Het meest voorkomende ongeluk is de kop staart botsing. Hierbij botst een auto met zijn voorkant (kop) tegen de achterkant (staart) van de auto voor hem aan. Hoe ontstaan deze ongelukken? En kunnen deze ongelukken voorkomen worden?

TNO heeft onderzoek gedaan naar de meest voorkomende verkeersongevallen.

De top 5 meest voorkomende verkeersongevallen:

1. Achter-aanrijding          51% 
2. Voor-aanrijding            19% 
3. Zij-aanrijding                14% 
4. Kettingbotsing             15% 
5. Onbekend / anders     1%

Oorzaken van een ongeluk

Opvallend is dat de meeste ongelukken in de eerste 5 minuten van een autorit gebeuren. Vaak ook nog binnen 5 kilometer van de woonplaats. Wat zijn hiervoor de oorzaken?

1)    Bellen in de auto
Bellen in de auto is 1 van de grootste oorzaken van ongelukken op de weg. Door te bellen in de auto zijn bestuurders minder alert.

Hoe te voorkomen?
Bel altijd met een carkit. Kan dit niet, stop dan even bij een tankstation of parkeerplaats.

 

2)    Andere muziekzender opzetten
Als u van radiostation wilt wisselen bent u kort afgeleid en let u even niet op de weg. Vooral in langzaam rijdend verkeer kan de bestuurder dan net nog iets te lang afgeleid zijn.

Hoe te voorkomen?
Stel de radiozenders thuis al in zodat u tijdens het rijden niet hoeft te multitasken en hoeft te zoeken naar uw voorkeurszenders. Daarnaast is het handig om de radio al op u favoriete zender te zetten, voordat u gaat rijden. Zo voorkom u dat u deze nog moet opzoeken of instellen tijdens het rijden.

 

3)    Eten tijdens het rijden
Als u eet terwijl u rijdt, heeft u minder aandacht voor het verkeer. Maar ook als u juist honger heeft bent u minder alert.

Hoe te voorkomen?
Zorg dat u voldoende gegeten en gedronken heeft voordat u gaat rijden. Zo blijft u alert tijdens het rijden.

 

 

4)    Achterom kijken
Het te lang in de gaten houden van achterliggend verkeer kan u soms te veel afleiden. U let dan niet of veel minder op verkeer dat voor u rijdt.

Hoe te voorkomen?
Kijk regelmatig kort in uw spiegels wat het verkeer om u heen doet, maar houdt uw medeweggebruikers niet continue in de gaten. Kijk vooral ook ver vooruit. Zo rijdt u niet te dicht op uw voorganger of wordt u onaangenaam verrast door langzaam rijdend verkeer.