Leuk al die data die tegenwoordig uit een auto kan worden gehaald, maar om daadwerkelijk te besparen op de total cost of ownership van een wagenpark gaat het om het vertalen van al die data in bruikbare handvaten voor zowel HR, finance, wagenparkbeheerder als berijder. GreenStar – inclusief duurzaamheidscoach! – heeft daarbij lessen geleerd uit de rijschoolbranche.

GreenStar is zeker geen gewoon track & tracing bedrijf, wil directeur Hans Schaap aan het begin van dit interview duidelijk maken. Het draait bij hen namelijk niet om de hardware, de kastjes waarmee de voertuigen verbonden worden. Ook al omdat straks de connected auto helemaal zelf een enorme bak data gaat produceren. Het gaat erom wat je met die data doet. En met welk doel.

Hans Schaap van Greenstar

Hans Schaap van Greenstar

Schaap heeft zijn sporen verdiend onder andere in de rijschoolbranche. Het zusterbedrijf Dation biedt als marktleider software aan voor rijschoolhouders om niet alleen de administratie en planning op orde te krijgen, maar hij knoopt ook de leerling en de instructeur aan het systeem. Sinds kort is er ook een programma (Tripper) die bestuurders met het rijbewijs vers op zak voor enige tijd als ‘coach’ volgt en hen voorziet van tips om het beter en zuiniger te doen. De ANWB rijopleiding is onder andere klant.

Duurzame mobiliteitsprijs

Dit coachingstraject is ook de basis van GreenStar. In eerste instantie richtte het de pijlers op de blauwe kentekens (taxi’s onder andere). Maar nu zijn ook de grijze en gele kentekens aan de beurt. Als winnaar van de ANWB’s duurzame mobiliteitsprijs heeft GreenStar in 2014 een vliegende start gemaakt door het winnen van een tender van Infrabel, de Belgische variant van het Nederlandse ProRail. Een bedrijf met een fors park van 1200 voertuigen. In relatief korte tijd werden er successen geboekt op het vlak van brandstofbesparing en schadelast.

Iedereen krijgt de feedback die bij hem of haar hoort

De dienstverlening van GreenStar komt compleet met een ‘duurzaamheidscoach’, een vaste medewerker die maandelijks een call houdt van een half uur om de managementrapportage gezamenlijk met de klant door te nemen en de daarin geformuleerde doelstellingen. Waarbij de rapportages geënt zijn op de verschillende stakeholders binnen bedrijven die te maken hebben met mobiliteit; dus HR, finance, een eventuele wagenparkbeheerder en uiteraard de berijder. Die laatste kan dagelijks een mail verwachten met zijn of haar score. “Iedereen krijgt de feedback die bij hem of haar hoort. Want uiteindelijk wordt een succesvol programma binnen een organisatie nooit gedragen door één persoon”, aldus Schaap.

Profiling van de (lease)rijder

De aanpak en de kwaliteit van de data, met bijbehorende analyses, moeten GreenStar onderscheiden van de (volle) markt van track & tracing-bedrijven. Zo wordt de data verrijkt met bijvoorbeeld brandstofinformatie vanuit de tankpas, RDW-data en planningsinformatie. Ook Google-maps is aangesloten. Al die informatie samen leidt tot een profiel van een berijder. GreenStar doet feitelijk aan profiling van de (lease)rijder. Schaap: “Veel factoren hebben invloed op de uiteindelijke score die we iedere bestuurder geven. Het is zeker niet alleen het verbruik wat we meten, want dat is sterk afhankelijk of je bijvoorbeeld veel op de snelweg of in stedelijke gebied rijdt.”

Doorgaans is het zo dat van de 100 chauffeurs er 25 zijn die een beduidend slechtere score hebben. Als je die groep goed coacht dan boek je resultaten, weet Schaap. Daarbij kan het ook zo zijn dat een slecht presterende groep in een bepaald type bestelbus rijdt. Terwijl een andere groep, in een andere bus, opmerkelijk beter scoort. Na analyse kan blijken dat voor bepaalde type ritten beter een andere bus kan worden ingezet. De koppeling met de RDW maakt dergelijke analyses mogelijk.

Oud vrouwtje

Die profilering van (lease)rijders kan ook goed zicht leveren op wie er in aanmerking komt voor een elektrische auto. GreenStar heeft precies inzichtelijk wie er hoeveel rijdt en wat het woon-werkverkeer is. “Waarbij we ook meten hoe de accu’s geladen worden, kunnen daar eventueel ook op sturen wat uiteindelijk gevolgen heeft voor de restwaarde van de auto. Wij kunnen op die manier aantonen dat een auto door een spreekwoordelijk oud vrouwtje is gereden.”

Grofweg stelt GreenStar dat er tussen de 7 en 50 procent bespaard kan worden op het gehele wagenpark. En dan hebben we het niet alleen over het ‘laaghangend fruit’, zegt Schaap. Alleen al de aanwezigheid van een kastje in de auto, levert namelijk al snel brandstofreductie op. “Wij gaan veel verder, coachen bedrijven ook op duurzaamheidsvlak als ze bijvoorbeeld moeten bepalen of er wel of niet nieuwe diesels moeten worden aangeschaft. Waarbij we tevens het hele financiële plaatje leveren.”

Privacy

GreenStar ‘coacht’ momenteel zo’n 6 miljoen kilometer per maand, dit jaar moet dan 12 miljoen worden. Waarbij het voor klanten gaat om het inzichtelijk maken van de tco; dat gaat verder dan doorgaans sec brandstof besparen of het genereren van een fiscale kilometerregistratie. Hoewel dat laatste uiteraard ook mogelijk is, benadrukt Schaap. Ook niet onbelangrijk: GreenStar heeft de nodige beveiligingscertificaten als het gaat om de privacy. “Klanten van het eerste uur onderhandelen momenteel met verzekeraars om de premie naar beneden te krijgen. Ook daar zit pure winst”. 

 

Bron

 

Vraag nu ons gratis whitepaper aan: