Veel mensen kennen ze nog wel: de Doeks uut Hasselt die 100 reden in de tweede versnelling (link). Inmiddels gebeurt dat niet meer in Hasselt County en hebben de Doeks een eigen wagenpark kunnen aanschaffen, o.a. door het geld dat zij besparen door eerder te schakelen (link). Bij GreenStar Statistics helpen wij graag ondernemers om dit ook buiten Hasselt County werkelijkheid te laten worden. Alleen dat brengt een uitdaging met zich mee: hoe geef je dagelijks duizenden chauffeurs die rijden in allerlei verschillende voertuigen, van de kleine Toyota Aygo tot grote Volkswagen Crafter, een persoonlijk advies om beter te leren schakelen? Als GreenStar team zijn wij die uitdaging aangegaan. Na heel wat spelen met onze data, de nodige statistiek, en een paar goede discussies verder, presenteren wij in deze blog de resultaten en wat u op dit gebied van ons kunt verwachten.

De uitdaging

Van verschillende klanten kregen wij de vraag of we onze toerental limiet instelbaar per voertuig konden maken. Op die manier kun je een veel persoonlijker en nauwkeuriger schakeladvies geven. Dit neemt niet weg dat deze vraag ook de nodige leuke uitdagingen met zich meebrengt. Allereerst: als het mogelijk is om de limiet in te stellen per voertuig, waar baseer je de limiet dan op voor al die verschillende voertuigen? En: Hoe zorgen we dat de scores na het instellen van de limiet nog steeds vergelijkbaar zijn voor al die verschillende voertuigen?

We zouden GreenStar Statistics niet zijn als we deze vragen niet met behulp van statistisch onderzoek zouden beantwoorden. Al onderzoekende liepen we tegen nog een uitdaging aan. Als we bijvoorbeeld de onbewerkte snelheids- en toerentaldata tegen elkaar uitzetten ontstaat grafiek 1.

Grafiek 1 - Onbewerkte toerental- en snelheidsgegevens van een Volkswagen Crafter

Hieruit is weinig af te leiden over het toerntal van een voertuig bij een bepaalde snelheid.

Onze aanpak

Met een slim algoritme zijn we erin geslaagd om de bovenstaande data in enkele seconden op te schonen tot grafiek 2.

Grafiek 2 - Opgeschoonde toerental- en snelheidsgegevens van een Volkswagen Crafter

Op basis van een statistische analyse van de bovenstaande data en VWE-voertuiginformatie hebben we als voorbeeld het scoremodel in grafiek 3 opgesteld voor de Volkswagen Crafter.

Grafiek 3 - Opgesteld scoremodel voor de Volkswagen Crafter

De Crafter beschikt over 6 versnellingen, waarvan de versnellingen 2 t/m 5 in de bovenstaande afbeelding te zien zijn.  Alle datapunten binnen het rode gebied zijn in dit model toerental events. Een toerental event betekent dat je als bestuurder te laat schakelt. Deze zijn dus te voorkomen door eerder op te schakelen. Zoals te zien is valt de zesde versnelling daarbuiten, omdat in die versnelling en bij die snelheden het toerental niet meer onder de rechte lijn nabij de 3000 toeren kan blijven, en de chauffeur het toerental niet langer kan verlagen door op te schakelen.

Het bovenstaande model is met verschillende typen voertuigen getest voor zowel Diesel- als benzinevoertuigen, en van kleine Toyota Aygo’s tot grote Mercedes-Benz Sprinters. In alle gevallen bleek het scoremodel goede schakelmomenten aan te geven, waar de gebruiker zijn gedrag op kan aanpassen.

Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over ons persoonlijk schakeladvies, of ons innovatieve GreenStar duurzaamheidsprogramma om uw mensen milieuvriendelijker en veiliger te laten rijden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.