Rijden in druk verkeer of slechte weersomstandigheden, vraagt veel van een bestuurder. Alle (verkeers-)informatie moet verwerkt worden.

Complexe vaardigheden, zoals het autorijden, vragen aanvankelijk veel inspanning en concentratie. Ervaren autorijders handelen sneller en intuïtiever dan de net geslaagde automobilist.
De meeste mensen ontwikkelen tijdens het rijden een routine. Het voordeel hiervan is dat je door gewenning veel signalen uitfiltert die niet relevant zijn in het verkeer. Je kunt hierbij denken aan een heg die geknipt is, een huis waar een ‘te koop’-bord voor staat of de mooie zonsondergang. Hierdoor kun je ontspannen blijven en word je niet over-alert.

Afleiding

Dit is de grootste boosdoener in het verkeer. Zeker zodra je dezelfde route veel rijdt, zal je weleens tegen jezelf gezegd hebben 'hé, ik ben er al'! Dit komt doordat je met minimale inspanning toch zonder problemen van a naar b kunt komen. 

Het is belangrijk op dit punt niet overmoedig te worden, waardoor je andere dingen gaat doen onder het rijden. Het is misschien zo dat je de weg goed kent, maar 1 seconde je ogen van de weg kan ernstige gevolgen hebben.

Bellen en appen (oftewel, telefoongebruik) is tegenwoordig de grootste boosdoener. Zelfs een handsfree telefoongesprek veroorzaakt afleiding, simpelweg omdat gesprek wat je voert wat hoogstwaarschijnlijk niets te maken heeft met de verkeerssituatie waarin je je bevindt. Je hoofd is op dat moment niet volledig gericht op de weg.

Gevaarlijkste momenten

Wist je dat de meeste schades gereden worden vlak na vertrek en net voor aankomst? Als we hierover nadenken is dit eigenlijk best logisch. Vlak na vertrek kom je er achter dat dit niet de radiozender is waar je normaal graag naar luistert. Ga daarnaast eens na hoe vaak je na een drukke dag op het werk in de auto stapt met je volle aandacht op de weg, hoe vaak stel je de navigatie in voordat je begint met rijden?
Ook het moment net voor de aankomst op de plaats van bestemming zorgt voor afleiding. We zijn voordat we daadwerkelijk ingeparkeerd staan al bezig met de volgende actie die genomen moet worden.

Tips

We hebben vastgesteld dat er 2 gevaarlijke momenten in een rit zijn:

  • Vlak na vertrek
  • Net voor aankomst

Met deze kennis kunnen we ervoor zorgen dat we deze momenten zo veilig mogelijk maken:

  • Zorg ervoor dat je niet gestrest achter het stuur gaat zitten, soms kan een kleine wandeling hier al het verschil maken.
  • Stel je navigatie in voordat je de motor aanzet.

Daarnaast weten we dat het gebruik van een mobiele telefoon dermate afleidt, dat het beter is deze onder het rijden niet te gebruiken. Moet je tóch een telefoontje aannemen? Zorg er dan voor dat je dit veilig doet.

Wilt u meer informatie over het GreenStar programma? Neem dan contact met ons op: