De vakanties staan weer op de planning. Veel Nederlanders doorkruisen met de auto verschillende buurtlanden om op de eindbestemming te kunnen komen. Het risico op ongelukken en schade is in het buitenland een stuk groter. Hoe ervaar jij buitenlandse tripjes?

Het rijgedrag van Nederlanders

Uit onderzoek van autoverzekering.nl blijkt dat 31 procent van de Nederlandse autorijders in het buitenland rijden als spannend ervaart. In het buitenland gelden andere regels en is het rijgedrag van overige weggebruikers moeilijker te voorspellen. Daarnaast vinden Nederlanders het irritant als andere inzittenden zich met hun rijstijl bemoeien. Toch kruipen ook Nederlanders vaak slaperig achter het stuur om op tijd te vertrekken richting de bestemming. Dat resulteert eerder in een aanrijding. 8 procent heeft wel eens een auto total loss gereden en 62 procent heeft al eens schade gereden.

Ga voorbereid op weg 

Zorg dat je de verkeersregels van de landen waar je moet gaan rijden kent. Mocht je in onverwachtse situaties terecht komen dan kun je makkelijker anticiperen in het verkeer.  

Tips  

  • Bekijk van te voren wat de maximumsnelheid in het land is. 

  • Weet of je links of rechts van de weg moet rijden. 

  • Zorg dat je weet waar je voordelig kunt tanken. Rijd een afslag af om daar in de buurt te tanken. Aan de snelweg betaal je altijd de hoofdprijs. 

 

De opvallendste verkeersregels in het buitenland 

verkeersregels-in-het-buitenland