De eerste zonnestralen hebben weer op onze voertuigen geschenen. Dat zal ook het moment zijn geweest dat je dacht om even de airco in te schakelen. Wat veel bestuurders zich niet realiseren is dat je de airco het hele jaar kunt gebruiken. Het is zelfs beter voor de airconditioning om regelmatig gebruikt te worden. Neem controle over het klimaat in jouw voertuig. Rond deze tijd van het jaar heb je te maken met verschillende temperaturen en invloeden.

beslagenruiten_GS.jpeg

Vochtig weer

In de ochtend zal vochtig weer merkbaar zijn in de auto terwijl het aan het einde van de middag droog en warm kan zijn in de auto. De airco is geschikt om aan het begin van de dag te zorgen voor een droog klimaat in je interieur. Ook als je vanuit een vochtige omgeving met vochtige kleding of haren in de auto stapt, zal dit gelijk invloed hebben op het klimaat in de auto. Grote kans dat je hierdoor binnen no-time beslagen ruiten hebt.

De ruiten zullen weer sneller schoon worden als de airco in recirculatiestand wordt ingeschakeld. Als de ruiten niet langer beslagen zijn, schakel dan weer over naar de normale stand van de blazer.

Brandstofbesparen_raamOpen.jpeg

Warm weer

Aan het eind van de dag stap je in een warme auto. De verleiding is groot om direct de airco aan te zetten. Voor hele korte afstanden heeft dit sowieso geen zin omdat het tijd en kracht kost om de temperatuur te controleren. Om de auto zo snel mogelijk koel te krijgen, zet aan het begin van de rit de ramen even open om de warme lucht uit de auto te laten. Schakel vervolgens de airco in voor het bereiken van een aangename temperatuur.

Door de airco iets later te activeren als er al enige warmte is ontsnapt, zal dit minder moeite en brandstof voor het voertuig kosten. Zet ook een kwartier voor het einde van de rit de airco weer uit zodat het onderdeel de verdamper kan opdrogen. Op de verdamper kunnen namelijk, door vochtdeeltjes vanuit de airco, bacteriën en schimmels ontstaan als het voertuig stil staat. Hiermee voorkom je stank en overlast.