Een tijdje geleden publiceerden wij een artikel over de nieuwswaarde die greenstar uw bedrijf oplevert. Wij vinden het dan ook erg leuk om deze maand een klant van ons terug te zien komen in het nieuws. Het blad Bestelauto vroeg Cynthia de Koning van Compass naar haar ervaringen met Greenstar.

De Koning verteld dat Compass een jong en competitief ingesteld bedrijf is. Voor zichzelf hebben ze dan ook het doel gesteld om 10% minder CO2 uitstoot te realiseren, een mooi streven. De meeste winst is hier te behalen in het besparen van brandstof.  Een veilige en verantwoorde rijstijl staat hoog in het vaandel bij Compass. Al met al een goede match met Greenstar. 

De Koning vind dat de kracht van het systeem ligt in de bewustwording. Het is volgens haar geen hogere wiskunde om de rijgedraganalyse die Greenstar haar toestuurt, in combinatie met de bijbehorende aandachtspunten en tips, te begrijpen. verbetering van de rijstijl ligt volgens de Koning in de bewustwording en verbetering van rijstijlfouten. De meeste besparing wordt gerealiseerd door rustiger te rijden. Veelvoorkomende rijstijlfouten zijn te hard en met een te hoog toerental rijden en de motor onnodig stationair laten lopen. Dankzij Greenstar hopen zij hun CO2 doel aan over een jaar bereikt te hebben.