten van dit soort motoren is wel constant op zoek naar verbeteringen hierin om deze nadelen te overkomen. Zo hebben sommige elektrische motoren een actieradius van ongeveer 500 km. Je moet je op dit onderdeel afvragen welke afstand er gereden moet worden voordat het voertuig tijd heeft om weer op te laden.

 

Geïnteresseerd in hoe wij u kunnen helpen met het maken van een keuze? Neem contact op!

 
 

Veertien nieuwe borden

Veertien nieuwe borden

Over een klein maandje zijn ze er dan eindelijk, lang verwachtte nieuwe verkeersborden. 14 stuks.
Oorspronkelijk werd de invoering van deze borden gepland op 1 januari 2015, reden te meer om er voor te zorgen dat je nu op de hoogte bent van de borden en de betekenis!

Alle 14 borden zijn blauwe borden, oftewel gebodsborden. Ze moeten zorgen voor meer duidelijkheid bij lastige verkeerssituaties.

F11 - Passeerstrook langzaam verkeer

F11 - Passeerstrook langzaam verkeer

 

Betekenis bord:

Verplicht gebruik passeerstrook, uitsluitend bestemd voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h.


F12 - Einde passeerstrook langzaam verkeer

F12 - Einde passeerstrook langzaam verkeer

Betekenis bord:

Einde verplicht gebruik passeerstrook, uitsluitend bestemd voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h.


F13 - Rijbaan of -strook bussen

F13 - Rijbaan of -strook bussen

Betekenis bord: 

Rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen.


F14 - Einde rijbaan of -strook bussen

F14 - Einde rijbaan of -strook bussen

Betekenis bord: 

Einde rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen.


F15 - Rijbaan of -strook tram

F15 - Rijbaan of -strook tram

Betekenis bord:

Rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van trams.


F16 - Einde rijbaan of -strook tram

F16 - Einde rijbaan of -strook tram

Betekenis bord: 

Einde rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van trams.


F17 - Rijbaan of -strook bus en tramWrite here...

F17 - Rijbaan of -strook bus en tramWrite here...

Betekenis bord: 

Rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen en trams.


F18 - Einde rijbaan of -strook bus en tram

F18 - Einde rijbaan of -strook bus en tram

Betekenis bord: 

Einde rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen en trams.


F19 - Rijbaan of -strook bus en vrachtverkeer

F19 - Rijbaan of -strook bus en vrachtverkeer

Betekenis bord: 

Rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen en vrachtverkeer.


F20 - Einde rijbaan of -strook bus en vrachtverkeer

F20 - Einde rijbaan of -strook bus en vrachtverkeer

Betekenis bord: 

Einde rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen en vrachtverkeer.


F21 - Rijbaan of -strook vrachtverkeer

F21 - Rijbaan of -strook vrachtverkeer

Betekenis bord:

Rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van vrachtverkeer.


F22 - Einde rijbaan of -strook vrachtverkeer

F22 - Einde rijbaan of -strook vrachtverkeer

Betekenis bord: 

Einde rijbaan of rijstrook uitsluitend ten behoeve van vrachtverkeer.

Een koud kunstje

Een koud kunstje

Hoe gaan we eigenlijk het beste om met hitte in de auto?
Eindelijk is het echt een beetje zomer, met temperaturen tussen de 25-30 graden. Een nadeel van het heerlijke weer is dat een groot deel van Nederland opeens de auto in stapt om een dagje weg te gaan, met als resultaat dat je soms lang in de file staat. Hoe voorkom je hitte en oververhitting in de auto?

Een goed geoliede motor

Een goed geoliede motor

Airconditioning 

Zelfs met airconditioning moet je rekening houden met hitte in de auto. Een aantal tips om problemen te voorkomen:

 • Airconditioning is extra belasting voor je toch al verhitte motor. Voorkom oververhitting van je auto en zet je airco niet constant op de maximale stand. Een paar graden koeler dan buiten is al voldoende. Een temperatuur tussen de 20 en 26 graden is ideaal in de auto. In Death Valley in de Verenigde staten wordt zelfs geadviseerd je airco uit te zetten om oververhitting van je motor te voorkomen (het kan daar warmer dan 50 graden worden).
 • Is je motor toch oververhit? Zet dan je verwarming en de blower aan (en je airco uit). Klinkt tegenstrijdig, maar door de verwarming aan te zetten kan de motor de warmte kwijt. Met je raam op een kier houd je het uit in de auto.
 • Je auto gebruikt meer brandstof met airco aan. Houd hier rekening mee, denk aan je tank.

Bestuurder

Natuurlijk heeft niet alleen de auto last van de hitte, zorg er daarom voor dat je ook aan jezelf denkt:

 • Drink voldoende water. Neem bijvoorbeeld een thermoskan met koud water mee en zet deze niet in een tas in de kofferbak, maar op een plek waar je er gemakkelijk bij kan.
 • Neem voldoende pauze. Warmte in de auto vraagt extra energie en concentratie van de chauffeur. Neem voldoende rust.

Meer weten over GreenStar? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan:

 
 

Het echte bochtenwerk

Het echte bochtenwerk

Met sensatie door de bocht, of als een slak er doorheen? Het is een ware kunstvorm om een bocht goed te nemen.
We hebben het in voorgaande artikelen al gehad over het belang van ver vooruit kijken, dat is met het bochtenwerk ook zeker het geval. Hoe verder je de bocht door kunt kijken, des te beter je in kunt schatten met welke snelheid je hier netjes doorheen kunt.

De parameters voor de bochten, hoe worden deze berekend?

Zodra je kijkt naar de gegevens in Shepherd, zul je zien dat de gebeurtenissen weergegeven worden in m/s2:

Dat klinkt als een mooie wiskundige formulering van een overtreding, maar wat betekent het nu eigenlijk concreet?

M/s2 is de meest correcte wijze om op een natuurkundige wijze de acceleratie van een voertuig aan te duiden. Oftewel, de versnelling van het voertuig vanaf een bepaald punt.
De verandering kan betekenen dat er sneller gereden wordt (deze informatie wordt gebruikt bij de parameter 'overmatig versnellen'), of juist langzamer ('hard remmen') of dat er van bewegingsrichting veranderd wordt (onze bochten parameters).
Het woord 'versnelling' of 'acceleratie' te letterlijk nemen kan in dit geval dus voor wat verwarring zorgen.
Dus, met de bochten parameters meten we de verandering in de bewegingsrichting.

Je kunt dit het beste vergelijken met een kopje koffie, de EcoBox meet eigenlijk hoe dicht de koffie bij de rand komt/over de rand heen gaat als je het kopje scheef houdt of een keer schud.
Je hebt zelf een redelijke invloed op deze parameter.
Heb je bijvoorbeeld de banden aan 1 kant voller zitten dan de andere, hoef je niet heel hard door de bocht heen om een overtreding te scoren. Ook als je gebruik maakt van het verhoogde middengedeelte van een rotonde, kantel je eigenlijk de auto verder dan werkelijk nodig zou zijn. 

Check, hoe kan ik hier zelf mee bezig?

We hebben eigenlijk te maken met 3 situaties, vóór de bocht, in de bocht en het verlaten van de bocht. 

Vóór de bocht
Kijk goed de bocht in en blijf kijken naar het punt waar je heen moet rijden. Matig alvast snelheid, omdat je in de bocht minder grip op de weg hebt. Een bijkomend voordeel is dat je bij een lagere snelheid minder hard aan het stuur hoeft te draaien.
Op dit moment schat je ook in hoe scherp de bocht is. Heb je te maken met een scherpe of haakse bocht, is het van belang om zowel voor dichtbij als ver weg vast te stellen welke weg je gaat afleggen, of je te maken hebt met bijvoorbeeld fietsers/voetgangers of ander verkeer op de weg. 

In de bocht
Erg belangrijk, zorg ervoor dat je niet hoeft te remmen op het moment dat je al in de bocht zit. Remmen op dit punt zorgt er namelijk voor dat de belasting van het voertuig verplaatst wordt naar de voorzijde van het voertuig, wat als gevolg heeft dat je achterbanden een verminderde grip hebben.
Zorg er op dit moment voor dat je de straat goed in kijkt en je bewust bent van de weg die je af gaat leggen. Kijk vervolgens naar het punt waarop je de bocht gaat maken en net voordat je de bocht instuurt, weer de straat in. Op deze manier ben je je bewust van je omgeving en kun je snel reageren op eventuele veranderingen.
Op dit punt geld dat je beter wat langzamer de bocht door kunt dan sneller, zo heb je extra tijd om te reageren op onvoorziene gebeurtenissen.

Na de bocht
Geef bij het verlaten van de bocht enkel gas wanneer de wielen van het voertuig aan de voorkant recht staan. De kracht van het versnellen moet hierbij in verhouding staan tot de hoek van de bocht. Met een flauwe bocht kun je makkelijker wat harder optrekken dan bij een haakse bocht.
Let bij het verlaten van een bocht ook op de medeweggebruikers achter je, zeker op een rotonde is het van belang om op het juiste moment te versnellen.

Wilt u weten wat GreenStar voor uw bedrijf kan betekenen? Wij horen graag van u!

 
 

Bumperkleven

Bumperkleven

2 seconden afstand houden. Daar kun je mee thuiskomen!

Bumperkleven betekent; 'niet-voldoende afstand houden in het verkeer'.

Een groot deel van de weggebruikers ergert zich er aan. Bumperkleven staat ook hoog in de top 10 van ergernissen van weggebruikers die het KLPD jaarlijks opstelt. Maar bumperkleven is ook gevaarlijk. Negentig procent van alle kop-staartbotsingen op de snelwegen gebeurt doordat er te weinig afstand is gehouden.

Wordt er voldoende afstand gehouden? Dat is er sprake van een beter overzicht. Ook kan er in dit geval beter gereageerd worden op onverwachte situaties. Er is er dan genoeg ruimte om bij een noodstop op tijd stil te staan.

Mocht dat nog niet voldoende motivatie zijn: 

De boete voor bumperkleven of onvoldoende afstand bewaren is afhankelijk van een aantal factoren, de snelheid waarmee gereden wordt en de afstand tot de voorligger.
- Bij een snelheid tot 80 km/u bedraagt de boete € 280. Rijd je tussen de 80 km/u en 100 km/u dan kost het je minimaal 430 euro.
- Rijd je harder dan 100 km/u dan bedraagt de boete minimaal € 600, maar is de afstand tot je voorganger minder dan 3 meter dan komt dit op € 700.

De twee-seconden-regel

Hoe kan er vastgesteld worden dat er voldoende afstand gehouden wordt? Een goede vuistregel is om twee seconden tussen het eigen voertuig en de voorganger te houden. Begin te tellen wanneer de auto voor je langs een vast object rijdt. Bijvoorbeeld een verkeersbord of hectometerpaaltje. Als je na twee seconden (21,22...) of langer bij hetzelfde object bent, houd je voldoende afstand.
Oftewel, des te harder je rijdt, hoe groter de veilige afstand moet zijn.

Stel: Je rijdt 130 km per uur, wat is dan de afstand die je tussen jou en je voorganger zou moeten houden?

2_green_cars.png

Antwoord A: 10 auto's


Antwoord B: 15 auto's


Antwoord C: 20 auto's

Het antwoord op deze stelling vind je onderaan de pagina!

De twee-seconden-regel werkt alleen bij normale omstandigheden. Bij slecht weer of slechte wegen wordt de remweg langer. Het is dan belangrijk om meer afstand te houden.

Helaas heeft u weinig tot geen invloed op de afstand tot uw achterligger. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het daarom een goed idee om extra afstand te bewaren tot je voorganger, zodat je zelf niet plots hoeft te remmen en er dus voor kan zorgen dat de bestuurder achter je tijd genoeg heeft om te reageren.

GEINTERESSEERD IN HET WERKEN MET GREENSTAR?
VUL ONDERSTAAND FORMULIER IN EN WIJ NEMEN ZO SPOEDIG MOGELIJK CONTACT OP.

 
 

Het goede antwoord op de stelling is B: 15 auto's! 

 

Bron

CO₂-uitstoot gestegen

CO₂-uitstoot gestegen

'Goed gereedschap is het halve werk'- Daar zijn we ons van bewust en om deze reden vatten we dan ook de koe bij de horens.
Met de geitenwollen sokken aan de voeten (helaas laat het weer het toe) deze maal kleine tips om zonder al te veel moeite besparingen te realiseren.

Review 2016: CO₂-uitstoot in Nederland gestegen

'Nederland scoort slecht bij het terugdringen van de uitstoot van koolstofdioxide. In 2016 nam de CO₂-emissie uit fossiele brandstoffen met 0,4 procent toe, terwijl gemiddeld in de EU de uitstoot met 0,4 procent ten opzichte van 2015 afnam.
Dat blijkt uit schattingen van het Europese statistiekbureau Eurostat die recent zijn gepubliceerd.'
- nu.nl

Daarnaast lezen we:

'De CO₂-uitstoot van nieuwe lease-auto's neemt voor het eerst in jaren weer toe. Lease-auto's die afgelopen jaar zijn aangeschaft stoten 10 procent meer uit dan auto's die in 2015 zijn verkocht.
Leaserijders kiezen minder vaak voor een auto met een stekker en weer eerder voor auto's met een benzine- of dieselmotor. Dat doen ze omdat de belastingvoordelen voor hybride-autos zijn versoberd. Vanaf 1 januari 2016 zijn er minder auto's die vallen onder een laag bijtellingstarief. Vanaf dit jaar geldt het lage bijtellingstarief alleen nog voor volledig elektrische auto's.'
- NOS.nl

Natuurlijk zijn we allen ons bewust van het bovenstaande, maar is het onderwerp zo groot dat het soms lastig is het kleiner te maken. Ook jij kunt een verschil maken. Kies bijvoorbeeld 1 van de onderstaande punten en motiveer anderen om met je mee te doen:

Het voertuig

 •  Kijk allereerst eens naar het voertuig waarin je rijdt, is deze goed voor de opdracht die je moet voltooien of zou een kleiner voertuig ook volstaan?
 •  Ligt er geen onnodige bagage in de auto?
 •  Heeft de motor onderhoud gehad?

Je rijstijl

 •  GreenStar heeft hiervoor een leuke tool ontwikkeld (ja, echt!). Wat is jouw rijgedragscore? En heb jij enig idee hoe je het doet ten opzichte van de rest van het bedrijf? Scoor je morgen een hele punt hoger met je score? Dan heb je (gemiddeld genomen) zo ongeveer 8% brandstof bespaard- juist, en hiermee dus je CO₂-uitstoot teruggedrongen.
 • Schakel tijdig op en laat bijvoorbeeld het voertuig uitrollen als het verkeerslicht verderop op rood staat.

De banden

 • Is de bandenspanning in orde? Door dit te checken bespaar je mogelijk op benzine, en dus op CO₂-uitstoot.
 • Is het voertuig toe aan nieuwe banden, kies dan voor een band met een lage rolweerstand, op deze manier bespaar je met gemak veel brandstof.

 

Vraag vrijblijvend meer informatie aan over ons programma:

 
 

Bron

Kijkgedrag in het verkeer

Kijkgedrag in het verkeer

Oh nee, zeker niet. Dit wordt niet een lap tekst met daarin het samenvattende advies: 'binnenspiegel, buitenspiegel, dode hoek'.

Dit trucje beheerst iedereen met een rijbewijs namelijk en dat is ook niet gek, want het is dé standaardhandeling die je uitvoert voor een zijdelingse manoeuvre. Als je wilt slagen voor je rijexamen in ieder geval. Zodra het roze pasje binnen is, gaat het ineens een stuk minder volgens het boekje.

Kijken waar je naartoe wilt

Ok, dat is niet de moraal van dit verhaal. Wat beter is om je op te focussen, is: kijken waar je heen gaat. Tijdens talloze cursussen, slip/drift leer je eigenlijk maar één ding: als je je gefocust bent op punt A, zul je ook naar punt A toe rijden.

Zodra er recht voor je iets gebeurt (een fietser die ineens afslaat, een voetganger die struikelt, enz.) en je remt op tijd, kijken de meeste mensen instinctief naar hetgeen je juist moet ontwijken. Zou je in plaats daarvan kijken naar de rijstrook links of rechts van waar er iets is gebeurt, dan schuif je automatisch ook die kant op. De kans dat je daarmee blikschade (of nog veel erger) voorkomt, is dan ineens een stuk groter.
Een redelijk essentiële vaardigheid die je niet tijdens je rijlessen aan is geleerd.

De bocht “door” kijken

Nog zo'n situatie. Je rijdt op de snelweg zo'n fraaie bocht in, met de adviessnelheid van, zeg, 90 km/uur. Vanaf de bijrijdersstoel zien we dan eigenlijk vaak hoe de bestuurder continu kleine correcties op het stuur uitvoert, om zo netjes binnen de lijnen te blijven.
Hoe je dat beter kunt doen? Simpel, kijk verder dan het einde van de motorkap lang is en probeer juist te focussen op het einde van de bocht. Op deze manier kies je in één keer de juiste lijn en komen er (hoogstwaarschijnlijk) heel weinig correcties aan te pas.
Een bijkomend voordeel is dat je op deze manier verder vooruit kijkt, waardoor je veel eerder kunt anticiperen, indien nodig.

Ver voor je kijken

We hebben het hier al een beetje over gehad, maar het is het benadrukken waard.
Op een drukke weg in de bebouwde kom, is het belangrijk om 'breed' te kijken. Het is van belang om je bewust te zijn van medeweggebruikers, niet alleen voor en achter je op de rijbaan, maar ook eventueel: spelende kinderen op de stoep en een fietser op het fietspad. Zeker bij kruisingen is je alertheid op dit soort omstandigheden voordelig.

In andere situaties loont het wel om een paar (honderd) meter vooruit te kijken. Het asfalt vlak voor je voorwielen is immers niet zo spannend en die mooie auto, rijdt daar over 10 tellen ook nog wel. Deze informatie kunnen we dus laten voor wat het is. Het grote voordeel van het ver vooruit kijken is dat je tijdig kunt anticiperen op plotselinge files, stoplichten en andere verkeerssituaties. Bovendien zie je, mits je ver kijkt, ook alles wat er dichtbij je gebeurt. Een echte win-win situatie dus.


Zelf in het bezit van een paar gouden tips wanneer het gaat over het 'kijkgedrag in het verkeer'?
Sharing is caring! Deel ze via onze Facebook-pagina!

 

Geinteresseerd in het werken met GreenStar?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.