Manage How You Drive: de volgende generatie van Rijgedrag Verzekeringen

Manage How You Drive: de volgende generatie van Rijgedrag Verzekeringen

Usage Based Insurance autoverzekering (UBI) noemen we in Nederland vaak een autoverzekering op basis van rijgedrag (Pay How You Drive) ofwel een rijgedrag verzekering. 

UBI is echter veel meer dan dat, en omvat ook Pay As You Drive (een verzekering op basis van gereden kilometers). Wellicht het minst bekende, maar misschien de meest belangrijke verzekering is Manage How You Drive

Waar UBI nog veel in verband wordt gebracht met risicoverlaging, acceptatie en fraudedetectie, richt de verzekeraar zich met Manage How You Drive op proactief advies aan bestuurders om hun rijstijl te verbeteren en kan dit ook (positief) belonen met korting op de verzekeringspremie of andere bonussen.

Bij Pay How You Drive wordt de coaching van chauffeurs deels bereikt door middel van technologie. Het bieden van feedback over waargenomen rijgedrag (zoals hard remmen, accelereren, bochten nemen, enzovoort.) biedt informatie die cruciaal is voor het ontwikkelen van een veiligere en slimmere rijstijl van bestuurders.  

Manage How You Drive richt zich veel meer op proactief coaching en feedback. Door de opkomst van sociale media en smartphone-apps kan gamification een belangrijke element zijn. Gamification, d.w.z. de toepassing van spelelementen en spelprincipes, kan worden gebruikt om betrokkenheid van bestuurders te vergroten en de training van bestuurders effectiever te maken. Greenstar zal in 2019 dergelijke gamification elementen introduceren, maar blijft ook – als enige telematica leverancier in Nederland – zich richten op persoonlijk coaching van de bestuurders en fleet managers. Wij gaan ook actief met verzekeringsmaatschappijen en met duurzaamheids- en veiligheidscoaches samenwerken om langdurige verbeteringen in het rijgedrag te bereiken. 

Maar, hoe zit het met de privacy?  

De nieuwe AVG richtlijn geeft duidelijk aan dat de klant toestemming moet verlenen voor het delen van persoonsinformatie met derden, en uiteraard staat privacy hoog in het vaandel bij Greenstar.  De verwachting is wel dat consumenten met een laag risico sneller bereid zullen zijn om informatie over hun rijstijl te delen en een verzekering op basis van gebruik/rijstijl te sluiten. Wanneer bestuurders zich beloond voelen voor veilig rijden, zal hun loyaliteit toenemen, zeker wanneer de verzekeraar in staat is om extra voordelen te introduceren, bijvoorbeeld kortingen op premies, kortingen bij voorkeurspartners, kortingen bij pechhulp met leveranciers van de verzekeraar, enzovoort. 

UBI is niet meer te stoppen en zal tot flinke verschuivingen in de verzekeringswereld leiden. Uit een recent PwC onderzoek blijkt dat verzekeraars deze trend als de op één na belangrijkste bestempelen voor de sector. In Italië is al meer dan 15% van de afgesloten autoverzekeringen gebaseerd op het rijgedrag van de bestuurder. In de VS is de verwachting dat meer dan 20% van de afgesloten autoverzekeringen op basis zal zijn van UBI en zullen 70% van de verzekeringsmaatschappijen een UBI autoverzekering aanbieden. 

Aanmelden GreenStar Penthouse Party 25 januari 2018

Aanmelden GreenStar Penthouse Party 25 januari 2018

Milieuvriendelijk, veilig en minder kosten in 2018!

Wilt u met uw bedrijf:  

 1. brandstof besparen,
 2. de CO2 uitstoot van uw bedrijf reduceren,
 3. veiliger rijden, 
 4. minder onderhoud op uw wagenpark?

Graag willen wij 2018 op een nuttige en feestelijke manier met onze GreenStar gebruikers en relaties starten. Daarom nodigen wij u uit voor onze GreenStar Penthouse Party op 25 januari 2018.

Programma:

14:30 - 15:00 Inloop en welkomstdrankje

15:00 - 15:15 Welkom bij GreenStar - een rondleiding door onze Penthouse :) 

15:15 - 16:30 Workshop programma

  16:30 - 17:00 Kennismarkt & interactief netwerken met partners, collega’s en het GreenStar team.

  17:00 - 18:00 Buffet, prijsuitreiking winnaars van onze interactieve games en meer netwerktijd.

  18:00 Afsluiting

  WOrkshop: in de hoogste versnelling met rijgedrag

  Het workshop programma duurt van 15:15 tot 16:30.

  Achtergrond - Iedere maand meten wij miljoenen kilometers. Op basis van onze metingen hebben wij een op feiten gebaseerde methode ontwikkeld om een gedetailleerde risico analyse te maken van voertuigen en bestuurders. Op basis van onze data hebben wij een methode ontwikkeld om rijgedrag super systematisch op een hoger niveau te krijgen. 

  In deze interactieve workshop leert u:

  1. Hoe u rijgedrag data omzet in waardevolle informatie voor uw bedrijf
  2. Hoe u vervolgens op systematische wijze rijgedrag verbetert en een onderdeel maakt van uw kwaliteitsborging 
  3. De kansen voor u op het gebied van 1) veiligheid en verzekering 2) kostenbesparing brandstof en onderhoud 3) duurzaamheid en aanbestedingen
  4. Wat trends zijn die u mag verwachten op het gebied van de Connected Car

  Voor wie - management / directie wagenparken, (potentiële) partners GreenStar en GreenStar gebruikers en geïnteresseerden in het GreenStar programma.

  Kosten: geen, GreenStar trakteert.  

  Aanmelden

  Sparren met kennisexperts rondom wagenparken? Zin in een feestelijke borrel? Zien hoe ons team zelf ons kantoor ingericht heeft? Laat het ons dan even weten! 

  ‘Data connected cars helpt taxi-ondernemer bij keuze voor elektrisch rijden’

  ‘Data connected cars helpt taxi-ondernemer bij keuze voor elektrisch rijden’

  De data van connected cars kunnen taxi-ondernemers inzicht geven in het brandstofverbruik, rijgedrag en de technische staat van hun wagenpark, maar ook op strategisch niveau helpen bij een eventuele overstap naar elektrische taxi’s. Dat vertelde directeur Hans Schaap van GreenStar tijdens Taxi Expo in Houten.

  Schaap schetste tijdens Taxi Expo een aantal trends in de mobiliteitssector waar taxi-ondernemers volgens hem de komende jaren rekening mee moeten houden. Zo is er volgens hem een verschuiving van autobezit naar autodelen. Verder maken mensen steeds meer gebruik van een mobiliteitsmix, wat betekent dat ze niet alléén gebruikmaken van een taxi of OV of fiets, maar vaker diverse modaliteiten combineren. Taxi-ondernemers zouden hier op moeten inspelen in hun service naar de klant.

  Duurzaamheid

  Een andere trend waar Schaap tijdens zijn presentatie op wees, is maatschappelijke bewustwording. “Transport veroorzaakt 20 procent van de CO2-uitstoot en in de mobiliteitssector groeit het bewustzijn van de belangrijke rol die het heeft in het terugdringen hiervan.” Verder dient de sector volgens Schaap rekening te houden met de opkomst van de zelfrijdende auto.

  GreenStar speelt met haar duurzaamheidsprogramma Connect in op de trend connected cars. In de afgelopen drie jaar zamelde het technologiebedrijf een schat aan data in door onder meer de voertuigen van diverse taxi-ondernemers met elkaar te vergelijken. Van ongeveer tien taxibedrijven met ongeveer vijfhonderd voertuigen werd in goed overleg gedurende die periode data geanalyseerd over het rijgedrag en ook afgezet tegenover gegevens van verzekeringsmaatschappijen.

  Afwijkingen in rijgedrag

  Met Connect meet GreenStar de afwijkingen in het rijgedrag van chauffeurs, zoals te hard rijden of optrekken, te hoog toerental, te snel door bochten rijden, hard afremmen en onnodig stationair draaien. Dat kan onder meer op basis van data uit de EcoBox-stekker van GreenStar in de voertuigen. “We stelden vast dat het verschil in energieverbruik tussen taxichauffeurs die zuinig rijden en die niet zuinig rijden tussen de 10 en 25 procent is. Door de richtlijnen van het GreenStar-duurzaamheidprogramma te volgen, konden de taxi-ondernemers over de hele groep een besparing van 7 procent realiseren.”

  Er bleken duidelijke verschillen te zijn in het energieverbruik van chauffeurs.

  Er bleken duidelijke verschillen te zijn in het energieverbruik van chauffeurs.

  “Wij kunnen voor taxi-ondernemers inzichtelijk maken welke chauffeurs energiezuinig rijden en welke niet. Daardoor is het onnodig om al je chauffeurs een cursus aan te bieden. De chauffeurs die slechter scoren kunnen gerichte feedback krijgen, waarbij ze dagelijks inzicht krijgen in hun rijgedrag. Ook bieden wij een online theoriecursus aan en workshops die zijn te gebruiken voor TX-keur.”

  Data begrijpen

  “Het gaat om een combinatie van werknemers belonen en uitvinden waarom ze slecht presteren en wat hun intrinsieke motivatie is”, meent Schaap. “Een besparing kan al in een paar maanden worden gerealiseerd, afhankelijk van de betrokkenheid van het bedrijf. We zien de beste resultaten bij ondernemingen waar de directie de data begrijpt en er bovenop zit. Al is het natuurlijk wel de bedoeling dat de directie hier nauwelijks tijd aan kwijt hoeft te zijn.”

  GreenStar legde in overleg met de ondernemers de data over het rijgedrag van chauffeurs naast de gegevens van verzekeringsmaatschappijen. “Daarbij hebben we gekeken naar welke voertuigen schade hebben opgelopen. Daaruit bleek dat de voertuigen waar slechter mee werd gereden, zeventig procent vaker kan op schade hebben. Ook bleken de onderhoudskosten van de voertuigen waarmee slecht werd gescoord 550 euro hoger te zijn.”

  Ook bleken de onderhoudskosten van voertuigen waarmee afwijkend werd gereden hoger te zijn.

  Ook bleken de onderhoudskosten van voertuigen waarmee afwijkend werd gereden hoger te zijn.

  Strategische keuzes

  Naast het coachen van chauffeurs in rijgedrag, helpt GreenStar ook taxi-ondernemers ook bij het maken van strategische keuzes. Bijvoorbeeld om te kiezen voor elektrisch rijden. “Ik verwacht dat het elektrisch rijden een enorme vlucht gaat nemen, maar ik merk dat sommige ondernemers nog weerstand hebben om daar mee aan de slag te gaan. De data die wij verzamelen geven inzicht in het type ritten die worden gereden. Als bijvoorbeeld blijkt dat tachtig procent van de ritten niet langer dan zestig kilometer zijn, dan kan een ondernemer ervoor kiezen om elektrische taxi’s aan te schaffen. En bij elektrisch rijden is het helemaal belangrijk hoe er met een voertuig wordt omgegaan.”

  Bron

  Competitieve organisatie? Mobiliteitsbattle!

  Competitieve organisatie? Mobiliteitsbattle!

  “Bespaar met slimmer reizen. Ga de strijd aan”

  Wilt u ook graag kosten besparen op mobiliteit? Bent u duurzaam ondernemer?
  Ga de strijd aan met andere bedrijven uit Twente! 
  Na het succes van 2015 en 2016 organiseert GreenStar partner Zienergie opnieuw een Mobiliteitsbattle in 2017. 

  Wat is het?

  Bedrijven en instellingen uit Twente gaan gedurende vier maanden de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk brandstof te besparen en de spits te mijden. Deelnemers kunnen punten verdienen door minder hard op te trekken en te remmen en buiten de spits te reizen of de auto helemaal te laten staan. De organisatie die in vier maanden de beste score behaald, wint de Mobiliteitsbattle! De start is 5 juni a.s.

  Doet u mee?

  Wil uw organisatie ook kosten besparen door een lager brandstofverbruik en efficiënter reizen en werken? Staat duurzaam ondernemen ook bij u hoog in het vaandel? Doe dan mee met de Mobiliteitsbattle en creëer meer bewustwording en een hogere medewerkerstevredenheid.

  Bent u overtuigd?

  Gaat u ook kosten besparen op mobiliteit? Ga de strijd aan! Kijk op de website www.mobiliteitsbattle.nl en neem vrijblijvend contact met Zienergie op via 038 – 853 13 95 of maak gebruik van het onderstaande formulier, u ontvangt dan vrijblijvend meer informatie:

   
   

  Je wagenpark duurzamer laten rijden, hoe doe je dat?

  Je wagenpark duurzamer laten rijden, hoe doe je dat?

  ‘Maak er een speelse competitie van’

  In de rubriek Masters of Mobility interviewt Mobility Reporter iedere maand een innovator op het gebied van mobiliteit: beslissers die op een eigen manier mensen in hun organisatie anders naar mobiliteit laten kijken. Dit keer vertelt Arjan Zegelaar, operations director van Heras Mobile Fencing & Security, hoe hij zijn wagenpark duurzamer liet rijden.

  Als het om tijdelijke en semipermanente buitenbeveiliging aankomt, is Heras Mobile Fencing & Security al jaren een begrip in Nederland. Bekend om de ‘hekken’ bij festivals als Pinkpop, maar ook steeds meer om haar duurzame bedrijfsvoering. Zo stimuleert de directie al jaren het gebruik van elektrisch vervoer onder haar medewerkers en sleepte het bedrijf in 2015 de Lean and Green Personal Mobility Award in ontvangst.

  Voor Arjan Zegelaar, operations directeur Heras Mobile Fencing & Security, zijn deze groene ambities niet meer dan normaal. ‘Wij leveren onze maatschappelijke bijdrage, hoe bescheiden ook, door onze CO₂-uitstoot, energieconsumptie en afvalstromen vergaand te verminderen. Innoveren en verduurzamen van onze producten en processen is een continuïteit binnen onze organisatie. En we proberen waar mogelijk nauw samen te werken met bewezen ‘groene’ toeleveranciers en afnemers.’

  Ver-van-mijn-bed-show

  Maar hoe mooi al deze initiatieven ook zijn, één vraag hield Zegelaar de laatste tijd in toenemende mate bezig: hoe voorkomen we dat de verduurzamingsslag niet vooral een feestje van de directie wordt? En daardoor een ver-van-mijn-bed-show voor de in totaal 100 medewerkers van het Brabantse bedrijf?

  Zegelaar vond het antwoord in het terugdringen van CO₂-vervuiling door mobiliteit en een samenwerking met Greenstar. Deze consultancy-organisatie maakt rijgedrag transparant, creëert een risico- en kostenprofiel van bestuurders en wagenpark en biedt persoonlijke feedback naar bestuurders op basis van rijgedragmetingen en -analyse. Met als doel: veiliger rijgedrag stimuleren, minder schadeclaims, brandstofbesparingen, maar ook het terugdringen van de CO₂-voetafdruk.

  En zo rustte Greenstar vorig jaar alle 17 leaseauto’s van Heras Mobile Fencing & Security uit met een Greenstar- ecobox: een klein kastje dat plug-en-play geïnstalleerd wordt in de OBD II poort van het voertuig en die zes parameters meet: snelheid, onnodig hard optrekken, hard onnodig stationair draaien, hoog toerental en g-krachten. Alleen de data die vertelt waar de bestuurder is geweest, werd uitgezet. Zegelaar: ‘Dat ervoeren de werknemers toch als een te grote inbreuk op hun privacy.’

  Focus op bewustwording

  Ook wilde Zegelaar zijn medewerkers op geen enkele manier het gevoel geven dat ze gecontroleerd of beoordeeld werden. ‘Slecht rijgedrag zegt niets over de individuele performance van de medewerker. Een goede vertegenwoordiger die belabberd rijdt, blijft voor ons een goede vertegenwoordiger.’

  ‘Door zo de ‘angel’ uit het traject te halen, kon Zegelaar zich focussen op het belangrijkste doel van het Greenstar-project: het vergroten van de bewustwording onder medewerkers. En in het kielzog daarvan kostenbesparing en veilig rijden.

  En dat is wonderwel gelukt. Trots haalt hij de eerste resultaten erbij. “Sinds de start van de proef bespaarden we 4500 liter op brandstof en haalden we een CO₂-reductie van 10.350 kg CO₂ doorberekend op jaarbasis. Dit leverde uiteindelijk ook nog een totale besparing op van 5040 euro op onze mobiliteitskosten’.

  Nadenken over rijgedrag

  Maar, benadrukt de operations directeur, daar was het hem niet om te doen. Mensen laten nadenken over hun eigen rijgedrag en de gevolgen daarvan op het milieu, dáár ging het hem om. En dat dan ook nog eens op een leuke, laagdrempelige manier. Zegelaar: ‘Doordat we wekelijks de data uit het kastje deelden via de mail, ontstond er een speelse competitie. Voor sommige werknemers was het wekelijkse rapport van Greenstar zelfs het eerste mailtje dat ze openden die dag. Ze wilden gewoon weten hoe ze het er die week van af hadden gebracht en geneerden zich echt als uit de data bleek dat ze die dag met 175 kilometer per uur over de weg hadden gescheurd.’

  En dat niet alleen, het zorgde ook voor discussies tijdens de pauzes. Zegelaar: ‘Want als dit al mogelijk was met één kastje, wat konden we dan nog meer doen als bedrijf op het gebied van duurzaamheid? Het leidde- zelfs bij de grootste criticasters- tot gesprekken over duurzame lunches tot verregaande afvalscheiding aan de koffietafel. Dat was echt bijzonder om te zien.’

  Zegelaar wil maar zo zeggen: je kunt wel van alles opleggen van boven, maar pas als je je medewerkers echt betrekt bij je eigen ambities, kun je samen het verschil maken. Die tip geeft hij dan ook ieder andere mobiliteitsmanager die ook wil verduurzamen, mee. En ook: leg de lat niet te hoog. ‘Iedere procent bewustwording die je boekt, is er één. Dus wees niet teleurgesteld als niet iedereen direct even enthousiast is, richt je pijlen op diegenen die wel vooruit willen. En bedenk: als er één schaap over de dam is, volgen er vanzelf meer.’

   

  Bron

  Award Duurzaam Ondernemen Medemblik voor Taxi Kaijer

  Award Duurzaam Ondernemen Medemblik voor Taxi Kaijer

  WOGNUM – De Award Duurzaam Ondernemen Medemblik is vrijdag uitgereikt aan Taxi Kaijer uit Wervershoof. De ondernemer ontvangt de prijs omdat hij erin slaagt het brandstofgebruik en CCO₂ aanzienlijk te verlagen.

  De vijfde Award Duurzaam Medemblik op rij staat in het teken van logistiek bij kleinere bedrijven.  Wethouder Hans Tigges reikte de Award uit aan Rob Kaijer van Taxi Kaijer bij gastheer Simon Loos in Wognum. Dit vooraanstaande transportbedrijf heeft al veel duurzame stappen heeft gezet. “Taxi Kaijer investeert veel in het verminderen van het grondstofverbruik en de uitstoot van fijnstof en CO₂, een terechte winnaar,” aldus een trotse wethouder.

  Professioneel

  Onder meer door het rijgedrag te verbeteren, bereikt het bedrijf goede resultaten. Taxi Kaijer werkt onder meer met een monitoringsysteem en trainingen voor de chauffeurs om het milieu en kosten sparen. Zo worden de chauffeurs getraind op  “Het nieuwe rijden” waarmee brandstof wordt bespaard en beter wordt geanticipeerd op het verkeer.

  Rob Kaijer vertelt dat de chauffeurs daardoor professioneler rijden en de reizigers comfortabeler en veiliger worden vervoerd. “Bovendien beïnvloedt rijgedrag direct de levensduur van banden en remschijven. Een bewuste, efficiënte chauffeur rijdt gemiddeld twee keer langer met een set banden dan een minder goede chauffeur. Ook de motor en onderdelen van het voertuig gaan langer mee.”

  Daar weet wethouder Hans Tigges over mee te praten. Hij vergeleek twee ritten afgelopen zomer: een rit naar het oosten van het land met Kaijer en een taxirit in Amsterdam met een ander bedrijf. “Met Kaijer ging het heel rustig en kwamen we uitgerust aan. In Amsterdam-Oost daarentegen was ik blij dat de rit over was: er werd te hard gereden, veel geremd en opgetrokken en er waren meerdere verkeersovertredingen. Ook voor passagiers is het dus fijner om met een duurzame vervoerder een rit te maken.”

  Maatregelen

  Kaijer houdt online het rijgedrag bij, zoals het onnodig stationair draaien van een taxi, overmatig toerental, overmatig versnellen, te hard rijden en te hard remmen. Elke dag komen deze gegevens beschikbaar voor zowel het bedrijf als de chauffeurs.

  Een groot deel van het wagenpark bestaat uit voertuigen met een Euro6 motor, momenteel de schoonste dieselmotor die is te verkrijgen. Voor het rolstoelvervoer zet Taxi Kaijer twee bussen op Groengas in dat CO₂ bespaart. Op kantoor is ook verduurzaamd: LED-verlichting heeft de plaats ingenomen van TL buizen. Verder verstuurt het bedrijf veel informatie digitaal wat papier scheelt.

   

  Bron


   

  Heeft ook u interesse in het werken met ons programma?
  Vraag vrijblijvend ons whitepaper aan:

   

  Iedere fleetowner zijn eigen duurzaamheidscoach!

  Iedere fleetowner zijn eigen duurzaamheidscoach!

  Leuk al die data die tegenwoordig uit een auto kan worden gehaald, maar om daadwerkelijk te besparen op de total cost of ownership van een wagenpark gaat het om het vertalen van al die data in bruikbare handvaten voor zowel HR, finance, wagenparkbeheerder als berijder. GreenStar – inclusief duurzaamheidscoach! – heeft daarbij lessen geleerd uit de rijschoolbranche.

  GreenStar is zeker geen gewoon track & tracing bedrijf, wil directeur Hans Schaap aan het begin van dit interview duidelijk maken. Het draait bij hen namelijk niet om de hardware, de kastjes waarmee de voertuigen verbonden worden. Ook al omdat straks de connected auto helemaal zelf een enorme bak data gaat produceren. Het gaat erom wat je met die data doet. En met welk doel.

  Hans Schaap van Greenstar

  Hans Schaap van Greenstar

  Schaap heeft zijn sporen verdiend onder andere in de rijschoolbranche. Het zusterbedrijf Dation biedt als marktleider software aan voor rijschoolhouders om niet alleen de administratie en planning op orde te krijgen, maar hij knoopt ook de leerling en de instructeur aan het systeem. Sinds kort is er ook een programma (Tripper) die bestuurders met het rijbewijs vers op zak voor enige tijd als ‘coach’ volgt en hen voorziet van tips om het beter en zuiniger te doen. De ANWB rijopleiding is onder andere klant.

  Duurzame mobiliteitsprijs

  Dit coachingstraject is ook de basis van GreenStar. In eerste instantie richtte het de pijlers op de blauwe kentekens (taxi’s onder andere). Maar nu zijn ook de grijze en gele kentekens aan de beurt. Als winnaar van de ANWB’s duurzame mobiliteitsprijs heeft GreenStar in 2014 een vliegende start gemaakt door het winnen van een tender van Infrabel, de Belgische variant van het Nederlandse ProRail. Een bedrijf met een fors park van 1200 voertuigen. In relatief korte tijd werden er successen geboekt op het vlak van brandstofbesparing en schadelast.

  Iedereen krijgt de feedback die bij hem of haar hoort

  De dienstverlening van GreenStar komt compleet met een ‘duurzaamheidscoach’, een vaste medewerker die maandelijks een call houdt van een half uur om de managementrapportage gezamenlijk met de klant door te nemen en de daarin geformuleerde doelstellingen. Waarbij de rapportages geënt zijn op de verschillende stakeholders binnen bedrijven die te maken hebben met mobiliteit; dus HR, finance, een eventuele wagenparkbeheerder en uiteraard de berijder. Die laatste kan dagelijks een mail verwachten met zijn of haar score. “Iedereen krijgt de feedback die bij hem of haar hoort. Want uiteindelijk wordt een succesvol programma binnen een organisatie nooit gedragen door één persoon”, aldus Schaap.

  Profiling van de (lease)rijder

  De aanpak en de kwaliteit van de data, met bijbehorende analyses, moeten GreenStar onderscheiden van de (volle) markt van track & tracing-bedrijven. Zo wordt de data verrijkt met bijvoorbeeld brandstofinformatie vanuit de tankpas, RDW-data en planningsinformatie. Ook Google-maps is aangesloten. Al die informatie samen leidt tot een profiel van een berijder. GreenStar doet feitelijk aan profiling van de (lease)rijder. Schaap: “Veel factoren hebben invloed op de uiteindelijke score die we iedere bestuurder geven. Het is zeker niet alleen het verbruik wat we meten, want dat is sterk afhankelijk of je bijvoorbeeld veel op de snelweg of in stedelijke gebied rijdt.”

  Doorgaans is het zo dat van de 100 chauffeurs er 25 zijn die een beduidend slechtere score hebben. Als je die groep goed coacht dan boek je resultaten, weet Schaap. Daarbij kan het ook zo zijn dat een slecht presterende groep in een bepaald type bestelbus rijdt. Terwijl een andere groep, in een andere bus, opmerkelijk beter scoort. Na analyse kan blijken dat voor bepaalde type ritten beter een andere bus kan worden ingezet. De koppeling met de RDW maakt dergelijke analyses mogelijk.

  Oud vrouwtje

  Die profilering van (lease)rijders kan ook goed zicht leveren op wie er in aanmerking komt voor een elektrische auto. GreenStar heeft precies inzichtelijk wie er hoeveel rijdt en wat het woon-werkverkeer is. “Waarbij we ook meten hoe de accu’s geladen worden, kunnen daar eventueel ook op sturen wat uiteindelijk gevolgen heeft voor de restwaarde van de auto. Wij kunnen op die manier aantonen dat een auto door een spreekwoordelijk oud vrouwtje is gereden.”

  Grofweg stelt GreenStar dat er tussen de 7 en 50 procent bespaard kan worden op het gehele wagenpark. En dan hebben we het niet alleen over het ‘laaghangend fruit’, zegt Schaap. Alleen al de aanwezigheid van een kastje in de auto, levert namelijk al snel brandstofreductie op. “Wij gaan veel verder, coachen bedrijven ook op duurzaamheidsvlak als ze bijvoorbeeld moeten bepalen of er wel of niet nieuwe diesels moeten worden aangeschaft. Waarbij we tevens het hele financiële plaatje leveren.”

  Privacy

  GreenStar ‘coacht’ momenteel zo’n 6 miljoen kilometer per maand, dit jaar moet dan 12 miljoen worden. Waarbij het voor klanten gaat om het inzichtelijk maken van de tco; dat gaat verder dan doorgaans sec brandstof besparen of het genereren van een fiscale kilometerregistratie. Hoewel dat laatste uiteraard ook mogelijk is, benadrukt Schaap. Ook niet onbelangrijk: GreenStar heeft de nodige beveiligingscertificaten als het gaat om de privacy. “Klanten van het eerste uur onderhandelen momenteel met verzekeraars om de premie naar beneden te krijgen. Ook daar zit pure winst”. 

   

  Bron

   

  Vraag nu ons gratis whitepaper aan:

   
   

  Bewuster rijgedrag chauffeur vooral fijn voor de klant

  Bewuster rijgedrag chauffeur vooral fijn voor de klant

  UVO Vervoer heeft als uitgangspunt dat de dienstverlening aan klanten van een hoog niveau moet zijn. Daar wordt op verschillende manieren aan gewerkt. Nieuwe chauffeurs worden bijvoorbeeld uitgebreid ingewerkt en begeleid door meer ervaren collega’s. Maar ook bij die groep valt doorgaans nog winst te behalen inzake het rijgedrag.

  UVO Vervoer is al sinds de oprichting, ruim negentig jaar geleden, een familiebedrijf. Wat begon al garage veranderde via de verhuur van auto’s in een taxibedrijf. Tegenwoordig wordt de onderneming geleid door Vincent en Anita Medendorp, die het stokje van haar vader overnamen. En hij volgde ooit weer zijn eigen vader op. Het bedrijf in Uithuizermeeden is actief met verschillende soorten personenvervoer, waaronder in het kader van wmo, Valys, leerlingen, luchthavens en dagbestedingsfaciliteiten. UVO heeft momenteel 150 medewerkers en ongeveer 100 voertuigen tot zijn beschikking, waaronder ook minibussen en touringcars.

  “We willen onze klanten echt ontzorgen op het gebied van personenvervoer”, stelt Medendorp. “We leggen het serviceniveau zo hoog mogelijk. Niet alleen instappen, van A naar B vervoeren en uitstappen, maar ook iemand in zijn jas helpen of even meelopen naar de juiste balie in het ziekenhuis. Voor ons zijn dat soort zaken heel gewoon. Maar we merken vooral de laatste tijd dat de klanten onze werkwijze als positief ervaren. En zeker in de zakelijke markt kun je jezelf er mee onderscheiden van concurrenten.”

  Degelijk inwerken

  Perfectie is iets waar je naar kunt streven, al is het onmogelijk te bereiken. Stiptheid is daar een voorbeeld van. “Voor het wmo-vervoer zit onze stiptheid bijvoorbeeld op 99 procent, en we scoren daarmee voor alle vormen van vervoer hoog”, vertelt Medendorp. Voor UVO mogen deze en andere zaken dan normaal zijn, dat geldt niet automatisch ook voor iedereen die bij het bedrijf in dienst treedt. Tegelijk zijn dat wel de mensen die de service op een zo hoog mogelijk niveau moeten brengen. Daarom gaat UVO op dat gebied niet over één nacht ijs.”

  “Voordat iemand bij ons aan de slag gaat als chauffeur, rijdt hij of zij eerst twee volle dagen mee met een chauffeur die het klappen van de zweep kent. Degene die de nieuwe medewerkers inwerkt, kan dan beoordelen of die persoon biedt wat wij vragen. Als dat zo is, kunnen ze alleen op pad, maar degene die hen heeft ingewerkt is altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden over de uitvoering van het vervoer. Ze kunnen dus op iemand terugvallen, en vanuit de centrale zorgen we ook dat ze de eerste periode rustig hun werk kunnen doen en waar nodig extra begeleid worden.”

  Te hard rijden of optrekken

  In het kader van een contractverlenging in het wmo-vervoer schafte UVO enkele jaren geleden tien auto’s aan die op aardgas rijden. Daarnaast rijdt een aantal voertuigen op Dual Fuel, waarbij aardgas/biogas wordt bijgespoten in een dieselmotor. En de samenwerking die UVO sinds een jaar met GreenStar heeft, helpt zowel de duurzame prestaties als het rijgedrag van chauffeurs naar een hoger niveau te tillen. Want kennis en ervaring worden weliswaar overgedragen binnen UVO Personenvervoer, maar dat betekent niet dat er bij de meer ervaren medewerkers niets meer te verbeteren of winnen valt.

  Het duurzaamheidsprogramma van GreenStar meet de afwijkingen in het rijgedrag van chauffeurs, zoals te hard rijden of optrekken, te snel door bochten rijden, hard afremmen en onnodig stationair draaien. “We hebben eerst een pilot van zes maanden gedaan met 25 procent van de voertuigen. Daaruit bleek al wel dat er bij iedereen nog wel wat te winnen valt. Elke chauffeur heeft ook een inlogcode, zodat hij of zij kan bekijken wat goed gaat en wat niet. Elke dag rond 10.00 uur tonen we bovendien de bedrijfsscore. Die zit doorgaans rond de 7 op een schaal van 10, en dat willen we graag naar een 8 en in de toekomst wellicht een nog hoger niveau brengen”, aldus Medendorp.

  Besparing bijkomstigheid

  “Wat ons vooral aansprak in GreenStar is de mogelijkheid om het rijgedrag van onze chauffeurs kunnen monitoren. Dat is ook een soort waarborg voor verantwoord rijgedrag en dat is in de eerste plaats fijn voor de klant”, legt Medendorp uit. “De brandstofbesparing die we realiseren, beschouwen we vooral als een mooie bijkomstigheid. Tijdens de pilot hebben we wel kenbaar gemaakt dat we met GreenStar werkten, maar niet in welke voertuigen. Door het idee dat iedereen gemonitord kon worden, zagen we over de hele linie al het rijgedrag bewuster worden. Alleen daardoor realiseerden we al een brandstofbesparing van 4 procent.”

  “Het verbeterde rijgedrag heeftbovendien geen invloed op het op tijd aankomen. Niet vol gas geven tot aan het stoplicht, of 120 rijden in plaats van 140, zie je snel terug in het verbruik en onderhoud, maar vrijwel tot helemaal niet in de aankomsttijd. Bovendien staat veiligheid bij UVO centraal, dus ook vanuit dat oogpunt helpt het Greenstar duurzaamheidsprogramma ons verder.”

  Beter scoren

  Op 1 januari jongstleden zijn alle voertuigen van UVO uitgerust met de EcoBox, het apparaat van GreenStar. Het is dus te vroeg om te zeggen hoe groot de brandstofbesparing uiteindelijk kan worden. Medendorp: “GreenStar heeft gezegd dat de 10 procent haalbaar is; wij zijn tevreden als we dat percentage benaderen. Voor ons ligt er ook een taak om de chauffeurs die het gewenste niveau nog niet bereiken, aan te sporen tot beter rijgedrag. Met de data en rapporten van GreenStar zie je niet alleen hoe er wordt gereden, maar ook hoe je die zaken kunt verbeteren. We merken nu al dat chauffeurs zelf vragen hoe ze tot een betere score kunnen komen, dus ze zijn daar goed mee bezig.”

  Een stap verder dan deze samenwerking gaat die met een derde partij, de boordcomputer tax-fabrikant Neone. “Nu moeten we nog aan het eind van elke week een rapportje maken met de prestaties van die week. In de nabije toekomst komt er een koppeling tussen het planningspakket van Neone en het duurzaamheidsprogramma van GreenStar, waardoor die prestaties per chauffeur al meteen aan het einde van de dienst zichtbaar worden. Het zal dan dus allemaal wat sneller gaan”, legt Medendorp uit.

  Bron

  Duurzaamheid als extra kwaliteit in aanbestedingen

  Duurzaamheid als extra kwaliteit in aanbestedingen

  Taxi van Loo voert sinds 11 december het Omnibuzz-vervoer in de regio Heuvelland, Valkenburg en Gulpen uit. In de aanbesteding werd veel waarde toegekend aan duurzaamheid. Daar geeft Taxi van Loo onder meer invulling aan door opnieuw te werken met het duurzaamheidsprogramma van GreenStar, waar de duurzame prestaties mee kunnen worden verbeterd en aangetoond.

  Onderdelen waarop is gelet bij de gunning van het regiotaxivervoer Omnibus zijn onder andere milieu, duurzaamheid en de manier waarop de bedrijven hun diensten willen gaan uitvoeren. In totaal hebben elf bedrijven een inschrijving gedaan, waarvan acht bedrijven in totaal negen percelen toegekend kregen. Voor Taxi van Loo is dat dus het perceel Heuvelland, Valkenburg en Gulpen.

  Van Loo werd in 1964 opgericht en heeft anno 2016 twintig voertuigen en vijftig medewerkers. De firma verzorgt een breed scala aan vervoersvormen: wmo, leerlingen, particulier, zakelijk, ziekenvervoer en meer. Van Loo heeft een platte organisatiestructuur: het management zit op de werkvloer en de drempel voor medewerkers richting datzelfde management is daarmee, wat zorgt voor een goede onderlinge samenwerking. “Als wij iets kunnen betekenen voor het personeel, dan doen we dat. En andersom gebeurt dit ook als wij in de knel zitten”, legt manager operatie Jos Heuts uit.

  Flink aan de slag

  Het bedrijf ging eerder al met het duurzaamheidsprogramma van GreenStar aan de slag, destijds omdat De Vier Gewesten met een speciale aanbieding voor zijn leden kwam. Eigenaar Guido van Loo geeft aan dat de interesse verder werd aangewakkerd toen men zich in de mogelijkheden verdiepte. Van Loo vond wel dat werken met GreenStar een duidelijke meerwaarde moest hebben.

  “Maken we onze chauffeurs alleen bewust van hun rijgedrag of maken ze ook aanpassingen op basis van de resultaten van GreenStar? Rijden we echt minder schade en verbruiken we daadwerkelijk minder brandstof? In de beginperiode zorgde de keuze voor dit programma voor veel vragen ,maar ook zorgen bij onze chauffeurs. Ze vroegen zich af of ze zouden worden gecontroleerd terwijl ze aan het werk waren, en of ze hier op afgerekend zouden worden.”

  Deze aanvankelijke scepsis ebde echter al snel weg, vertelt Van Loo. “Alle chauffeurs zijn flink aan de slag gegaan met de resultaten die zij behaalden met GreenStar. Al vrij snel was dit terug te zien in de weekresultaten. Waar we begonnen met net een voldoende in 2015, zijn we in 2016 gestopt met een 8,1 gemiddeld. De berekende besparingen kwamen overeen met de verbeteringen die de cijfers lieten zien.” Door de besparingen die met GreenStar werden gerealiseerd, stootte Taxi van Loo op jaarbasis zo’n 35 ton CO2 minder uit dan voorheen. Ter illustratie: om de uitstoot van 35 ton CO2 te compenseren, zouden ongeveer 1.750 bomen een jaar lang moeten groeien.

  Tijdelijk gestopt

  Toen er eenmaal verbeteringen waren gerealiseerd, besloot Taxi van Loo weer te stoppen met het duurzaamheidsprogramma. Niet uit ontevredenheid, en ook niet omdat het meer kostte dan opleverde. De investering werd immers ruimschoots gecompenseerd met besparingen op brandstof, schades en onderhoud – al was dat laatste na een jaar nog niet helemaal inzichtelijk. Taxi van Loo vroeg zich af of er veel verschil zou ontstaan in de resultaten met en zonder het GreenStar-project. Dat bleek inderdaad het geval, legt Guido van Loo uit.

  “We zijn er één jaar intensief mee bezig geweest, waarbij we steeds bovenop de resultaten zaten en bestuurders aanspraken op hun rijgedrag wanneer er een forse afwijking te zien was ten opzichte van het gemiddelde. Voor ons gevoel zaten we aan het plafond qua verbeteringen en dus brandstofbesparingen die te behalen vielen Ook dachten we middels het programma een blijvend resultaat geboekt te hebben. De chauffeurs wisten immers waar ze op moesten letten. Doordat we verwachtten een blijvend resultaat geboekt te hebben, en vanwege het feit dat we niet zeker waren van vervoerscontracten, besloten wij om er tijdelijk mee te stoppen.”

  “Maar toen we na een tijd een brandstofanalyse lieten doen, kwamen we erachter dat er van een blijvend resultaat geen sprake was. De chauffeurs verbruikten weer 9 procent meer brandstof”, aldus Van Loo. Dat was dus net zoveel als voorheen, waarmee de CO2-reductie van circa 35 ton ook weer teniet was gedaan. “Na deze analyse en de toekenning van het wmo-vervoer in onze regio hebben wij besloten opnieuw te gaan werken met GreenStar. Het programma dient als monitor van onze rijresultaten en onze duurzame manier van werken. Die aspecten zijn ook meetbaar en inzichtelijk voor iedereen.”

  Benieuwd naar veranderingen

  De feedbackmethode is structureel. En als er nieuwe chauffeurs in dienst treden, wat regelmatig gebeurt, draaien zij direct met het programma mee. Jos Heuts geeft een voorbeeld uit de praktijk van een chauffeur die zonder aanwijsbare reden te hard had gereden. “In bepaalde hectische gevallen kan dat nodig zijn om op tijd te komen. Het bleek echter dat deze chauffeur bij een kruising, waar niet voor niets een stopteken staat, te hard door de bocht had gereden. Voor ons meteen het bewijs dat hij ook niet was gestopt. We hebben daar uitvoerig over gesproken met de chauffeur en weten zeker dat dit niet nog eens zal gebeuren. De chauffeurs rijden met onze naam op de auto en wij willen onze goede naam graag behouden.”

  Guido van Loo is benieuwd naar de veranderingen nu zijn bedrijf na een klein jaar weer met GreenStar aan de slag is gegaan. De maandelijkse managementrapportage van drie pagina’s zorgt voor inzicht en overzicht van de eventuele verbeterpunten. “Jos checkt dagelijks de scores en feedbackgesprekken doen we aan de hand van individuele chauffeursrapporten. We gaan hier binnenkort meer van merken. Ook hoeven wij onze dienstgegevens niet meer aan te leveren, omdat wij werken met WinTax en GreenStar daar een koppeling mee heeft. Dit stelt ons in staat de chauffeurs dagelijks feedback te geven, waardoor het ons minder tijd kost.”

  Flexibel mee omgaan

  Ondanks de goede eerdere ervaringen en de verwachtingen voor de nabije toekomst, benadrukt Jos Heuts dat Taxi van Loo niet te zwaar op GreenStar wil leunen. Hij ziet het als een instrument “dat ons helpt bij het verhogen van de kwaliteit die wij dagelijks leveren. Met de resultaten die het programma oplevert, moet je flexibel kunnen omgaan. Als het erg hectisch is geweest op een dag en er een groot beroep is gedaan op het kunnen van de chauffeurs, moet je ook kunnen zeggen; vandaag was vandaag en morgen gaan we er weer voor. Gelukkig beschikken onze chauffeurs over deze kwaliteit en daar zijn wij als werkgever dan ook trots op”, aldus Heuts.

  Bron

  Inschrijven Rijgedrag Challenge

  Inschrijven Rijgedrag Challenge

  De inschrijvingen zijn geopend!

  We leveren allemaal een bijdrage aan het opwarmen van de aarde. Samen met GreenStar kunt u een handje helpen om haar weer af te koelen.


  Bespaar, reduceer, verminder en zorg.

  Door middel van de spannende GreenStar Rijgedrag Challenge tussen bestuurders, afdelingen of vestigingen. De voordelen op een rij: 

  1. Bespaart u: 5%-10% op uw brandstofrekening
  2. Reduceert u: CO₂-uitstoot met 150 tot 300 kg per voertuig
  3. Vermindert u: de onderhoudskosten van uw wagenpark
  4. Zorgt u: dat uw bestuurders veiliger de weg op gaan

  Het doel is eenvoudig, degene met de beste rijgedrag score wint. Durft u de uitdaging aan?


    

  Wilt u vrijblijvend meer informatie ontvangen? Vul dan onderstaand formulier in.

   

   

  Taxicentrale de Meierij vermindert eigen CO₂-uitstoot aanzienlijk

  Taxicentrale de Meierij vermindert eigen CO₂-uitstoot aanzienlijk

  Taxicentrale de Meierij laat zien dat een taxibedrijf daadwerkelijk een aanzienlijke CO₂-reductie kan realiseren en zelfs CO₂-neutraal kan werken. In 2011 werd er al een project gestart om de eigen CO₂-uitstoot terug te dringen en te compenseren. Momenteel wordt daar met onder meer het verminderen van het brandstofverbruik van de taxi’s een vervolg aan gegeven. Deze werkwijze wordt inmiddels voor alle chauffeurs en wagens toegepast, en met succes.

  Qua activiteiten ligt de nadruk bij Taxicentrale de Meierij op het kleinschalige vervoer van personen: straattaxi, directie, Regiotaxi en zonetaxi, vervoer van kleine groepen, zieken en rolstoelgebruikers en gecombineerd vervoer naar Schiphol, waarbij individuele zitplaatsen worden verhuurd. De directie van het bedrijf wordt gevormd door Herman van Vals en vader Jan en zoon Luc van Kasteren.

  “In al deze vervoersvormen zijn de service en betrouwbaarheid die wij bieden heel belangrijk voor onze klanten. Door dit constant te bieden is ons wagenpark door de jaren heen uitgegroeid tot 31 taxi’s en taxibusjes. Onze 65 personeelsleden zorgen ervoor dat we met dat wagenpark zeven dagen in de week onze klanten kunnen bedienen. En dat doen we ook via onze app en het internet”, vertelt Jan van Kasteren.

  CO₂-neutraal taxivervoer

  Transport en vervoer hebben een grote impact op de totale CO₂-uitstoot wereldwijd. Ongeveer een kwart van alle CO₂-uitstoot in Europa komt van het wegvervoer. Hoe groot de uitstoot precies is, daarover verschillen de lezingen. Maar een taxi stoot gemiddeld per jaar zo’n 9 tot 10 ton CO₂ uit. Ongeveer 500 bomen moeten een jaar groeien om diezelfde hoeveelheid CO₂ te verwerken.

  Maar reductie van deze uitstoot is een zeer voornaam aspect van veel klimaatplannen en -doelstellingen. En waar veel CO₂ wordt uitgestoten, valt ook de grootste reductie van die uitstoot te behalen. Taxicentrale de Meierij laat zien dat het op dit gebied niet bij mooie plannen hoeft te blijven. Het bedrijf zet al jaren in op het verkleinen van de eigen ecologische voetafdruk, en met succes.

  Een goed voorbeeld daarvan stamt uit 2011. “Toen startten wij als eerste taxibedrijf een pilotproject om CO₂-neutraal taxivervoer aan te bieden. We deden dat door de uitstoot te compenseren. Voor het slagen van dit project waren de chauffeurs de meest belangrijke factor. Immers: door beter rijgedrag ontstaat een kleiner brandstofverbruik, en dus minder CO₂-uitstoot”, stelt Luc van Kasteren. De Meierij begon daarnaast met het geven van Het Nieuwe Rijden-trainingen aan zijn personeel, en er werden bandenspanningsmeters geïnstalleerd op alle voertuigen.

  Bewust van rijgedrag

  Vorig jaar is Taxicentrale De Meierij overgestapt naar het duurzaamheidsprogramma van GreenStar, ook hier vanuit de wens om de milieu-impact van het bedrijf verder terug te dringen. Daarbij staat bewustwording van de chauffeurs over hun eigen rijgedrag centraal. Het programma verzamelt daar data over, en met de feedback die dat oplevert kunnen de chauffeurs hun rijgedrag verbeteren. Dat leidt aantoonbaar tot minder brandstofverbruik, minder schades en minder onderhoud aan het wagenpark.

  “Inmiddels heeft Censys een realtime koppeling gemaakt met GreenStar. Voorheen ontvingen onze chauffeurs eenmaal per week een uitgebreid rapport betreffende hun rijgedrag, door de nieuwe koppeling gaat dat nu dagelijks gebeuren. Hierdoor krijgen chauffeurs nog sneller feedback en worden ze er niet tijdens het rijden mee geconfronteerd. Daarnaast moet ons taxibedrijf zelf ondersteuning bieden. Ik luister dan ook geregeld mee met chauffeurs die het er steeds vaker over hebben. Ze maken er echt een gezonde competitie van”, merkt Luc van Kasteren.

  Maandelijks gesprek

  Gemiddeld is het rijgedrag van chauffeurs van Taxicentrale De Meierij in het afgelopen jaar met bijna een punt gestegen. Dit levert 7 tot 8 procent brandstofbesparing en CO₂-reductie op. Dat betekent dat het bedrijf zo’n duizend bomen minder nodig heeft om de door hen geproduceerde uitstoot te verwerken. Daarmee is dus de volledige uitstoot met twee taxi’s per jaar teruggedrongen.

  Maar bij wat er nu behaald is, hoeft het uiteraard niet te blijven. Tijdens het maandelijkse duurzaamheidsgesprek wordt het verloop besproken, worden er doelstellingen bepaald en komt men tot een strategie om die doelen te realiseren. “GreenStar geeft echt adviezen waar je iets mee kunt. Zij zijn duidelijk gespecialiseerd in gedragsverandering door hun jarenlange ervaring hiermee. Zo gaan we de uitkomsten van de chauffeurscijfers nu gebruiken in de functioneringsgesprekken. Daarvoor bestaan mooie rapportages met kant en klare feedback richting de chauffeur, zodat hij of zij weet wat er kan worden verbeterd. Het mooiste is als doelstellingen gehaald worden en de lat vervolgens nog hoger wordt gelegd”, aldus Jan van Kasteren.

  Alle wagens voorzien

  Uiteindelijk profiteert de Meierij ook in de bedrijfsvoering van deze aanpak: het brandstofverbruik is lager, er is een geringer aantal schades en de taxi’s hebben minder onderhoud nodig. Luc van Kasteren: “Toen we zagen dat we na zo’n drie maanden al op een besparing van ongeveer 7,5 procent zaten, wisten we dat het een goede investering was en hebben we alle wagens van het programma voorzien. We hebben zelfs even op 11 procent gezeten, maar in die periode moesten we er wel erg bovenop zitten. Wellicht dat de snelle feedback uit het programma ons met minder inspanning weer terug kan brengen op dit niveau. Rijgedrag verbeteren betekent geld besparen, veiliger rijden en minder CO₂-uitstoot. En vanuit klanten en certificerende instanties krijgen we positieve reacties op het feit dat we met zulke zaken bezig zijn.”

  Bron

  Juijn uit Rossum: "Besparen en milieubewustzijn gaan hand in hand"

  Juijn uit Rossum: "Besparen en milieubewustzijn gaan hand in hand"

  Vervoersbedrijf Juijn uit Rossum merkt dat het duurzaamheidsprogramma van GreenStar werkt. De eerste bezuinigingen op brandstofverbruik zijn een feit, qua onderhoud aan het wagenpark wordt hetzelfde verwacht en de chauffeurs pakken de veranderingen op zoals het hoort: door hun rijgedrag in positieve zin aan te passen.

  Juijn, een bedrijf met ongeveer 50 taxivoertuigen en zo’n 160 medewerkers, koos ervoor om eerst wat ervaring met GreenStar op te doen door middel van een pilot. Cyriel Mazzola, hoofd planning en personeelszaken bij Juijn, gaf aan waarom daarvoor werd gekozen. “We zijn een heel milieubewust bedrijf. Naast de ISO 14001-certificering voor milieumanagement hebben we bijvoorbeeld een wasstraat waarin de voertuigen met regenwater worden gereinigd. Besparen op brandstofverbruik past in die milieuvriendelijke benadering. Het idee van GreenStar is mooi, maar we wilden eerst bekijken of en hoe het in de praktijk werkt. Bovendien hadden we het idee dat we met een pilot ook al een signaal naar onze chauffeurs af konden geven.”

  Dat bleek zo te zijn, maar de manier waarop was voor Mazzola een positieve verrassing. Bij een pilot worden immers niet alle auto’s in de vloot met het programma uitgerust. “Sommige chauffeurs vroegen waarom zij nooit op het bord met scores stonden, want dat wilden zij ook. Als je met zoiets begint, hou je rekening met wat scepsis. Daar hebben we echter helemaal niets van gemerkt.” Dat enthousiasme onder het personeel, gekoppeld aan de waargenomen verbeteringen in het rijgedrag en daarmee de eerste besparingen op brandstof en materieel, maakten dat Juijn ervoor koos om alle wagens te voorzien van het duurzaamheidsprogramma van GreenStar.

  Bereikte niveau vasthouden

  “De gedragsverandering, het bewuster en beter rijden, leidt direct tot besparingen op brandstof. Voor het onderhoud zijn de intervallen natuurlijk wat langer, dus op de besparingen op dat gebied hebben we nu nog niet echt zicht. Maar het programma houdt het aantal events in het rijgedrag bij, zoals te hard rijden, onnodig stationair draaien, te veel toeren maken of hard remmen. Hoe netter er wordt gereden, hoe minder events, en die aantallen zijn beduidend afgenomen. Dus het lijkt me evident dat we op het gebied van onderhoud ook flinke besparingen gaan realiseren.”

  Na een half jaar gaat Juijn steeds meer richting het punt waar het rijgedrag van de chauffeurs niet meer hoeft te worden veranderd. Het bedrijf verwerkt het gebruik van GreenStar in aanbestedingen waarop wordt ingeschreven en in de maandelijkse rapportage houdt de directie bij wat de exacte besparingen op brandstofgebied zijn. Nu is het vooral een kwestie van het bereikte niveau vasthouden, vertelt Mazzola. “Excessen zijn er uit gefilterd. Hoewel je niet in de taxi aanwezig bent, kun je chauffeurs wel op die uitschieters aanspreken. In een functioneringsgesprek kun je met behulp van Dashboard de hele rijhistorie doornemen en puntsgewijs bespreken wat goed gaat en wat beter kan. En dat werkt heel goed.”

  Bewust rijgedrag aangetoond

  Het scheelt ook dat de reacties van de chauffeurs positief zijn, legt Mazzola uit. “Met name de jongere chauffeurs willen wel eens last hebben van een zware voet”, constateert hij. “Van één chauffeur kon ik zien dat hij op weg van zijn laatste adres naar de zaak even flink het gaspedaal had ingedrukt. Ik maakte me op voor een stevig gesprek, maar hij erkende meteen zijn fout en sindsdien is het nooit meer gebeurd. Het helpt ook dat je al het vertoonde rijgedrag kunt aantonen, daar is geen discussie over.”

  Het leukste voorbeeld is echter Cor van de Bogert, een zeer ervaren chauffeur die sinds het gebruik van GreenStar niets aan zijn rijgedrag veranderde. Dat was namelijk al zeer bewust, iets dat nu met de gegevens die het programma wordt aangetoond. Mazzola: “Hij is enorm met zijn vak bezig en rijdt heel zuinig. Voor hem maakt zo’n kastje in de auto niets uit, maar het is wel extra leuk dat zijn goede rijgedrag nu wordt bevestigd en dat iedereen dat kan zien. Daarmee is hij ook het bewijs dat je voorzichtig kunt rijden én altijd op tijd kunt zijn, want als er snel iets ingevuld of opgelost moet worden staat Cor er altijd als eerste.”

  Taxi Expo 2016

  GreenStar is exposant tijdens Taxi Expo 2016, op 12 en 13 oktober in Expo Houten. Het bedrijf verzorgt tevens een workshop over mobiliteit. Dat laatste gebeurt op woensdag 12 oktober van 12.00 tot 12.45 uur in zaal 2. Bekijk voor het volledige beursprogramma de website van Taxi Expo 2016 en meld je aan voor deelname aan dit evenement.

  Bron