De politie wil in de toekomst gebruik gaan maken van speciale camera’s die je op de bon slingeren als je een mobiele telefoon tijdens het rijden gebruikt. Wat de politie verstaat onder “gebruiken” is vaak nog onduidelijk. Wat mag nou eigenlijk wel en wat niet achter het stuur?

achter_het_stuur.jpeg

Mobiel

Het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden. Ook als je niet belt of aan het appen bent. De speciale camera’s zullen namelijk niet registreren wat je precies aan het doen bent. Daarbij maakt het ook niet uit of je wel of niet met beide handen het stuur vast hebt.

Navigatie, airco en radio

Aanraken van dit apparatuur mag. Toch kan dit wel tot een boete leiden als een bestuurder, door afgeleid te zijn, gaat slingeren of andere weggebruikers in gevaar brengt. Een bestuurder is dan te druk bezig met het apparatuur waardoor “alleen aanraken” niet meer aan de orde is.

Navigeren op de Tomtom of mobiel in standaard is ook toegestaan. Echter is ook dit afhankelijk van het bijbehorende rijgedrag. Een bekeuring kan veroorzaakt worden door te druk te zijn met de navigatie. Navigatie via de mobiele telefoon is in die zin wel gevaarlijker omdat de bestuurder sneller in de verleiding komt om zich ook door andere apps te laten afleiden

eten_achter_hetstuur.jpg

Eten en drinken

Voor eten en drinken gelden dezelfde regels als voor navigatie, airco en radio. Bestuurders die afwijkend rijgedrag tonen kunnen uiteindelijk een boete krijgen voor het nuttigen van een milkshake of een lekkere dikke hamburger. Daar zal ook sprake van zijn als een ouder te druk is met de kinderen op de achterbank of een bestuurder nog even snel de lippen stift.

Afleiding is een grote oorzaak van veel verkeersongevallen en zorgt voor tientallen verkeersdoden.

Bron