Zakelijk telefoongebruik tijdens het rijden

Zakelijk telefoongebruik tijdens het rijden

In de bedrijfsauto te hard rijden of asociaal rijgedrag vertonen is een no-go voor een werkgever. Maar welke afspraken zijn er gemaakt betreft het zakelijk telefoongebruik tijdens het rijden?

Verwachtingen bereikbaarheid

Wanneer je voor het werk veel onderweg bent, verwachten collega’s en werkgevers dat je bereikbaar blijft en reageert op berichten. Een telefonische oproep beantwoorden wordt, met de juiste hulpmiddelen, als veilig ervaren. Als bestuurder moet je echter wel je aandacht verdelen over de weg en het gesprek. Je bent dus minder scherp.

Het blijkt dat 1 op de 3 werkgevers geen regels heeft afgesproken voor het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. De verwachting is echter wel dat je als bestuurder altijd bereikbaar bent en niet alleen reageert op belletjes maar ook reageert op de mail en tekstberichten.

Niet-storen functie tijdens het rijden

De overheid wil met de MONO-campagne zorgen dat het smartphonegebruik op de fiets en in de auto afneemt. De campagne MONO-zakelijk is daar onderdeel van. Stel bijvoorbeeld op de iPhone de “niet-storen” functie in of gebruik de speciale MONO-app voor Android gebruikers. Je ontvangt geen berichten en meldingen als je onderweg bent. De afzenders van de berichten ontvangen zelf een melding dat jij aan het autorijden bent.

Hoe hoog staat veiligheid in het vaandel bij jouw werkgever?

Weet jij wat de verwachtingen zijn bij jouw werkgever betreft zakelijk telefoongebruik tijdens het rijden? Vraag het eens na, weet wat een werkgever van je verwacht en ga in gesprek om je eigen veiligheid in het verkeer te garanderen.

Voorkom digitale inbraak in je auto

Voorkom digitale inbraak in je auto

De ontwikkelingen staan niet stil en er komen steeds meer digitale snufjes voor voertuigen bij. Heel handig om te gebruiken maar risico’s op inbraak worden ook groter. Nieuwe auto’s zijn bijvoorbeeld voorzien van contactloze sleutels. Hiermee kunnen inbrekers een makkelijkere (digitale) inbraak plegen zonder al te veel sporen achter te laten.

Digitale inbraak?

Portieren van de nieuwste voertuigen openen automatisch met een sleutel als je deze bij je draagt en bij het voertuig in de buurt komt. Je hoeft geen knopje in te drukken of de sleutel uit je zak te halen. Een auto kan ook bijvoorbeeld contactloos gestart worden zonder dat je de sleutel in het contact steekt. Dit zijn handige digitale mogelijkheden van nieuwere voertuigen maar geeft inbrekers natuurlijk ook weer mogelijkheden om op andere wijze een inbraak te plegen.

De communicatie tussen de boordcomputer in het voertuig en de sleutel van het voertuig wordt gedaan met signalen die deze naar elkaar toesturen. Met speciale apparatuur kunnen de inbrekers deze signalen opvangen en hiermee de deuren van een voertuig openen. Inbrekers kunnen het voertuig in, leegroven en ook nog met het voertuig wegrijden.

Tips

 • Berg de sleutel goed op

  Het signaal tussen het voertuig en de sleutel kan zelfs worden opgevangen als de sleutel gewoon binnen in je huis ligt. Zorg er daarom voor dat de sleutel veilig in een metalen omhulsel ligt zoals een doosje, bakje of hoes. Dat zorgt ervoor dat het signaal niet kan worden opgevangen.

 • Sluit de juiste autoverzekering af voor een digitale inbraak

  Bekijk goed of een digitale inbraak door een verzekering gedekt wordt en of je aan alle voorwaarden voldoet. Je kunt beter goed voorbereid zijn zodat de kosten gedekt worden en je het de inbrekers onmogelijk maakt de inbraak te plegen.

 • Zorg dat er een alarmsysteem in het voertuig zit.

  Een alarm in je voertuig is altijd belangrijk. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat het juiste alarmsysteem aanwezig is en goed werkt. Een verzekeraar zal hier naar kijken in het geval van inbraak.

 • Laat de Keyless entry uitschakelen

  Als je de Keyless entry laat uitschakelen door je dealer, kun je niet meer op moderne wijze het voertuig openen en starten omdat het signaal niet meer werkt. Maar het zorgt er wel voor dat inbrekers niet makkelijk kunnen inbreken.

Bron

Nieuwe trajectcontroles in het najaar

Comment

Nieuwe trajectcontroles in het najaar

De nieuwe camera’s zijn waarschijnlijk al gespot maar zijn nog niet in werking. Vanaf september 2019 gaan er verschillende trajectcontroles actief op provinciale wegen.

De provinciale wegen zijn relatief onveilig. Op deze wegen vallen meer verkeersslachtoffers dan op andere trajecten volgens het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Vaak vinden op deze wegen ook eenzijdige ongevallen plaats doordat bestuurders net even iets harder rijden dan de toegestane snelheid. Door weggebruikers op de snelheid te attenderen door middel van het plaatsen van camera’s hopen ze dat de verkeersongevallen verminderen en bestuurders bewuster gaan rijden op deze wegen.

Op de volgende trajecten zijn al camera’s geplaatst. Deze worden geleidelijk geactiveerd vanaf september 2019.

Flevoland

N706 tussen de A27 en Lelystad Airport

Friesland

N351 tussen Wolvega en Oosterwolde

N381 tussen Drachten en Donkerbroek

Gelderland

N325 Arnhem (Pleijroute) N787 tussen Brummen en Eerbeek

Limburg

N275 tussen Blerick en Nederweert

N564 tussen Weert en grens België

N277 tussen Ysselsteyn en Zeeland

N270 tussen Venray en Ysselsteyn

Noord-Holland

N201 Uithoorn

N205 tussen de N207 en de N232

N9 tussen Burgervlotbrug en St Maartensvlotbrug

Noord-Brabant

N261 Tilburg

N639 tussen Chaam en Baarle-Nassau

Overijssel

N333 tussen Steenwijk en Blokzijl

Utrecht

N230 provinciale deel van de Zuilense Ring (oostelijk gedeelte)

N414 tussen Eembrugge en Bunschoten

Zeeland

N253 Rondweg Sluis

N256 Zeelandbrug

Zuid-Holland

N11 tussen Alphen a/d Rijn en Zoeterwoude-Rijndijk

Bron

Comment

Vijf tips om eenvoudig duurzamer te rijden

Vijf tips om eenvoudig duurzamer te rijden

Handige tips die eenvoudig zijn toe te passen in jouw rijgedrag. Zelfs een sportieve rijder kan duurzaam rijden. Bespaar met duurzaam rijden ook nog eens flink wat centen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

1. Gebruik de cruise control

Op lange afstanden gebruik je de cruise control om een geleidelijke snelheid aan te houden. Hiermee voorkom je te veel remmen en optrekken waardoor het brandstofverbruik op een rit lager uitvalt. Daarnaast maakt dit het rijden aangenamer. Gebruik ook een app om goedkoop te tanken en controleer regelmatig de huidige stand van de brandstofprijzen om niet de dupe te zijn van dynamic pricing.

2. Rijd niet te hard

Wanneer de snelheid boven de 100 km/u komt, zal het brandstofverbruik flink stijgen. Harder rijden kost je meer brandstof maar bespaart je hoogstens een aantal minuten.

Snelheid                           Verbruik per 100 km               Verschil

70-90 km per uur            5.4 liter                              
120 km per uur                7.7 liter                                    42% hoger
140 km per uur                9.4 liter                                   74% hoger

3. Schakel tijdig door

Gebruik altijd de schakelindicator of bekijk de toerenteller om zeker te weten dat je in de juiste versnelling de juiste snelheid bereikt. Een schakelindicator laat zien wanneer het tijd is om te schakelen naar de volgende versnelling. In de iets oudere voertuigen kun je dit echter ook meten aan de hand van de toerenteller. Schakel al bij lage toerentallen naar een hogere versnelling (tussen 2000 en 2500 toeren).

4. Controleer elke maand de bandenspanning

De hoeveelheid lucht in een band is een belangrijke graadmeter voor slijtage en brandstofkosten. Wanneer men met een te lage bandenspanning rijdt, kost dit 150 euro per jaar extra aan brandstofkosten en zal de band sneller slijten. In het instructieboekje van een voertuig staat de perfecte bandenspanning.

5. Laat de motor niet stationair draaien

Wanneer een auto in het stationair toerental draait, gebruikt de auto een zeer rijk brandstof-mengsel. Bij benzine motoren betekent dit aanslag op je gasklep en dieselmotoren kunnen flink last hebben van roet.

Elk uur dat een voertuig stationair draait, staat ongeveer gelijk aan het rijden van 40 km. Bespaar dus brandstof door niet langer dan 10 seconden stil te staan met een draaiende motor.

Wat te doen bij het branden van dashboardlampjes

Wat te doen bij het branden van dashboardlampjes

Veel bestuurders zijn op de hoogte van de betekenis van enkele dashboard lampjes. Door de nieuwe technologie en software worden er steeds meer functies toegevoegd aan voertuigen. Weet jij welke belangrijk zijn om te onthouden en welke acties je moet ondernemen als deze branden? Lees het in deze blog.

dashboardlampjes_kleuren_gs.jpg

Betekenis kleuren van de dashboardlampjes

Het is belangrijk om te weten welke actie je moet ondernemen bij het branden van de lampjes. De lampjes branden in verschillende kleuren.

Rode dashboard lampjes geven aan dat je direct het voertuig aan de kant moet zetten om beschadiging en ongelukken te voorkomen. Doe dit op een gecontroleerde manier zonder overig verkeer en jezelf in gevaar te brengen. Bel daarna de wegenwacht voordat je verder gaat rijden.

Oranje dashboard lampjes geven aan dat je direct met het voertuig rechts moet gaan rijden, de snelheid moet matigen en zo spoedig mogelijk actie moet ondernemen. Neem hierin geen onnodige risico’s. Een oranje lampje is een serieuze waarschuwing dus rij zeker niet te lang door.

Groene dashboard lampjes geven aan dat alles goed werkt.

Witte dashboard lampjes geven jou als bestuurder aanwijzingen en advies.

Het blauwe dashboard lampje geeft aan dat het grote licht aan staat.

Belangrijke dashboardlampjes en betekenis

Accu storing Het voertuig heeft een storing in het laadstroomcircuit. Een lege accu kun je zelf opladen met behulp van startkabels en een ander voertuig. Indien het lampje blijft branden, moet een garage of de wegenwacht de accu, dynamo of regelaar onderzoeken.

Accu storing

Het voertuig heeft een storing in het laadstroomcircuit. Een lege accu kun je zelf opladen met behulp van startkabels en een ander voertuig. Indien het lampje blijft branden, moet een garage of de wegenwacht de accu, dynamo of regelaar onderzoeken.

Motoroliedruk te laag De oliedruk is te laag in het voertuig. Zet het voertuig aan de kant, controleer het oliepeil als de motor is afgekoeld en vul deze bij. Als het lampje dan nog blijft branden, bezoek een garage of bel de wegenwacht.

Motoroliedruk te laag

De oliedruk is te laag in het voertuig. Zet het voertuig aan de kant, controleer het oliepeil als de motor is afgekoeld en vul deze bij. Als het lampje dan nog blijft branden, bezoek een garage of bel de wegenwacht.

Anti-blokkeersysteem storing Het anti-blokkeersysteem heeft een storing. Het remgedrag van het voertuig kan hier hinder van ondervinden. Rem en rij voorzichtig en ga naar een garage.

Anti-blokkeersysteem storing

Het anti-blokkeersysteem heeft een storing. Het remgedrag van het voertuig kan hier hinder van ondervinden. Rem en rij voorzichtig en ga naar een garage.

Waarschuwing werking airbag De aanwezige airbags lijken niet goed te werken. Bezoek een garage voor de veiligheid. Als de airbag functie is uitgezet voor een kinderzitje dan is dit lampje normaal.

Waarschuwing werking airbag

De aanwezige airbags lijken niet goed te werken. Bezoek een garage voor de veiligheid. Als de airbag functie is uitgezet voor een kinderzitje dan is dit lampje normaal.

ESC/ASR lampje waarschuwing Het lampje knippert als de elektronische stabiliseringscontrole of antislipregeling actief is. Rij voorzichtig. Als het lampje blijft branden dan is er een storing in het systeem. Ga naar een garage voor onderzoek.

ESC/ASR lampje waarschuwing

Het lampje knippert als de elektronische stabiliseringscontrole of antislipregeling actief is. Rij voorzichtig. Als het lampje blijft branden dan is er een storing in het systeem. Ga naar een garage voor onderzoek.

Koelvloeistof melding Dit lampje geeft aan dat de motor niet goed gekoeld is. Zet de motor uit, laat de motor afkoelen en controleer daarna of er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Bezoek een garage of bel de wegenwacht. Rijd niet verder want dit brengt beschadiging aan de motor.

Koelvloeistof melding

Dit lampje geeft aan dat de motor niet goed gekoeld is. Zet de motor uit, laat de motor afkoelen en controleer daarna of er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Bezoek een garage of bel de wegenwacht. Rijd niet verder want dit brengt beschadiging aan de motor.

Motor Management storing Een motorstoring heeft een bezoek aan de garage nodig. Matig je snelheid en rij voorzichtig. Indien de motor vermogen verliest en je niet verder kunt rijden, bel de wegenwacht.

Motor Management storing

Een motorstoring heeft een bezoek aan de garage nodig. Matig je snelheid en rij voorzichtig. Indien de motor vermogen verliest en je niet verder kunt rijden, bel de wegenwacht.

Remsysteem storing Controleer eerst of de handrem is aangetrokken. Als het lampje daarna nog blijft branden dan kan de remvloeistof te laag zijn. Ga met het voertuig aan de kant van de weg staan en laat de motor afkoelen. Controleer het remvloeistofpeil en vul bij. Als het lampje blijft branden kan dit duiden op versleten remmen. Bezoek dan een garage.

Remsysteem storing

Controleer eerst of de handrem is aangetrokken. Als het lampje daarna nog blijft branden dan kan de remvloeistof te laag zijn. Ga met het voertuig aan de kant van de weg staan en laat de motor afkoelen. Controleer het remvloeistofpeil en vul bij. Als het lampje blijft branden kan dit duiden op versleten remmen. Bezoek dan een garage.

Bandenspanning te laag Het voertuig geeft aan dat van een of meerdere banden de bandenspanning te laag is. Ga naar een tankstation, controleer de bandenspanning en pomp de banden op. Indien het lampje daarna blijft branden, bezoek dan een garage of bel de wegenwacht.

Bandenspanning te laag

Het voertuig geeft aan dat van een of meerdere banden de bandenspanning te laag is. Ga naar een tankstation, controleer de bandenspanning en pomp de banden op. Indien het lampje daarna blijft branden, bezoek dan een garage of bel de wegenwacht.

Stuurbekrachtiging werkt niet Het voertuig heeft een storing wat het sturen zwaarder maakt. Voor een defect wat invloed uitoefent op de stuurbekrachtiging, bezoek je een garage.

Stuurbekrachtiging werkt niet

Het voertuig heeft een storing wat het sturen zwaarder maakt. Voor een defect wat invloed uitoefent op de stuurbekrachtiging, bezoek je een garage.

Goedkoop tanken op het juiste tijdstip

Goedkoop tanken op het juiste tijdstip

Tankstations gaan steeds meer spelen met de brandstofprijzen. Mocht je in de ochtend kijken waar je het goedkoopst kunt tanken dan is dit in de middag niet meer relevant. Pompstations maken steeds meer gebruik van het zogenoemde “dynamic pricing”. 

Pompeigenaren in Nederland spelen steeds meer en vaker met de prijzen. Ze veranderen op ieder moment van de dag de brandstofprijzen. Zo kunnen ze de concurrentie slimmer af zijn en op drukkere tijden van de dag meer winst maken. 

Procent kans op stijging en daling van de prijzen per uur

Procent kans op stijging en daling van de prijzen per uur

Tips om goedkoop te tanken

Voor automobilisten is het natuurlijk veel belangrijker om te weten wanneer en waar ze moeten zijn om het voertuig zo goedkoop mogelijk vol te tanken. Houd in je achterhoofd dat de “rustige” momenten op een dag vaak de voordeligste zijn.

 • Goedkoop tanken kan gemiddeld tussen 3:00 en 6:00 ’s nachts 

 • Stijging van de prijzen gebeurt vaak in de avond 

 • Verschil in prijzen lopen op tot tien cent per liter 

 • De prijzen passen zich aan het gedrag van de mensen aan  

 • De prijzen kunnen stijgen door voorspelde drukte of een evenement in de buurt 

 • Gebruik apps die bijhouden waar je het beste kunt tanken op dat moment

 • Zoek een tankstation gelegen aan een rustig weg

Voornamelijk bemande tankstations houden zich bezig met dynamic pricing en hebben daar professionele software voor. De prijzen die vaker wijzigen zijn voornamelijk bij grotere tankstations en deze zitten vaak aan de snelweg. Het is dus goed om actuele prijzen te checken en een afslag extra te nemen van de snelweg om zo goedkoper te kunnen tanken.

Bron

Slaaptekort heeft invloed op je rijgedrag

Slaaptekort heeft invloed op je rijgedrag

Na een korte nacht of een lange dag werken is het vanzelfsprekend om gewoon in de auto te stappen. Je moet immers van a naar b komen. Toch is het verstandig om je af te vragen of je wel scherp genoeg bent om deel te nemen aan het verkeer. Autorijden als je moe bent is namelijk zeer gevaarlijk. Stap je toch de auto in en voel je later de vermoeidheid opkomen? Gebruik dan onze tips om slaaprijden tegen te gaan.

Slaapdronken rijden

Bestuurders die minder dan vijf uur slaap hebben gehad rijden net zoals iemand die te veel heeft gedronken.

Het belang van uitgerust autorijden is aanzienlijk hoog. Het blijkt dat ongeveer de helft van alle bestuurders wel eens achter het stuur heeft gezeten in een slaperige toestand en twee derde van deze groep ooit in slaap is gevallen tijdens het rijden. Bestuurders die minder dan vijf uur slaap hebben gehad rijden net zoals iemand die te veel heeft gedronken. Ze hebben maar een kans van 1 op 10 dat ze tijdens een lange reis klaarwakker blijven.

Hoge risicogroep

 Vooral jonge bestuurders hebben kans op slaapgerelateerde ongelukken. Zij blijven vaak langer op en halen af en toe een nacht door. Beroepschauffeurs en mensen die in ploegendiensten werken zijn ook een grote risicogroep door de wisselende nachtdiensten.   

Het onderwerp slaapgebrek moet onder de aandacht komen en blijven van deze groep bestuurders. We zien vaak campagnes voorbij komen over alcoholgebruik in het verkeer en afleiding van de mobiele telefoon. Het onderwerp slaaprijden zal daar ook actiever bij moeten komen en bewustwording onder bestuurders vergroten.

Ga het “slaaprijden” tegen met onderstaande tips

Vaak zit je al achter het stuur als je de vermoeidheid voelt opkomen. Gebruik onderstaande tips om je scherp te houden.

 • Bij lange reizen is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Even je benen strekken en wat eten of drinken. Dan kun je zo weer een paar uur vooruit. 

 • Je kunt ook een kort dutje doen van maximaal 20 minuten om weer scherp deel te nemen aan het verkeer. Een blikje energiedrank werkt helaas maar een aantal minuten.

 • Een medepassagier waarmee je gezellig kunt kletsen en waarmee je het rijden kunt afwisselen.

 • Probeer zo min mogelijk ‘s nachts te rijden. Je bent dan al minder scherp.

 • Vermijd warmte en roken in het voertuig. Hou het aangenaam koel.

 • Zorg dat je iets te eten en te drinken bij je hebt. Een kleine snack en een flesje water is voldoende. Te veel eten maakt je juist weer moe.

 • Zet de airco of blazer aan voor frisse lucht. Doe geen raam open. Het suizen van de buitenlucht kan zorgen voor een slaapverwekkende toon.

  Rijden met slaapgebrek levert je uiteindelijk geen boete op maar kan wel je leven op z’n kop zetten.  

Rijkswaterstaat deelt boetes uit

Comment

Rijkswaterstaat deelt boetes uit

De wegen in Nederland worden steeds drukker. Ongeduldige bestuurders proberen steeds vaker verkeersregels aan hun laars te lappen waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Om dit aan te pakken is er besloten om de bestuurders van de gele pick-ups en motoren van Rijkswaterstaat meer bevoegdheden te geven.

Rijkswaterstaat mocht jou als bestuurder al beboeten voor het ten onrechte parkeren op de vluchtstrook en het negeren van rode kruizen. Daar zijn nu twee overtredingen bijgekomen.

Het rijden over de vluchtstrook

vluchtstrook_gs.jpg

Weginspecteurs met de status BOA: Buitengewoon opsporingsambtenaar mogen bekeuringen uitschrijven voor het rijden op de vluchtstrook. Bestuurders proberen vaak files te omzeilen door via de vluchtstrook te rijden. Dit resulteert in levensgevaarlijke situaties op de snelweg. Zolang het niet op aanwijzing van de politie of een weginspecteur is, is rijden over de vluchtstrook verboden. Het zal je zeker een boete van 240 euro opleveren.

Hoogteoverschrijdingen bij tunnels

te-hoge-vrachtwagen-voor-de-tunnel-1.jpg

Ook zullen deze extra oren en ogen van de politie je staande mogen houden voor hoogteoverschrijdingen bij tunnels. Bestuurders van vrachtwagens negeren hoogtebeperkingen waardoor er files ontstaan.

Door deze invoering moet het onnodig oponthoud bestreden worden en worden onveilige verkeerssituaties gereduceerd. De weginspecteurs kunnen sneller optreden en bestuurders staande houden. Bestuurders met een te hoge vrachtwagen lopen risico op een boete van tussen de 470 en 1000 euro.

De politie behoudt de eindverantwoording over de overtredingen en het gedrag op de Nederlandse wegen. Ze krijgen hulp van zeker vijftig weginspecteurs. Deze inspecteurs mogen op dit moment al een proces-verbaal uitschrijven. Dat zal de komende jaren verdubbelen zodat er zeker 100 weginspecteurs over deze status beschikken. Wees dus op je hoede en probeer je aan de regels te houden. Een gele pick-up van Rijkswaterstaat zie je namelijk veel vaker rijden dan een politiewagen.

Bron

Comment

Wat betekent de CO2-belasting voor jouw bedrijf?

Wat betekent de CO2-belasting voor jouw bedrijf?

Het klimaatakkoord is eind juni gepresenteerd. In dat akkoord staat dat grootvervuilers vanaf 2021 gaan betalen voor te veel CO2-uistoot. De CO2-belasting lijkt voor veel bedrijven een probleem te worden. Wat houdt deze belasting precies in?

Opwarming van de aarde

Koolstofdioxide is de grootste oorzaak van de opwarming van de aarde en de verandering in het klimaat. Daarom moeten volgens de overheid investeringen in deze fossiele energie onaantrekkelijk worden gemaakt. Dit wil het kabinet bereiken door belasting door te voeren voor CO2. Bedrijven moeten dus betalen voor de hoeveelheid CO2 die zij uitstoten.

CO2-heffing als onderdeel van het klimaatakkoord

De CO2-belasting is een van de vele maatregelen in het klimaatakkoord. Het kabinet kiest binnen de CO2-belasting voor de variant om alleen grootvervuilers te bestraffen met de belasting. Een “heffingsvrije voet” moet zorgen voor deze verdeling: bedrijven hoeven tot een bepaald maximum nog niet te betalen. Dat maximum is op dit moment nog niet bekend. Als een bedrijf over dat maximum gaat dan moeten ze over elke extra ton CO2 belasting betalen. Het bedrag per extra ton CO2-uitstoot ligt in 2021 op 30 euro en dat zal in 2030 al 150 euro per ton gaan kosten.

Wat verstaan we onder grootvervuilers?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de ijzer- en staalindustrie, de petrochemie, kunstmestindustrie en de raffinaderijen verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale uitstoot. Deze grootvervuilers bestaan uit grofweg driehonderd bedrijven die goed zijn voor 90 procent van de uitstoot.

CO2-Uitstoot-per-sector_CBS.jpg

Deze bedrijven zijn bang dat met deze heffing hun concurrentiepositie in gevaar komt. Bedrijven zouden bijvoorbeeld naar andere landen verhuizen waar de regels soepeler zijn. Daarnaast zijn ze bang om financieel te lijden onder de extra belasting en zeggen dat het kabinet niet realiseert welke investeringen ze nu allemaal al doen om CO2-uitstoot tegen te gaan.

Europese regels en Nederlandse heffing

De grootvervuilers hebben al te maken met het Europese emissiehandelssysteem. Daar betalen zij ook voor de hoeveelheid uitstoot. Ze hebben dan dus te maken met de Europese regels en de Nederlandse heffing. Maar pas als de Nederlandse CO2-prijs de Europese prijs overstijgt dan zullen de bedrijven extra gaan betalen omdat ze de heffingsvrije voet overschrijden. De Nederlandse CO2-belasting zal neerkomen op enkele euro’s extra voor elke ton CO2 boven de heffingsvrije voet. In de eerste paar jaar zullen bedrijven nauwelijks iets af hoeven te dragen.

Met deze heffing legt Nederland een bodem voor de prijs per ton CO2. Het blijkt echter wel dat uitzonderingen mogelijk zijn. De maatregelen worden bijvoorbeeld in lijn gebracht met de groene investeringen die bedrijven willen doen. Subsidies voor deze investeringen lijken alleen niet overeen te komen met de doorgerekende plannen van het kabinet. Het plan met een slagingskans van 75 procent: voor 2030 moet de industrie 14,3 megaton CO2 minder uitstoten. De tijd zal het leren of deze plannen realistisch genoeg zijn samengesteld.

Bron

Rijden in het buitenland

Rijden in het buitenland

De vakanties staan weer op de planning. Veel Nederlanders doorkruisen met de auto verschillende buurtlanden om op de eindbestemming te kunnen komen. Het risico op ongelukken en schade is in het buitenland een stuk groter. Hoe ervaar jij buitenlandse tripjes?

Het rijgedrag van Nederlanders

Uit onderzoek van autoverzekering.nl blijkt dat 31 procent van de Nederlandse autorijders in het buitenland rijden als spannend ervaart. In het buitenland gelden andere regels en is het rijgedrag van overige weggebruikers moeilijker te voorspellen. Daarnaast vinden Nederlanders het irritant als andere inzittenden zich met hun rijstijl bemoeien. Toch kruipen ook Nederlanders vaak slaperig achter het stuur om op tijd te vertrekken richting de bestemming. Dat resulteert eerder in een aanrijding. 8 procent heeft wel eens een auto total loss gereden en 62 procent heeft al eens schade gereden.

Ga voorbereid op weg 

Zorg dat je de verkeersregels van de landen waar je moet gaan rijden kent. Mocht je in onverwachtse situaties terecht komen dan kun je makkelijker anticiperen in het verkeer.  

Tips  

 • Bekijk van te voren wat de maximumsnelheid in het land is. 

 • Weet of je links of rechts van de weg moet rijden. 

 • Zorg dat je weet waar je voordelig kunt tanken. Rijd een afslag af om daar in de buurt te tanken. Aan de snelweg betaal je altijd de hoofdprijs. 

 

De opvallendste verkeersregels in het buitenland 

verkeersregels-in-het-buitenland

Autonoom rijden

Comment

Autonoom rijden

Voertuigen met rijhulpsystemen moeten het autonoom rijden in Nederland steeds toegankelijker maken. De volledig zelfrijdende auto (level 5), waar je geen rijbewijs voor nodig hebt, kan namelijk nog niet zelfstandig de weg op maar volgens de autofabrikanten laat dit niet lang meer op zich wachten. Nederland blijkt een uitstekend land om de eerste voertuigen zelfstandig te laten rijden.

Zelfrijdende auto in Nederland

Nederland is een van de landen met de beste infrastructuur om volledig autonoom vervoer mogelijk te maken. De Nederlandse bestuurders zijn er echter nog niet helemaal klaar voor om in een zelfsturende auto te stappen. Uit een onderzoek van KPMG blijkt dat de Nederlandse bestuurders al behoorlijk tevreden zijn met de huidige situatie.

Levels autonoom rijden

Er zijn op dit moment verschillende levels van autonoom rijden. Er komen steeds meer rijhulpsystemen bij die een voertuig langzaam maar zeker zelfstandig laten rijden.

Level 0 heeft geen rijhulpsysteem dat direct de controle over kan nemen. Wel krijgt de bestuurder extra informatie door een dodehoekwaarschuwing-systeem (Blind Spot Detection Warning) of het systeem dat kruisend verkeer achter het voertuig opmerkt (Rear Cross Traffic Alert).

Level 1 maakt gebruik van verschillende systemen die sturen, remmen en gas geven kunnen controleren. Zoals bijvoorbeeld een adaptieve cruisecontrol, inparkeerassistenten of een rijbaanassistent.

Level 2 is al in veel nieuwere voertuigen beschikbaar. Sturen, remmen en gas geven worden automatisch voor je geregeld. De bestuurder moet wel actief blijven opletten maar het voertuig zal uit zichzelf remmen en gas geven als deze bijvoorbeeld in een file terecht komt. Daarbij reageert het voertuig op de voorganger.

Level 3 geeft de bestuurder de gelegenheid om het autorijden over te laten aan het voertuig op eenrichtingsverkeer zonder obstakels. In situaties zoals wegopbrekingen moet de bestuurder het stuur nog wel overnemen. Het voertuig kan waarnemen wat er in de directe omgeving gebeurt en hiermee de positie op de weg innemen.

Level 4 maakt volledig autonoom rijden mogelijk. In onverwachte situaties heeft de bestuurder echter veel meer tijd om het stuur over te nemen. Op level 3 brengt het voertuig zich tot stilstand terwijl op level 4 het voertuig vollediger kan anticiperen op de situatie.

Level 5 kan in gereden worden zonder rijbewijs. Het voertuig neemt alle functies van het rijden van je over. Er zijn geen pedalen en stuur nodig. Level 5 is op dit moment nog niet mogelijk maar autofabrikanten zijn hard op weg om dit te realiseren.

De voor en nadelen van autonoom rijden

De voordelen

 • Het bespaart tijd. De bestuurder kan taken verrichten tijdens het rijden.

 • Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheid en veiligheid in ons land. Een autonoom voertuig kan perfect rijden en schade en onderhoudskosten beperken.

 • Problemen met filevorming en een tekort aan parkeerplekken zullen afnemen omdat de voertuigen de beste routes en plekken zelf kunnen vinden.

De nadelen

 • De infrastructuur en technologie. In een stedelijke drukke omgeving is het lastig om een voertuig overal rekening mee te laten houden. De technologie die daar voor nodig is, ligt nog niet binnen handbereik.

 • De sensoren zullen onder de weersomstandigheden zoals zware regen en sneeuw minder goed werken.

 • Het vertrouwen in de nieuwe technologie is nog niet groot genoeg.

Ben jij al klaar om in een volledig zelfsturende auto te stappen?

Bron

Comment

Duurzaam rijden, met waterstof of elektrisch?

Comment

Duurzaam rijden, met waterstof of elektrisch?

Waterstof en elektrisch rijden worden de toekomstige vervangers van brandstofvoertuigen genoemd. Een duurzame manier van vervoeren. Maar welke van de twee moet je nou eigenlijk kiezen als je op zoek bent naar een duurzaam voertuig?

Elektrisch rijden

Op een accu rijden en daarmee geen directe CO2 uitstoten.

Voordelen

 • De infrastructuur staat al. Opladen kan op veel plekken in Nederland

 • Iedereen kan een eigen laadpaal bezitten

 • Inmiddels betaalbaarder dan voorheen

 • Verbruikt minder stroom per kilometer dan waterstofvoertuigen

Nadelen:

 • Langer wachten voordat auto is opgeladen

 • Elektrische voertuigen zijn nog niet volledig groen. Stroom komt uit de kolencentrales

 • Elektriciteit winnen en vervoeren per kabels leidt tot rendementsverlies

 • Grote hoeveelheid accu’s nodig

Op waterstof rijden

Waterstof drijft de elektromotor aan in plaats van een accu.

Voordelen:

 • Binnen een paar minuten heb je een volle tank.

 • Aanschafkosten van een waterstofvoertuig dalen snel

 • Brandstofcel is krachtiger, efficiënter en betaalbaar geworden

 • Klimaatneutrale “groene” waterstof is in opkomst en waterstofgas is zonder rendementsverlies te vervoeren

Nadelen

 • Waterstof is nu nog niet groen

 • Gebruikt meer stroom per kilometer en er zijn maar 3 locaties in Nederland om te tanken

 • Tijdens de productie van waterstof gaat er veel elektrische energie verloren

 • Er is een grote opslagtank nodig en er is een grotere kans op een explosie bij een ongeluk

Conclusie

Een elektrische auto is op dit moment duurzamer.

Op dit moment moet je voor een waterstofauto aanzienlijk meer stroom produceren dan voor een elektrische personenvoertuig met batterij. Een elektrische auto is dus veel duurzamer. Daarnaast bestaat er voor de waterstofvoertuigen nog geen infrastructuur. Er kan op maar drie locaties in Nederland getankt worden. In de toekomst zullen de omstandigheden voor waterstofvoertuigen beter worden, dus houd het zeker in de gaten.

Bron

Comment

Veilig rijden op een rotonde

Veilig rijden op een rotonde

Nederland is een land vol rotondes. Waar het zou moeten zorgen voor veiligheid, zorgt het juist ook voor veel onverwachte situaties en ongelukken. Want elke rotonde heeft zo zijn eigen regels. Toch zijn rotondes veiliger dan kruispunten en zorgt het voor een betere doorstroming van het verkeer.

Wij hebben een aantal tips opgesteld die handig zijn om toe te passen als je een rotonde nadert in een onbekende omgeving.

NADER DE ROTONDE MET GEPASTE SNELHEID

Het doel van een rotonde is om het ontstaan van gevaarlijke verkeerssituaties te verminderen en de doorstroming van het verkeer te verminderen. Je draagt hier zelf een steentje aan bij door met gepaste snelheid op de rotonde af te gaan. Dit betekent dat je niet op het laatste moment heel hard hoeft te remmen, of enorm gas moet bijgeven.

KIJK VER VOORUIT

Zorg er voor dat je, ruim voordat je de rotonde bereikt, goed voor je uit kijkt. Op deze manier zie je in een vroeg stadium hoe druk (of rustig) het op de rotonde is. Kijk links, rechts en waar mogelijk over de rotonde. Pas je gedrag aan op de situatie en drukte op en om de rotonde.
Let extra op eventuele fietspaden en stroken of zebrapaden met voorrang.
Stel vast of de rotonde uit meerdere rijbanen bestaat en beslis tijdig in welke rijbaan je voor moet sorteren.

GEEF TIJDIG RICHTING AAN

Het aangeven van richting is voor bestuurders een verplichting handeling. Tevens zorgt het in het dagelijks verkeer voor duidelijkheid (en veiligheid) over wat een bestuurder doet, of zal gaat doen. Daarnaast zorgt het er voor dat je stil staat bij welke kant je op wilt en waar je je op dat moment op de weg bevind. Andere weggebruikers zijn -bij juist gebruik van de richtingaanwijzer- beter in staat een voorspelling te maken van het verkeersgedrag en kunnen hier hun handelen op aanpassen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een medeweggebruiker niet op het laatste moment voor je de rotonde op rijdt, waardoor je zelf hard op de rem moet.

Voorbereid zijn op de meest vreemdste rotondes? Bekijk ze hier

Welke rijhulpsystemen gebruik jij?

Welke rijhulpsystemen gebruik jij?

Weet jij welke rijhulpsystemen er in jouw auto zitten of de bedrijfsvoertuigen die je in gebruik hebt? En zeker niet onbelangrijk, hoe worden deze systemen gebruikt?

Uit onderzoek van de ANWB en Universiteit Twente blijkt dat ongeveer de helft van alle automobilisten niet weet hoe ze de aanwezige systemen moeten gebruiken. Een kwart daarvan is bij de aankoop nooit geïnformeerd over de mogelijkheden en beperkingen van het voertuig. De mensen die wel geïnformeerd zijn weten nauwelijks hoe ze er mee om moeten gaan. Maar 8,8% heeft bij de aankoop systemen uit kunnen proberen.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid zal verhogen als de rijhulpsystemen op de juiste manier gebruikt worden. Vraag bij de aankoop van een voertuig naar de mogelijkheden van de aanwezige slimme hulpmiddelen en probeer deze uit.

Heb jij een fleet in beheer? Zorg er dan voor dat alle bestuurders op de hoogte zijn van de aanwezige rijhulpsystemen. Hiermee verhoog je de veiligheid en verlaag je schade en onderhoudskosten. ANWB heeft alle rijhulpsystemen op een rijtje gezet en zal deze informatie blijven updaten.

Bekijk alle rijhulpsystemen hier

Slimonderweg.nl

RAI Vereniging, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB, Aon, de BOVAG en het Verbond van Verzekeraars hebben samen het initiatief genomen voor slimonderweg.nl Deze website moet de bestuurders bewust maken van de rijhulpsystemen en het gebruik ervan vergroten.

(bron)

Autorijden op warme dagen

Autorijden op warme dagen

Met de hoge temperaturen buiten, is dit een goed moment om eens na te gaan of de wagen waarin je rijdt, hier op voorbereid is.

Wij hebben een drietal tips.

TIP 1; VOORKOM OVERVERHITTING.

- Zet voordat je vertrekt alle deuren en ramen open. De ergste hitte kan uit de auto voordat je de airco aanzet. Indien je geen airco hebt kan onder de 80 kilometer per uur een raam open blijven. Daarboven krijg je te veel weerstand waardoor het brandstofverbruik juist hoger is.

- Zet daarna de airco aan. Zeer belangrijk voor de veiligheid en rijcomfort. Je kunt je beter concentreren en de reactiesnelheid is hoger.

- Controleer regelmatig of er nog voldoende koelvloeistof aanwezig is.

Oververhitting van de motor is het meest voorkomende probleem met auto's in de zomer. Zorg er daarom voor dat je onder het rijden een extra oogje houdt op de koelvloeistoftemperatuur. Wist je bijvoorbeeld dat het koelmiddel uit je airco door de tijd heen langzaam verdampt? Ook een doekje over de radiatoren is geen overbodige luxe; insecten en vuil kunnen de doorstroom van koelende lucht blokkeren.

Voor jezelf geldt dit natuurlijk ook. In het verkeer is het belangrijk om niet verhit te reageren op een situatie. Daarnaast is het gezond om goed gehydrateerd te blijven met het warme weer, een flesje water in de auto is om deze reden geen overbodige luxe.

TIP 2; SMEREN, SMEREN, CONTROLEREN.

- Controleer regelmatig of er voldoende motorolie in het voertuig zit

- Zorg voor voldoende ruitensproeiervloeistof om de ruiten vlieg en vuilvrij te houden

Verbranden zal je wagen niet doen, maar zonder motorolie zul je niet ver komen. Check deze daarom regelmatig. Daarnaast telt dat als je wagen er van binnen en buiten goed uitziet, je er ook daadwerkelijk lekkerder in zit. Ga voor die extra wasbeurt, niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Een opgeruimde omgeving geeft rust.

Zorg je dat je goed eet en in een opgeruimde omgeving leeft, dit geeft je de rust om je te concentreren op de dingen die er toe doen!

TIP 3; INSPANNEN EN ONTSPANNEN

- Let op de bandenspanning, vooral bij een zwaar beladen voertuig

- Laat onnodige bagage niet in de auto liggen. Dak- en fietsendragers verhogen zelfs het brandstofverbruik met twintig tot dertig procent. Haal ze dus van het voertuig af als deze niet gebruikt worden.

Heb jij enig idee welke invloed een zachte band op je brandstofverbruik heeft? We raden het je aan niet te proberen. Let zeker in de zomer op dat warme lucht uit zet. Om deze reden is het extra belangrijk om je ervan bewust te zijn wat de spanning op je banden is.

We zitten straks middenin de vakantieperiodes, ga je er lekker een aantal dagen tussenuit? Zorg ervoor dat je ook echt ontspant!

Wat te doen bij een klapband

Comment

Wat te doen bij een klapband

Een klapband kan een hele nare ervaring zijn. De manier waarop je reageert is van groot belang voor de afloop. Lees in deze blog wat je wel (en vooral niet) moet doen als je een klapband krijgt.

Hoe herken je een klapband?

Bij een klapband trekt je voertuig ineens naar een kant toe, de kant van de kapotte band. Dat verschilt overigens van een lekke band, dan zal het voelen alsof je over een hobbelige weg rijdt. Blijf kalm en breng je voertuig in beide gevallen zo snel mogelijk en vooral veilig richting de berm.

Rem niet en stuur tegen

Instinctief wil je remmen. Doe dit niet! Stuur rustig tegen de richting waar het voertuig eigenlijk heen wilt. Remmen is verboden als de snelheid boven de 50 km/u is. Zacht en gedoseerd remmen kan alleen bij een lagere snelheid. Blijf tegensturen om het voertuig goed recht op de weg te houden.

Alarmlicht aan

Waarschuw zo snel mogelijk je medeweggebruikers, door je alarmlicht te laten knipperen. Hoe eerder ze rekening kunnen houden met jouw manoeuvres, hoe beter.

Beide handen aan het stuur

Houd altijd beide handen aan het stuur en houd het stuur recht. Het is belangrijk om de controle over het voertuig te houden, ook als de snelheid mindert. De zijdelingse trekkracht kan heftiger worden zodra je zachtjes gaat afremmen of steeds verder het gas loslaat.

Breng het voertuig gecontroleerd tot stilstand

Klapband_Greenstar.jpg

Probeer je voet langzaam omhoog te laten komen van het gaspedaal. Laat het gas niet abrupt los. Dit vergroot juist de trekkracht waardoor bijsturen moeilijker zal worden. Laat het voertuig uitrollen en schakel niet.

Het is dus belangrijk om het voertuig gecontroleerd vaart te laten minderen om daarna te kunnen stoppen op een vluchtstrook of veilige parkeerplek.

Laat de alarmlichten aan, plaats de gevarendriehoek, trek het veiligheidshesje aan en bel de autohulpdienst.

Wat kan een oorzaak zijn van een klapband?

 • Rijden met een te lage bandendruk of een niet toegestane bandendruk. Controleer dus regelmatig de bandenspanning.

 • Over een hard of scherp voorwerp rijden. Kijk het profiel van de autobanden op z’n tijd na op steentjes, scherpe voorwerpen, spijkers etc. Controleer ook of er onregelmatigheden zoals bobbels en scheurtjes in de banden zitten.

 • Oververhitting van de banden door een te zwaar beladen voertuig. Bekijk hiervoor de bandenspanningsticker of het onderhoudsboekje van het voertuig voor de juiste bandenspanning bij een maximale belading.

 • Slijtage, leeftijd van de banden of simpelweg een fabrieksfout. Controleer de profieldiepte. Bij de APK geeft de garage het aan als de banden aan vervanging toe zijn.

Bron

Comment

Micromobiliteit in de stad

Comment

Micromobiliteit in de stad

Veel steden in de wereld hebben te maken met luchtvervuiling, opstoppingen en te weinig parkeerplekken. Micromobiliteit lijkt uitkomst te bieden. Autofabrikanten zijn in samenwerking met andere partijen verschillende voertuigen aan het ontwikkelen die deze problemen moeten oplossen.  

Micromobiliteit: kleine voertuigen waarmee je makkelijk kunt parkeren, weinig ruimte inneemt op de weg en die je deelt met andere burgers.  

Het stadsverkeer is steeds drukker aan het worden. Een stad is niet berekend op deze drukte en op de bevolkingsgroei in steden. Over ongeveer veertien jaar zal 80 a 90 procent van de wereldbevolking in de stad wonen. De wegen in de steden zijn hier niet voor gemaakt en smog wordt een groter risico voor de gezondheid. Bedrijven gaan daarom investeren in alternatieven zoals micromobiliteit. 

Micromobiliteit bestaat al in de vormen van bijvoorbeeld een elektrische step, de segway, hoverboard of een flywheel. Deze vervoersmiddelen zijn makkelijk in gebruik, elektrisch op te laden en nemen nauwelijks ruimte in. Toch zijn deze vervoersmiddelen nog niet aantrekkelijk genoeg. Zeker wanneer de weersomstandigheden tegenvallen, blijken deze vervoersmiddelen weer plaats te maken voor een normaal voertuig.  

Automerken investeren daarom in “microauto’s”. Dit zijn kleine voertuigen met 1 of 2 zitplaatsen en een voornamelijk elektrische aandrijving. Deze voertuigen zijn klein genoeg zodat ze evenveel ruimte innemen als een motor. Toch zit je warm en droog en kun je bagage of een medepassagier vervoeren. 

Seat Minimo , voorbeeld van micromobiliteit

Seat Minimo, voorbeeld van micromobiliteit

Deze kleine voertuigen gaan in de toekomst ook “carsharing” stimuleren. Door middel van het gebruik van Google Android en Apple CarPlay synchroniseren beschikbare voertuigen met je eigen agenda en een applicatie op je smartphone. Met deze applicatie kun je de auto ontgrendelen en navigeert Google Maps je naar de eindbestemming. Zo is er altijd een voertuig in de buurt beschikbaar.

Bron

Comment

Een eigen laadpaal voor elektrische voertuigen

Een eigen laadpaal voor elektrische voertuigen

Bestaat jouw wagenpark uit elektrische voertuigen of heb je zelf een elektrisch voertuig?  Een eigen laadpaal bezitten is voordeliger en betaalbaar. Je betaalt namelijk volgens je eigen energietarief en hoeft niet meer te zoeken naar laadpalen in de buurt. Bovendien heb je geen last van bezette laadpalen.  

Kun je een laadpaal makkelijk aanschaffen? Ja, dat kan zeker! Controleer de volgende punten om er zeker van te zijn dat het mogelijk is om bij jou een laadpaal te installeren. 

Installatie 

 Een laadpaal mag alleen op privéterrein staan. Als dit niet mogelijk is, kan het eventueel op de openbare weg. Ga in overleg met de gemeente om een paal voor de deur te installeren. 

Wand of paal model 

Maak een keuze tussen een wand of paal model. Kan een voertuig naast een muur geparkeerd worden? Kies dan voor een wandmodel. Deze staat niet in de weg. Als dat niet mogelijk is komt het paalmodel in de vrije ruimte te staan.  

Aansluiting 

De laadpaal wordt op je eigen stroomnet aangesloten. Om de meterkast niet te zwaar te belasten, leggen monteurs tijdens de installatie een nieuwe groep aan. Kies voor een slimme laadpaal. Dit is duurder in aanschaf maar houdt wel je eigen specifieke stroomverbruik van het voertuig bij. Zo kun je altijd zien hoeveel het opladen van het voertuig heeft gekost. 

Stekkeraansluiting  

Er zijn twee gebruikelijke typen laadstekkers, type 1 en type 2. Type 2 wordt het meest gebruikt en is de officiële standaardaansluiting in Europa. Bekijk dus goed welke type stekker je nodig hebt. Er zijn ook verloopstekkers te koop als je een minder gebruikelijke stekker hebt. 

Kosten  

Een laadpaal kost, los van de installatie, tussen de 500 en 2.000 euro. Vraag bij je gemeente na of er subsidies of belastingvoordelen gelden bij de aanschaf van een laadpaal.  

Laadpaal kopen  

Bezoek vergelijkingssites zoals https://www.laadpaaldirect.nl/ of https://laadkompas.nl of zoek naar autofabrikanten die laadpalen aanbieden. Zorg er wel voor dat een erkend installateur de laadpaal installeert zodat je garantie hebt op de laadpaal. 

Wil je het rijgedrag van een elektrisch voertuig analyseren?

Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op.

 

De Connected Car

Comment

De Connected Car

Voertuigen worden steeds slimmer. Oplossingen zoals automatisch inparkeren, een achteruitkijkcamera en afstandssensoren zijn niet nieuw meer. Toch komen er nog veel veranderingen aan die het rijgedrag op de wegen gaat veranderen. De communicatie van voertuigen en tussen infrastructuur en voertuigen is in volle ontwikkeling. Met bestaande data en deze nieuwe data is GreenStar in staat om diepere analyses op te leveren voor een efficient wagenpark.

De volgende veranderingen worden realiteit met de connected car.

connectedCar.jpg

Bestuurders maken optimaal gebruik van het wegdek.

Connected Cars stemmen de afstand en snelheid op elkaar af. Daardoor passen er uiteindelijk meer voertuigen op het wegdek. De wachttijd in het verkeer zal afnemen. Connected Cars kunnen aan elkaar aangeven dat er verderop een file gaande is. Een file kan vroegtijdig vermeden worden. In de toekomst is het voor voertuigen mogelijk om met de stoplichten te communiceren. De doorstroom zal efficiënter zijn. 

Minder voertuigen en ongelukken

De voertuigen zijn voorzien zijn van allerlei sensoren en communiceren continue met elkaar. Er gebeuren daarom minder ongelukken door de onoplettendheid van bestuurders. De nieuwe generatie beschouwt bezit van een voertuig als minder belangrijk en de taxi’s kunnen zonder bestuurders rijden. Dit resulteert in minder voertuigen op de weg.

Brandstofbesparing

Bestuurders hebben meer inzage in het verbruik van brandstof. Zo kunnen zij zien hoe ze het rijgedrag moeten aanpassen om minder geld uit te geven aan brandstof. Een bestuurder is zich bewuster van zijn CO2-uitstoot en kan de daling aantonen.  

Traceren van voertuigen

Een voertuig is gemakkelijk terug te vinden wanneer je niet precies meer weet waar je geparkeerd hebt. Een alarmcentrale kan ook makkelijk het voertuig traceren wanneer deze betrokken is bij een ongeluk. Zo kan een ambulance sneller ter plekke zijn om hulp te bieden.

Slimme tijdsbesparing

Tijdens het rijden is het mogelijk om de thermostaat thuis te bedienen en alvast de verwarming aan te zetten. Beheren van dagelijkse taken is ook mogelijk in een connected car. Het voertuig neemt taken van je over waardoor je ogen en handen vrij hebt om even de mail bij te werken of te ontbijten.

Benieuwd naar de mogelijkheden om het geanalyseerde rijgedrag te koppelen met andere voertuig data?

Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan.

Bron

 

Comment

Voorkom een lege brandstoftank

Voorkom een lege brandstoftank

Het branden van het brandstoftank lampje

Bestuurders die langs de weg komen te staan met een lege tank. Een veel besproken onderwerp waar, bij een onveilige situatie, een grote boete voor uitgedeeld kan worden. Hoe ver kun je nog rijden als het lampje gaat branden van de brandstoftank?

Dat verschilt erg per voertuig. We hebben een aantal tips voor je samengesteld waardoor je met het juiste rijgedrag verantwoord het tankstation gaat halen. 

Beperk je snelheid 

Probeer de snelheid te beperken tot maximaal 90km/u (als dit mogelijk is in de verkeerssituatie). Gebruik de cruise control om op 1 snelheid te blijven. 

Rem duurzaam

Laat het voertuig uitrollen in de versnelling en rem daarna zo lang mogelijk zonder koppeling. 

Let op je toerental 

Schakel tijdig door naar het juiste toerental. Rij bij 50 km/u in de vierde versnelling en bij 80 km/u in de vijfde versnelling. 

De tank leeg rijden is zeer schadelijk voor het voertuig dus maak er geen uitdaging van. Onderin de tank blijven restjes achter van de brandstof. Deze zijn schadelijk voor de brandstofpomp.  

Zoek bij het branden van het lampje dus altijd zo snel mogelijk een tankstation op.