In de winter gebruiken uiteraard meer mensen de auto om van A naar B te komen. Toch brengt dit ook vaak de gebruikelijke problemen met zich mee door de sneeuw, regen en kou.  

  • Slecht zicht is een van de meest storende factoren die meestal speelt in de winter. Zorg dat echt al de ramen schoon zijn voordat je gaat rijden. Daarnaast is het ook van belang om sneeuw van je autodak te vegen. Dit kan losraken tijdens het rijden en alsnog je zicht verslechteren. Voorkom ongelukken en boetes!

  • Een motor die niet wilt starten – Netjes op tijd stap je je voertuig in. En dan.. een motor die niet wilt starten door een lege accu. Dit los je toch echt het snelst op door hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een buurman met startkabels of de ANWB.

  • Bevroren ruitensproeiers – Grootmoeders tip: leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Indien het reservoir (wat dan waarschijnlijk nog gevuld is met zomervloeistof roze of geel) bevroren is, vul deze dan aan met warm water. Het ijs smelt en daarna kun je deze verder aanvullen met de wintervariant; de antivries (blauwe vloeistof).

  • Bevroren ruiten – Gebruik geen warm water! Dat kan ervoor zorgen dat je ruit barst. Gebruik een ruitontdooier of krab het ijs eraf met een plastic ijskrabber. Je moet even aan het werk maar daarna zijn de ruiten weer blinkend schoon en riskeer je geen boete of ongeluk.

  • Bevroren handrem – Voor de bestuurders die altijd een handrem gebruiken is het goed om te weten dat het ijs kan breken door de handrem extra aan te trekken. Als dit niet lukt dan kun je er nog voor kiezen om de motor een kwartier stationair te laten draaien zodat het ijs in de kabel smelt. Iets wat wij niet aanraden vanwege de slechte uitstoot maar dat is dan helaas niet te voorkomen. Je kunt ook uit voorzorg de handrem in de winter niet gebruiken maar de auto in de eerste of tweede versnelling zetten. Denk er dan wel aan om bij het starten van de auto de koppeling in te trappen.

  • Dichtgevroren deuren – De raamsponningen van de deuren moet je goed aandrukken waardoor het ijs breekt. Als dit niet werkt dan is het ook mogelijk om hier een kruik tegen aan te houden of föhn op te richten. Doe dit niet op de ramen zelf, daardoor kunnen ze breken.  

  • Bevroren sloten – Altijd lastig, een bevroren slot. Je wilt snel de auto in en dan blijkt je slot bevroren. Slotondooier helpt je hier gelijk bij. Heb je die niet zo bij de hand dan kun je met je warme billen tegen het slot gaan staan. Een warme kruik of föhn kan ook uitkomst bieden.

Bron

Comment