Het regent files en verkeersongelukken

Het regent files en verkeersongelukken

Afgelopen weekend heeft het behoorlijk geregend. Regen betekent een beperkt uitzicht, vermindering van het remvermogen van auto’s, een verhoogde kans op het zogenaamde ‘Aquaplaning’ en daardoor, slippen. Het veroorzaakt lange files en ongelukken.

AQUAPLANING

Bij regen vormt er een laagje water op de weg, dit wordt door de banden en dan voornamelijk door het profiel in de banden, weggedrukt. Dit is nodig om contact tussen de banden en het wegdek te houden.

Rijdt de auto in natte omstandigheden te snel, of is de profieldiepte van de banden maar gering, dan zal er voor en onder de banden een laagje water ontstaan. De auto gaat op dit moment als het ware skiën, er is gering contact met de rijbaan.
Deze situatie, waarbij nagenoeg alle stuurcontrole verloren wordt, staat beter bekend als 'aquaplaning'. 

TIPS

 1. Pas je snelheid aan op basis van de weersomstandigheden.

 2. Ontwijk spoorvorming en grote plassen op de weg.

 3. Controleer regelmatig de profieldiepte van je banden (wettelijk minimum = 1.6 mm)

 4. Zorg ervoor dat de bandenspanning regelmatig gecontroleerd wordt.

De allerbelangrijkste vereiste van het rijden in de regen is een kalme en soepele behandeling van het voertuig, en dan voornamelijk met betrekking tot het stuur en de remmen. Voorkom scherpe veranderingen in de rijrichting en zorg er voor dat je niet plotseling hard op de rem hoeft. Pas je snelheid aan en houd een grotere afstand dan normaal, tot je voorliggers.

JE RAAKT IN DE SLIP, EN NU?

Laat geleidelijk het gas los en trap meteen de koppeling in. Doordat je de koppeling indrukt, zullen de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen.
Stuur en kijk in de gewenste rijrichting als de auto gaat slippen en let op de reactie van de auto zodat je tijdig tegenstuur geeft. (Grip- en sliptraining is zeker een aanrader!)

Vragen?

Autorijden in het donker

Autorijden in het donker

De dagen worden korter want de tijd is afgelopen weekend weer verzet. Het ingaan van de wintertijd zorgt voor meer ongelukken in het verkeer. De klok gaat een uur terug dus waarschijnlijk ga je in het schemer of in het donker naar huis.

In het donker rijden wordt door veel mensen als onprettig ervaren. Het is lastiger om bepaalde situaties in te schatten en het zicht is slechter.   Goed verlichte wegen en een rustige route is voor bestuurders een fijne bijkomstigheid. Kies daarom van te voren een goede route uit om op je bestemming te komen.

Een aantal tips om voorbereid in het donker te rijden:

 • Ga je vanuit het overbelichte kantoor gelijk je auto in? Laat dan even je ogen wennen aan het donker voordat je de auto start.

 • Zorg voor schone ruiten en zet de verwarming niet te hoog. Dit is slaapverwekkend. De verwarming kun je het beste op je voeten richten.

 • Kijk tijdens het rijden niet in koplampen van tegenliggers en houd een goede afstand van je voorligger zodat je meer tijd hebt om te reageren op een onverwachte situatie. 

 • Kijk goed naar de wegmarkeringen, verkeersborden en de auto voor je. Zo weet je ruim van tevoren hoe de weg loopt.

 • Zet de binnenspiegel op de anti-verblindstand als de bestuurder achter je irritante felle lampen heeft of het groot licht nog aan heeft staan.

 • Maak zelf alleen gebruik van het groot licht als er geen medeweggebruikers in de omgeving zijn, zo zie je de weg net iets beter. Let ook op de stand van je lichten. Als deze te hoog staan afgesteld kan dit de bestuurder voor je verblinden.

 • Let op je eigen snelheid. Als het laat in de avond lekker rustig is op de weg, is de verleiding groot om het gas goed in te trappen. Dit is niet verstandig omdat je waarschijnlijk al vermoeid bent. Door harder te gaan rijden moet je je nog beter concentreren en is de kans op een ongeluk nog groter.

Het komt erop neer dat je uiteindelijk in de 5 donkere maanden van het jaar veel meer kans hebt op een verkeersongeluk. Wees dus extra alert de komende tijd!

Vragen?

Vermindering van de CO2-uitstoot moet sneller

Vermindering van de CO2-uitstoot moet sneller

Het Gerechtshof Den Haag heeft onlangs besloten dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen sneller moet verminderen. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda won samen met negenhonderd andere eisers de klimaatzaak die ze tegen de Nederlandse Staat hadden aangespannen. Volgens het hof is een reductie van 25% ten opzichte van 1990 in het jaar 2020 noodzakelijk.

De klimaatverandering is een bedreiging geworden voor de burgers. De overheid is op de hoogte van het gevaar dat dreigt door de opwarming van de aarde. Daarom moet de Staat maatregelen nemen om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Het kabinet is op dit moment bezig met het opzetten van een Nederlands klimaatakkoord.

Het beoogde doel van dit Nederlandse klimaatakkoord is 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990. In 2050 moet de vermindering zelfs 95% zijn. De maatregelen die hiervoor worden getroffen zijn per sector vastgesteld. Eind 2018 moet het klimaatakkoord compleet zijn. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl 

In de sector Mobiliteit is de ambitie een overgang naar zorgeloze mobiliteit, hoge verkeersveiligheid en zonder CO2-uitstoot. Naast de mobiliteit kun je op nog meer manieren jouw CO2-uitstoot verminderen, bekijk daarvoor onze tips.

Samen met GreenStar behalen bedrijven een duurzame prestatie van het wagenpark dat zij beheren. Aan de hand van data en de bijbehorende specifieke coaching van het rijgedrag reduceren zij de CO2-uitstoot. Besparing van brandstof, onderhoud en het voorkomen van schade. Maar vooral belangrijk voor onze mooie aardbol, verbeter je CO2 footprint!

Wil jij weten hoe GreenStar jouw bedrijf kan helpen bij het verminderen van CO2-uitstoot? Neem dan hieronder contact met ons op.

De nieuwe brandstofcodes

De nieuwe brandstofcodes

Sinds vorige week zijn er nieuwe brandstofbenamingen voor diesel en benzine. De EU wil overal in Europa dezelfde etiketten zien om verwarring te voorkomen. De nieuwe etiketten zul je tegenkomen bij de pomp, op de tankdop van nieuwe voertuigen en het staat in de gebruiksaanwijzing van deze voertuigen.

De oude benamingen verdwijnen echter nog niet. Er komt een sticker bij waardoor het voor iedereen binnen Europa duidelijk is wat zij moeten tanken. Daarnaast zijn de nieuwe stickers te herkennen aan de vorm. Benzine krijgt een rond etiket, diesel is vierkant en gasvormige brandstoffen zoals LPG en waterstof krijgen een ruit.

 De nieuwe codes voor benzine. Euro 95 wordt E5. E10 is benzine met 10% bio-ethanol en in E85 zit 15% biobrandstof.

De nieuwe codes voor benzine. Euro 95 wordt E5.

E10 is benzine met 10% bio-ethanol en in E85 zit 15% biobrandstof.

 De nieuwe codes voor diesel. B7 is de reguliere diesel en bevat 7% biobrandstof. In B10 zit 10% biobrandstof. B100 is pure biodiesel. XTL is een synthetische brandstof die niet van aardolie is gemaakt.

De nieuwe codes voor diesel. B7 is de reguliere diesel en bevat 7% biobrandstof. In B10 zit 10% biobrandstof. B100 is pure biodiesel. XTL is een synthetische brandstof die niet van aardolie is gemaakt.

 De nieuwe codes voor gasvormige brandstoffen.

De nieuwe codes voor gasvormige brandstoffen.

Verkeerd tanken is de afgelopen jaren al afgenomen doordat het vulpistool van diesel breder is dan die van benzine. ANWB verwacht niet dat dit weer toe gaat nemen door de nieuwe benamingen. Voorlopig blijven de oude benamingen nog gewoon bestaan. Af en toe komt verkeerd tanken nog voor doordat bestuurders niet goed opletten als zij bijvoorbeeld een keer in een andere auto rijden.

Let op: Euro 95/E5 wordt in de loop van 2019 volledig vervangen door E10. Dit kan voor oudere auto’s met bouwjaar 2000 of ouder schadelijk zijn door het hogere percentage bio-ethanol. Check op E10check.nl of jouw auto geschikt is. Het alternatief is loodvrij 98 maar dat is niet overal verkrijgbaar.

Vragen?

Brandstof besparende accessoires

Brandstof besparende accessoires

Tegenwoordig zijn er genoeg accessoires die je een handje helpen bij het besparen van brandstof. Gebruik dus een van de onderstaande tools om het brandstofverbruik van je auto te verminderen.

Cruisecontrol

Cruisecontrol helpt je een constante snelheid aan te houden, zonder constant met het gas te hoeven spelen en een oog te houden op je dashboard. Dit betekent meteen dat je meer oog hebt voor de weg en ook is het houden van een constante snelheid goed voor de portemonnee. Voordelen te over dus, maar het gebruik van cruisecontrol betekent wel dat je rekening moet houden met in ieder geval de medeweggebruikers. Ga niet achterover leunen want je bent nog steeds een volwaardig deelnemer aan het verkeer.

De active cruise control past zich aan aan de snelheid van het overig verkeer. Het meet de afstand van de voorligger en past zich automatisch aan op deze snelheid. Remmen en optrekken gebeurt daardoor veel minder en het bespaart brandstof.

Boordcomputer

Rijstijltips worden geleverd aan de hand van het daadwerkelijke gedrag van de auto. Dit kan via een dongel, zoals de EcoBox die Greenstar gebruikt, worden opgeslagen. De data die uit de boordcomputer kan worden gelezen geeft bijvoorbeeld aan waar te laat geschakeld is, te hard geremd is of te hard gereden. Hieruit komen tips om het rijgedrag te verbeteren en daardoor brandstof te besparen.

Mobiele applicaties

Een applicatie die op je mobiele telefoon is geïnstalleerd meet het rijgedrag wanneer je aan het rijden bent. Deze geeft aan de hand van de gemeten punten zoals snelheid, remmen en optrekken weer hoe je dit kan verbeteren om brandstof te besparen. Binnenkort ook bij Greenstar!

Toerenbegrenzer

Met een toerenbegrenzer zal er rustiger gereden worden. De bestuurder moet gedwongen schakelen als de toeren te hoog zijn. Dit zorgt voor minder slijtage en een grotere brandstofbesparing.

Toerenteller of schakelindicator

Gebruik altijd de schakelindicator of bekijk de toerenteller om zeker te weten dat je in de juiste versnelling de juiste snelheid bereikt. Een schakelindicator laat zien wanneer het tijd is om te schakelen naar de volgende versnelling. In de iets oudere voertuigen kun je dit echter ook meten aan de hand van de toerenteller. Schakel al bij lage toerentallen naar een hogere versnelling (tussen 2000 en 2500 toeren).

 Bron

Tijdens welk deel van een rit heb je grote kans op schade?

Tijdens welk deel van een rit heb je grote kans op schade?

Uit onderzoek van Centraal Beheer Achmea blijkt dat 60 procent van de autorijders vlak na vertrek of vlak voor aankomst bezig is met de autogordels, 21 procent stelt onder het rijden de navigatie in en eenzelfde percentage steekt meteen even een sigaretje op.

Voordat je gaat rijden, controleer de omgeving. De grootste schades lopen bestuurders aan het begin van de rit op door niet goed op te letten tijdens het wegrijden. Hierdoor worden er paaltjes gemist, bomen geraakt en andere weggebruikers over het hoofd gezien. Vaak is haast en onrust de grootste oorzaak van schade op het begin van een rit. Beslagen of besneeuwde ruiten kunnen het zicht belemmeren. Vertrek dus niet alleen op tijd vanaf je parkeerplek maar ook op tijd uit huis. Dan blijft er genoeg tijd over om de auto startklaar te maken voor een schadeloze rit en voorkom je een fikse boete.

Tijdens de rit

Schade tijdens de rit komt natuurlijk ook voor maar in mindere mate. Door afleiding, weer- en verkeersomstandigheden en het niet of onjuist gebruiken van de spiegels. Zet altijd je licht aan. Probeer je niet op te laten jagen door het overige verkeer en blijf vooral genoeg afstand houden van de auto voor je. Twijfelachtig rijden veroorzaakt ook vaak gevaarlijke situaties. Wees vastberaden in de keuzes die gemaakt worden tijdens het rijden. De juiste keuzes maak je door ver en breed te kijken en rekening te houden met het overige verkeer.

Einde van de rit

Aan het einde van een (lange) rit zijn bestuurders vaak iets rommeliger en weten ze dat de rit bijna voorbij is. Probeer altijd scherp te blijven want het blijkt hier ook weer dat de meeste schades voorkomen tijdens het begin maar ook tijdens het einde van een rit. Ritten eindigen vaak in een woonwijk, op een parkeerplaats of drukke stad. Het is ook vaak een vertrouwde omgeving waardoor bestuurders minder goed opletten. Kijk wederom goed om je heen en blijf rekening houden met de omgeving.

Vragen?

De 6e versnelling

De 6e versnelling

Van 0 tot 100 km per uur schakel je constant door naar een hogere versnelling. Het voertuig gaat daardoor naar een lager toerental. Bij minder toeren hoeft de motor minder hard te werken. Dat resulteert weer in een lager brandstofverbruik. Bij voertuigen met een zesde versnelling ligt het verbruik veel lager omdat het voertuig minder toeren hoeft te maken bij bijvoorbeeld 120 km per uur in versnelling vijf.

Voor wie is de zesde versnelling nuttig?

Voor mensen die vaak en lange afstanden rijden op de snelweg is de zesde versnelling een uitkomst om kosten te besparen en CO2 uitstoot te beperken. Als je doorschakelt naar een hogere versnelling dan is het van belang om niet de snelheid maar het toerental in de gaten te houden. Neem een toerental van 2500 – 3000 als richtpunt. Je voelt al gauw aan wanneer het tijd is om door te schakelen. Luister goed naar de motor en schakel door naar een hogere versnelling als de motor gehaast gaat klinken. Bereik met de zesde versnelling de ideale verhouding tussen het toerental en de snelheid.

Vragen?

Overdag licht aan? Minder schade!

Overdag licht aan? Minder schade!

Rijden met licht aan is in Nederland nog niet verplicht. Toch is een auto met overdag verlichting aan altijd eerder en beter te zien voor andere weggebruikers. Nu het buiten weer grauwer en eerder donker begin te worden, is het zeker op elk moment van de dag belangrijk om goed zichtbaar te zijn.

Voorkom verkeersgewonden, rij overdag met licht

Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van alle ongevallen en 80 procent van alle botsingen op kruispunten die overdag gebeuren, te maken hebben met de zichtbaarheid van de weggebruikers. Als in Nederland elke bestuurder overdag licht zou voeren, kunnen er op jaarbasis 30 doden en 500 ernstige verkeersgewonden worden bespaard. Altijd met (dagrij)verlichting rijden zorgt wel voor een hoger brandstofverbruik en schadelijk uitstoot. Gelukkig is daar een oplossing voor door energiezuinige lampen te gaan gebruiken.

Dagrijverlichting DRL

Dagrijverlichting (DRL) is tegenwoordig verplicht op auto’s die hun typegoedkeuring na januari 2011 hebben gekregen. Deze verlichting maakt de auto overdag beter zichtbaar. Dagrijverlichting gaat automatisch aan bij het starten van de auto en gaat vanzelf weer uit als het dimlicht wordt ingeschakeld. Het mag niet in combinatie met mistlichten gebruikt worden. Bij auto’s zonder DRL kun je altijd de dimlichten aanzetten, dit is namelijk nooit fout.

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd zichtbaar bent voor je omstanders en zelf goed zicht hebt. Moet je door tunnels rijden, in een bosrijke omgeving of is het bewolkt? Zet het dimlicht aan en controleer regelmatig je lampen zodat je zeker weet dat je zichtbaar bent!

Quiztime!

Quiztime!

Omdat je nooit genoeg weetjes in je broekzak kunt hebben:
(klik op je gekozen antwoord om te zien of het klopt)

Vraag 1: Hoe kun je een auto met automaat door laten schakelen?

automaat.jpg

a. Door het gaspedaal iets omhoog te laten komen.

b. Door hoger in de toeren te gaan zitten.

c. Je hebt geen invloed op het schakelpunt van een automaat.


Vraag 2: De uitvinder van de cruise control was:

new_york_road.jpg

a. Een schipper

b. Blind

c. Duits


Vraag 3: Vanaf welke temperatuur hebben winterbanden het gewenste effect?

snow_car.jpg

a. -3°C

b. 3°C

c. 7°C


Vraag 4: Je mag je mistlampen achter gebruiken wanneer het zicht minder is dan:

fog_road_2.jpg

a. 20 meter

b. 50 meter

c. 100 meter


Vraag 5: Wanneer gebruikt je auto bij het remmen de minste brandstof?

petrol_station_old.jpg

a. In de versnelling, zonder de koppeling te gebruiken.

b. Wanneer je in vrij uit laat rollen.

c. Wanneer je remt en de koppeling indrukt.


 

Meer informatie ontvangen over ons programma? Dat kan!

 

De scholen zijn weer begonnen!

De scholen zijn weer begonnen!

Na de vakantie moet iedereen weer even wennen aan het drukke verkeer. Kinderen gaan voor het eerst in lange tijd weer lopend of met de fiets naar school en veel ouders beginnen weer aan het werk. Oftewel, extra drukte op de weg. 
Het is daarom van levensbelang om de komende paar weken extra alert te zijn op je omgeving wanneer je op de weg rijdt.

Denk hier extra goed over na:

cycling_child.jpg
 • Weggebruikers in de omgeving van een school
 • Kruispunten met fietspaden
 • Haal fietsende kinderen met een veilige afstand en snelheid in
 • Wees voorbereid op onverwachte acties van kinderen

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat ook je omgeving zo veel mogelijk ingespeeld is op de veiligheid op de weg?
Als ouder kun je je kind zoveel mogelijk ervaring op laten doen door bij kleine afstanden altijd samen op de fiets te gaan. 

Daarnaast de volgende tips:

 • Kies een veilige route en fiets deze altijd hetzelfde
 • Oefen de route in de vakantie alvast met het kind
 • Zorg dat eventuele bagage veilig meegenomen kan worden: in een rugzak of in een fietstas
 • Zorg ervoor dat de fiets veilig is, controleer de remmen en verlichting
 

Meer informatie ontvangen? Dat kan!

 
 

Verkeersregelaars

Verkeersregelaars

Op de weg moet je de aanwijzingen van bevoegd personeel opvolgen. Maar wie zijn er eigenlijk bevoegd en zou je een boete kunnen krijgen als je de aanwijzingen negeert?

Aanwijzingen boven verkeerstekens en verkeersregels

In rangorde gaan aanwijzingen altijd boven verkeerstekens en verkeersregels. Je moet als weggebruiker verplicht de aanwijzingen op volgen die mondeling of door middel van gebaren worden gegeven door:

verkeersregelaar_top.png
 • Politieagenten;
 • Militairen van de Koninklijke Marechaussee;
 • Verkeersregelaars die daartoe bevoegd zijn, te herkennen aan de geel met oranje bovenkleding. Vaak gecombineerd met een gelijkkleurige broek.

De volgorde van rangorde wat betreft de regels in het verkeer is als volgt:

 1. Aanwijzingen van bevoegd personeel
 2. Verkeerslichten
 3. Verkeersborden- en tekens
 4. Verkeersregels

Zou een politieagent je dus zeggen dat je door moet rijden terwijl een verkeerslicht op rood staat, ben je dus verplicht door dit rode licht te rijden.

Boete?

Een verkeersregelaar heeft niet de bevoegdheid om een boete op te leggen. Wel ben je verplicht zijn of haar aanwijzingen op te volgen en dus kan een verkeersregelaar aangifte doen wegens het negeren van zijn teken. Je kunt dan achteraf alsnog een boete ontvangen.
Worden de gebaren van een BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) genegeerd kun je meteen staande gehouden worden en een boete verwachten, deze personen hebben daar de bevoegdheid toe. Deze personen zijn te herkennen aan de volgende insigne: 

BOA_insigne.png

De bij het geven van de aanwijzingen wordt voor zover mogelijk gebruik gemaakt van vastgestelde gebaren. Weet jij wat je moet doen als, zoals bij onderstaand voorbeeld, midden op de weg met zijn rechterarm (tot schouder hoogte) staat te zwaaien? Wat wordt er hier van je verwacht?

 
gebaren_snelheid_minderen_groot.gif
 

Het verkeer dat de nadert wordt de aanwijzing gegeven om vaart te verminderen. Met gezond verstand kom je met deze aanwijzing een heel eind, we hebben er nog een aantal:

 

verkeersregelaar1_small.gif

Dit is het algemene stopteken.

verkeersregelaar2.gif

Het verkeer dat aan de voor- en achterkant aan komt rijden, moet stoppen. Verkeer van links en rechts, mag doorrijden.

verkeersregelaar3_small2.gif

Het verkeer dat nadert, moet stoppen. Het verkeer wat van links, rechts en achter komt, mag doorrijden.

gebaar_politie_small2.png

Het verkeer dat van links en rechts komt moet stoppen, zij ontvangen nu het stopteken. Het verkeer van voor en achter komt, mag doorrijden.

Meer weten over ons programma? Vul de volgende gegevens in en wij nemen contact met je op!

 
 

Verkeersborden

Comment

Verkeersborden

In Nederland kennen we behoorlijk wat verkeersborden, 125 maarliefst om precies te zijn. Dit zijn 15 gebodsborden, 32 verbodsborden, 38 waarschuwingsborden en 40 aanwijzingsborden. 
Dat zijn er nogal wat. En omdat we er zoveel hebben, is het soms lastig om ze in één keer te zien én te begrijpen. 

Stel nu, je komt in een situatie waar een creatieveling met meerdere borden je iets duidelijk wil maken, maar wat precies?

puzzelen.png

Even een verkeerskundige ontleding:

- Het is geen verbodsbod, deze zijn rond en hebben een rode rand.

- Het kan niet de bedoeling zijn dat hier niet gekeerd mag worden, daar hebben we namelijk een bord voor:

verkeersbord_f7.png

- Een blauwe achtergrond kan gebruikt worden voor een gebodsbord of informatiebord.

- Omdat de schuine rode streep is toegepast, vervalt de optie 'informatiebord' en moet het dus een bord zijn welke een verplichting oplegt.

- De schuine rode streep wordt gebruikt om aan te geven dat een gebod niet meer van toepassing is zoals bijvoorbeeld bij deze borden:

verkeersbord_a05_g4.png

- In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens wordt er ruimte gegeven om via een onderbord aan te geven dat het verkeersbord slechts geld voor de met het symbool aangegeven weggebruiker. In dit geval dus alleen de vrachtwagenbestuurder.

Conclusie: Het zou een logische beredenering zijn dat er in het wegvak voor dit bord een gebod aanwezig is en dat vrachtwagens verplicht zijn om te keren. Vanaf dit bord mogen ze ook rechtdoor rijden. 
Het is dan alleen de vraag hoe de bestuurder van de vrachtwagen überhaupt op dit punt aankomt...

Ken jij dezelfde soort situaties waarbij je eerst 3 keer moet kijken voordat je begrijpt wat er bedoeld wordt? Deel ze met ons!

 

Meer weten over ons programma? Dat kan!

 

Comment

Uitgerust rijden

Uitgerust rijden

We weten allen dat met een borrel op achter het stuur gaan zitten alles behalve verstandig is. 
Vermoeid achter het stuur kruipen doen we met een stuk minder moeite. Misschien wordt tijd om daar eens over na te gaan denken.

Naar schatting vallen er 50-75 verkeersdoden in Nederland, door vermoeidheid. Dat rijden met slaaptekort gevaarlijk is, weten we. Toch geeft 1 op 5 automobilisten aan dat ze wel eens vermoeid achter het stuur gekropen zijn. Welke effecten heeft vermoeidheid op rijden? Wat kan je zelf doen om dit te voorkomen?

Onder invloed

party_drinks_small.jpg

Een slapeloze nacht kun je vergelijken met een alcohol promillage in je bloed van 0.9-1.0. Laten we wel wezen, dat is ruim vijf keer het wettelijke limiet voor beginnende bestuurders!

Als dat zo gevaarlijk is, waarom worden er geen boetes uitgedeeld voor oververmoeid achter het stuur zitten?
Tot recentelijk was het überhaupt niet mogelijk om aan te tonen dat iemand te moe is om te rijden. Franse wetenschappers zijn er recentelijk in geslaagd om de aanwezigheid van het hormoon cortisol en het enzym alfa-amylase te meten. Wanneer deze waarden heel erg laag liggen, zijn we te moe om nog veilig te rijden. Wel nuanceren de wetenschappers nu nog: 'Het zal nog wel even duren voordat er een toepassing voor de consument komt'.
De verkeersboetes voor vermoeidheid laten dus voorlopig nog wel even op zich wachten.

Effecten op rijgedrag

Vermoeid rijden heeft verschillende fysieke en mentale effecten die je rijgedrag behoorlijk kunnen beïnvloeden.
Zo word je bijvoorbeeld minder aandachtig voor het verkeer en de prikkels om je heen, kijk je minder in je spiegels, kan je moeilijker koers houden en worden je reactiesnelheid en reflexen behoorlijk vertraagd.

focus_blurred_small.jpg

Oplossing

De oplossing ligt eigenlijk voor de hand. Toch kiezen we vaak voor het onderdrukken van de symptomen, in plaats van het bestrijden van de oorzaak van het probleem. 
Een raam open voor frisse lucht, de radio wat harder of koffie/energiedrankjes zijn vaak minder tijdrovend dan daadwerkelijk een situatie creëren waarin je je ogen dicht kunt doen. Toch is dit toch echt de beste oplossing. 
Zet daarom de auto op een veilige plek stil, zet je wekker zodat je na 15 minuten weer verder kunt. Precies de optimale lengte voor een powernap.

 
 

Verkeersregels op vakantie

Verkeersregels op vakantie

De eerste vakantiefiles zijn gespot op de snelwegen, wat het begin van de vakantie periode inluidt.
Nu betekent dat voor een professioneel rijdend automobilist dat er extra goed opgelet moet worden. Niet alleen op plots remmende toeristen die last-minute de afslag naar de camping proberen te halen, maar ook zorgvuldig zo veel mogelijk de drukbezochte hotspots vermijden.

Tijd voor een beetje ontspanning. 

Welke van deze verkeersregels is geen officiële regel in dit land?
(klik op het antwoord van jouw keuze om te zien of het klopt!)

 Cyprus

Cyprus

In Cyprus is het verboden om..

1. Een object, zoals een sticker, parkeerschijf of navigatieapparaat, op de voorruit te bevestigen.

2. Eten of drinken te nuttigen tijdens het rijden.

3. Te roken tijdens het rijden.


 Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika..

1. Moet je rechts rijden en links inhalen.

2. Is parkeren verboden op meer dan 45 cm van de stoeprand.

3. Ben je verplicht een stopgebaar van een begeleider van dieren of ruiter op te volgen.


 Rusland

Rusland

In Rusland..

1. Is het verboden om met een vieze auto of camper te rijden.

2. Is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0.7 promille.

3. Is het verboden om een kind jonger dan 7 jaar alleen, dus zonder toezicht van een volwassene, in de auto achter te laten.


 

Meer informatie? Neem contact met ons op!

 

Doorrijden of stoppen?

Doorrijden of stoppen?

Verkeerslichten zijn duidelijk, groen is gaan, rood is stoppen. 
Wanneer we het hebben over de dashboard lampjes is het een wat grijzer gebied. Ken jij de betekenis van alle lampjes? Weet je bij welke waarschuwing je meteen de auto aan de kant moet zetten?

dashboard_lights.jpg

Kleur van het lampje

Als vuistregel kun je er vanuit gaan dat zolang het lampje groen brandt, je niet meteen de auto aan de kant hoeft te zetten.

Brandt echter één van de volgende lampjes, let dan extra op en onderneem actie:

40-rem-waarschuwing.jpg

Betekenis: Er is te weinig remvloeistof, er slijtage is aan de remblokken of er een probleem is met het ABS-systeem.
Actie: Controleer het niveau van de remvloeistof.
Stoppen? Ja, doorrijden terwijl dit lampje brandt, kan gevaarlijk zijn.

motor-management-lampje.jpg

Betekenis: Er is iets mis met de motor of de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. 
Actie: Controleer de motorolie en de koelvloeistof.
Stoppen? Knippert dit lampje? Rijd dan niet verder.

vloeistof_temperatuur.jpg

Betekenis: Er is een probleem met het koelsysteem. Hierdoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen.
Actie: Controleer de koelvloeistof.
Stoppen? Wel zo verstandig, bij een oververhitte motor kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.

57-olie-niveau-laag.jpg

Betekenis: Het oliepijl is te laag. Dit kan ernstige schade veroorzaken aan je motor.
Actie: Controleer het oliepeil en vul dit zo nodig bij. 
Stoppen? Een verstandige keuze.

21-bandenspanning-laag.jpg

Betekenis: Sinds 2014 hebben alle auto's een controlesysteem voor de bandenspanning. Brandt dit lampje, dan heeft één van de banden te weinig spanning of is deze lek.
Actie: Controleer de banden. Wissel bij een lekke band het wiel.
Stoppen? Verstandig, niet alleen om veiligheidsredenen. Doorrijden met één of meerdere banden met een te lage spanning is niet leuk voor de portemonnee! 

 

Meer informatie ontvangen over ons programma?

 
 
 

Telefoongebruik onderweg

Telefoongebruik onderweg

Welke consequenties hangen er aan het opnemen van je mobiele telefoon terwijl je aan het rijden bent?

- Zit je mobiel in een handsfree carkit?
- Houd je de telefoon vast tussen oor en schouder?
- Staat de speaker aan terwijl je de telefoon vast hebt?

- Sta je stil voor een verkeerslicht?
- Rijd je?
- Sta je geparkeerd?

Over het algemeen geldt dat je, tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig, geen mobiele telefoon vast mag houden. Ook de telefoon tussen oor en schouder houden is niet toegestaan, je aandacht moet volledig op de weg gericht zijn. 
De politie is op steeds geavanceerdere manier bezig om de pakkans van deze overtreding groter te maken. De boete is niet niks: 230 euro.

Zolang je stilstaat is bellen geen probleem. Dus zodra je voor een verkeerslicht stilstaat, of geparkeerd staat. Op dit moment bestuur je geen voertuig. Zodra je weer begint met rijden treedt de bovenstaande regel in.

Invloed op rijgedrag

multitasking_man.jpg

Natuurlijk zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de invloed dat bellen (in het algemeen, en ook handsfree bellen) heeft op de rijvaardigheid. Hieruit blijkt dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als autorijden met een telefoon in de hand. Het grootste probleem is de afleiding waarvoor het telefoneren zorgt. Zo blijkt dat automobilisten die bellen:

 • Langzamer rijden
 • Veel later remmen
 • Minder alert zijn op de weg

Ook het soort gesprek heeft invloed op de afleiding. Een luchtig gesprek heeft in mindere mate invloed op je rijgedrag dan wanneer je zorgvuldig je woorden moet kiezen tijdens een gesprek, of stress ervaart vanwege het gespreksonderwerp.

 

 

Toch bellen? Dan handsfree!

Dat kan op 3 manieren: 

Met een headset
Het grote voordeel van deze manier van handsfree bellen is dat je een relatief hoge spraakkwaliteit ervaart. Via een in-oor koptelefoon met microfoon, kun je gesprekken voeren. Het beginnen van een gesprek gaat via een knop op de hoofdtelefoon of via spraakcommando.

Let op: Dit betekent dat je de telefoon niet met je handen aan mag raken om een gesprek aan te nemen, dat zou namelijk vallen onder 'het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig'.

Met een vast ingebouwde installatie
Veel auto's die nieuw op de markt komen hebben een ingebouwde handsfree installatie. Deze installatie werkt via de accu van de auto. Door middel van knoppen op het stuur of op het dashboard kun je gesprekken aannemen en handsfree bellen.

Met een carkit installatie
Mocht de auto geen ingebouwd handsfree systeem hebben, bestaat er de mogelijkheid om deze in te (laten) bouwen. Via een knop op de carkit kunt u de inkomende gesprekken aannemen en beginnen. Het nadeel van een carkit installatie is dat de kwaliteit van handsfree bellen niet constant is. De geluidskwaliteit verschilt erg per merk.

Meer informatie ontvangen over ons programma? Dat kan! Laat hier uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
 

Bron

 

 

 

Proactief of reactief rijden?

Proactief of reactief rijden?

Bepaal jij hoe je dag eruit ziet of bepaald iemand anders dat? Ben jij proactief of reactief?

re·ac·tief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 reagerend op, afwachten, achter de feiten aan: Men onderneemt actie nadat er een voorval heeft plaatsgevonden.

pro·ac·tief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 waarbij je niet afwacht, maar vooruitdenkt: een proactief beleid voeren. Iets voorkomen voordat het gebeurd.

Actie is reactie

Zeker in het verkeer is het belangrijk om constant bezig te zijn met je omgeving. Je maakt constant een keuze: 'proactief of reactief'.

traffic_light_right_green_small.jpg

Reactief

Bij het verkeerslicht kom je erachter dat deze op rood staat. Hard remmen is de enige manier om ervoor te zorgen dat je op tijd stil staat.

Proactief

Zodra je het verkeerslicht ziet, stel je vast of je moet gaan afremmen of door kunt rijden. Op dat moment besluit je het gas los te laten en de auto uit te laten rollen of blijf je op dezelfde snelheid doorrijden.

matrixborden_small.jpg

En dan deze:
Zo ongeveer iedereen die op de snelweg rijdt ergert zich hieraan: de knipperende matrixborden en bijbehorende remlichten.
Maar, is dit een goede manier om proactief filevorming te verminderen?

 
 

Banden

Banden

Wist jij dat winterbanden het gewenste effect pas hebben bij temperaturen onder 7° Celcius? Wat is het eigenlijke verschil tussen een zomer- en winterband? En wat voor invloed hebben deze op jouw veiligheid?

De twee belangrijkste verschillen zijn het profiel en de rubbersamenstelling van de banden. Deze verschillen hebben invloed op de remweg, de rolweerstand en het afrolgeluid van de banden.

Profiel

verschil_zomer_winter.jpg

Een duidelijk verschil tussen zomer- en winterbanden zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen.

Deze lamellen in winterbanden zorgen voor grip bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. De meeste lamellen zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het optrekken en het remmen. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst en zijn zigzaglamellen toegepast.

Rubbersamenstelling

Het loopvlak, het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek, van een winterband is voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben.

Het rubber van een zomerband vervormt moeilijk bij een temperatuur van nul graden terwijl het rubber van een winterband flexibel blijft.

Deze flexibiliteit hebben we vervolgens nodig om een grip te creëren op het wegdek. Het hebben van grip wordt bepaald door twee factoren: het plakken van het rubber op het wegdek en de vervorming van het rubber over oneffenheden.

Dit 'plakken van het rubber op het wegdek' zorgt voor ongeveer 75% van de grip op droog wegdek. Je kunt je voorstellen dat bij nat weer het aangrijpen van het rubber over de oneffenheden op het wegdek nog veel belangrijker is. Wanneer er een kleine laag water op het wegdek ligt, vermindert de grip snel. Vergelijk het met wanneer je een plakbandje op een nat raam wilt plakken.
Zeker in dit geval is het van belang dat je band in staat is met deze omstandigheden om te gaan.

Remweg

Wat betekent dit voor je remweg?
Zoals uit onderstaande grafiek wel blijkt, is het qua veiligheid van belang om de juiste banden onder je auto te zetten. 3 meter verschil lijkt op papier niet veel, maar tel hier je reactietijd en de tijd voordat het remsysteem van de auto in werking treedt bij op. Neem het zekere voor het onzekere.

 Remweg bij 100 km/uur.

Remweg bij 100 km/uur.

Kosten

Met een zomerband rijd je zuiniger om dat de band ‘harder’ is en dus minder weerstand veroorzaakt tijdens het rijden. Let hierbij wel op dat dit niet ten koste gaat van de veiligheid in de auto. Het is verstandig je te laten leiden door het weer. Daalt het kwik onder de 7° Celcius, wissel dan naar winterbanden.

 

Meer informatie ontvangen over het programma?

 

Spiegels

Spiegels

Wist jij dat je je autospiegels zonder dode hoek af kunt stellen? Het kan!
Dit betekent niet alleen dat je meer ontspannen rijdt, maar ook dat je ogen langer op de weg voor je gericht zijn.

Daar komt hij dan: Om de dode hoek te vermijden, moeten de twee buitenspiegels en binnenspiegel zo afgesteld zijn dat ze op elkaar aansluiten. 

spiegels_afstellen.gif

Stap 1: De binnenspiegel.
Stel deze zo in dat je zoveel mogelijk van de weg achter je ziet. 

Stap 2: IJkpunt
Kies een punt links in de binnenspiegel.

Stap 3: Linker buitenspiegel
Stel deze spiegel zo af dat het ijkpunt zichtbaar is aan de rechterkant van je spiegel. Stel deze spiegel af met 1/3 'lucht' en 2/3 'weg'.

Stap 4: IJkpunt 2
Kies een punt rechts in de binnenspiegel.

Stap 5: Rechter buitenspiegel
Stel deze spiegel zo af dat het ijkpunt zichtbaar is aan de linkerkant van je spiegel. Stel ook deze spiegel af met 1/3 'lucht' en 2/3 'weg'.

Een goede en ontspannen zithouding in de auto draagt bij aan de verkeersveiligheid tijdens het rijden en zorgt voor minder spanning en vermoeidheidsklachten bij deelname aan het verkeer.

En dan nog een gouden tip: Stel je spiegels altijd af voordat je gaat rijden en op een vlakke ondergrond.

 
 

Meer informatie ontvangen over ons programma? Dat kan!

 

De Autobahn

De Autobahn

Klinkt het niet fantastisch: met 200 km/uur over de Autobahn knallen! 
In Duitsland mag je op bepaalde wegen, zonder snelheidsbeperking rijden. Maar is dat eigenlijk wel echt zo fantastisch?

Alles mag, zolang er geen snelheidsbeperking staat aangegeven. Dit betekent in de praktijk dat je op ongeveer 40% van de Autobahnen zo hard mag rijden als je wilt, op ongeveer 60% van de wegen wordt je snelheid beperkt tot 120, 100 of zelfs 80 km/u. Dit hoofdzakelijk vanwege milieu- en/of geluidshinder.

Speeding_Germany_long.jpg

Boete

Naar Nederlandse begrippen zijn de boetes in Duitsland relatief laag. Rijd je bijvoorbeeld op de snelweg 20 km te hard, krijg je bij onze Oosterburen een boete van €30. Haal je datzelfde grapje in Nederland uit, ben je €165 kwijt.
Wat boetes betreft ben je als buitenlander niet slecht af. Voor Duitsers is dat een ander verhaal, zij krijgen bij overtredingen strafpunten. Meestal krijgen zij per overtreding 1 punt, bij 8 punten ontvangen ze een rijontzegging.

Onbeperkte snelheid

Maar hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering? Daarover gaan allerlei verhalen rond:

 Is dit wenselijk gedrag?

Is dit wenselijk gedrag?

 • Ben je niet meer verzekerd zodra je harder dan 130 km/u rijdt?
 • Hoe zit het met het aansprakelijk gesteld worden voor de schade zodra je harder dan 130 km/u rijdt, zelfs als je formeel geen schuld hebt bij het ongeval?

Je kunt er vanuit gaan dat op alle snelwegen, ook waar geen snelheidsbeperking geldt, de adviessnelheid 130 km/u is.
Dit betekent dat, als je een ongeluk krijgt en harder dan deze snelheid gereden hebt, je door een rechter (gedeeltelijk) aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. Dus ook als jij formeel gezien geen schuld hebt. 
Het is op dit moment aan jou om aan te tonen dat je met de snelheid die je reed, geen onnodig risico hebt genomen. 

Let daarnaast op met je verzekering. De meeste verzekeringen hebben daarom de volgende voorwaarde bij de kleine lettertjes staan: 

'Wanneer betalen wij niet voor schade of krijgt u geen hulp:

.. Als u de schade met opzet heeft veroorzaakt of roekeloos bent geweest. Of als u daarvoor een ander toestemming gaf.'

Dus ook voor jouw verzekering geldt dat jij jouw onschuld zal moeten bewijzen. 

GreenStar

En wat betekent dit als je met je EcoBox in Duitsland rijdt?
Natuurlijk is het doel van het programma om brandstof-, onderhoudskosten en CO₂-uitstoot te verminderen. 
Daar past 200 km/u rijden op de Autobahn niet bij. Om deze reden is in Duitsland, de limiet op de adviessnelheid van 130 km/uur gezet.

 

Vragen?