Je wil ‘s avonds nog ‘even’ doorwerken. Voor je het weet is het drie uur ‘s nachts. Als je de volgende dag wakker wordt, weet je het weer: slaapachterstand is funest voor je productiviteit en algehele gesteldheid. Daarnaast is moe rijden gevaarlijk, hoe kan je zorgen dit te voorkomen en hoe ga je er mee om?

Slaaptekort is nadelig voor je productiviteit en algehele gezondheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit effect heeft op onder andere je gemoedstoestand, je focus, je geheugen, je sociale omgangsvormen en je immuunsysteem. En dit gebeurt al na één nacht slaapachterstand.

Hoe kom je er dan vanaf? Want eenmaal slaapachterstand opgelopen, moet je deze op een ander moment weer inhalen. Doe je dat niet, dan blijf je jezelf in het rood werken op de slaapachterstandmeter. Wanneer en hoe je dit moet doen, kan de wetenschap je vertellen.

Mocht je je baas ervan kunnen overtuigen dat dit best onder werktijd kan, is volgens het NASA slaap onderzoek de powernap de perfecte manier om van je slaapachterstand af te komen – mits je hem goed uitvoert! Zo ziet de perfecte powernap afgestemd op jouw slaaptekort er uit: wanneer je een slaaptekort hebt van bijvoorbeeld 1 uur, neem dan een powernap van 90 minuten.

Zit je moe achter het stuur, maar heb je geen tijd om een volle powernap-cyclus van 90 minuten in te lassen? Zet dan je auto stil voor 25 minuten. Bij de meeste mensen duur het namelijk 15 tot 25 minuten voor zij hun diepe slaap bereiken en voor ze in hun eerste REM-slaap terecht komen. Je pakt hiermee dus een serieus stukje rust!

Vermoeidheidsongevallen zijn niet alleen een kwestie van te lang achtereen doorrijden. Slecht of te kort slapen, ruzie, stress, het ontvangen van slecht nieuws, of tijd van de dag kunnen vermoeidheid veroorzaken. Naar schatting, is in 10% tot 15% van de ernstige verkeersongevallen sprake van vermoeidheid bij de bestuurder. Beroepschauffeurs vallen in de categorie met het hoogste risico. Technische hulpmiddelen om vermoeidheidsongevallen te voorkomen zijn wel in ontwikkeling, maar zijn nog niet gebruiksklaar.

In de vervoersbranche zijn consequent toepassen (en handhaven) van de regels voor rij- en rusttijden en een safety culture op dit moment de enige middelen om ongevallen door vermoeidheid tegen te gaan. Particuliere automobilisten zullen via voorlichting op de risico’s van vermoeidheid moeten worden gewezen.

Zorg er dus voor dat je uitgerust de weg op gaat.

Bron