Maatschappelijk verantwoord ondernemen is steeds meer in opkomst in Nederland. Men wil haar bedrijf zo organiseren dat deze een verantwoord is voor milieu en maatschappij. Voorzichtiger rijden past precies in dit plaatje. Maar wat bespaar je er nou eigenlijk mee? Wij zochten het voor u uit. 

Besparing op brandstof

Uit een analyse op basis van vijftig bedrijven kwam naar voren dat 1 punt verbetering op het gebied van voorzichtiger rijden gemiddeld 7.5% brandstofbesparing oplevert. Stel, een chauffeur verbruikt 8,6 liter per 100 kilometer en hij wanneer hij een 6,8 als rijgedragscore heeft. Wanneer zijn rijscore verbeterd is tot een 8 verbruikt hij nog maar 7,5 liter per 100 kilometer. Dit is een besparing van 1,1 liter (bijna 13%!). Wanneer hij 20.000 kilometer per jaar rijdt bespaart hij 220 liter, en dus ongeveer €250 per jaar.

Besparing op onderhoud en schadeclaims

Brandstof is het meest voor de hand liggende onderdeel van besparing. Maar met het verbeteren van de rijstijl komen er nog meer besparingen kijken. Onderhoud bijvoorbeeld. Banden gaan maar liefst 1.5 tot 2x langer mee dan die van de concurrent. Dit komt neer op een besparing van ongeveer €140 per jaar. Ook in schadeclaims zien wij een forse daling. Met het veteren van de rijgedragscore met 1 punt wordt ongeveer 10% minder schade gereden. 

Aan de hand van deze cijfers zien wij dat er een besparing van €590 per voertuig per jaar gerealiseerd kan worden. Zo is maatschappelijk verantwoord ondernemen ook nog eens goed voor uw portemonnee!