Wist je dat de meeste autoschades gebeuren tijdens het inparkeren? Met zo'n 18% is ‘parkeren’ de meest voorkomende oorzaak bij autoschade, gevolgd door ‘achterop rijden’ met ongeveer 16% en ‘achteruit rijden’ met ±15%.
 

Parkeren

Bij een botsing tussen een motorrijtuig dat een bijzondere verrichting uitvoert en een ander motorrijtuig dat geen bijzondere verrichting uitvoert, is de bestuurder van het eerstgenoemde motorrijtuig aansprakelijk voor de schade van het andere motorrijtuig.

Tips om ongelukken te voorkomen:

 • Veel voertuigen maken tegenwoordig gebruik van parkeer-hulpsystemen. Let er hierbij wel op dat deze systemen vaak geen rekening houden met de zijkant van het voertuig.
   
 • Probeer je auto zo veel mogelijk achteruit in te parkeren. Je hebt dan beter zicht tijdens het wegrijden.
   
 • Klap je spiegels in en verklein het risico dat iemand deze er per ongeluk af rijdt.


Kop-staart botsing

Bij achterop rijden wordt ervan uitgegaan dat de achterop-rijder onvoldoende heeft opgelet en niet genoeg afstand heeft bewaard. Er zijn echter omstandigheden waardoor wel een kop-staartbotsing is ontstaan maar de achterop rijdende auto geen schuld heeft en niet aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade. Er zijn drie situaties wanneer de achterop rijdende automobilist geen schuld heeft aan de aanrijding:

 1. als er sprake is van afsnijden;
 2. als er geremd wordt zonder dat daar een reden toe is;
 3. als er ten onrechte geremd wordt bij een oranje of groen stoplicht.

Tips om ongelukken te voorkomen:

 • Zorg ervoor, als de achterligger dicht op je rijdt, dat je extra afstand houdt op de weggebruiker voor je. Hierdoor voorkom je dat je plots hard moet remmen.
   
 • Zorg voor zo min mogelijk afleiding (zoals de telefoon of navigatiesysteem), en zorg er voor dat je voorbereid op weg gaat. Een paar seconden afleiding kan al genoeg zijn.

 

Achteruit rijden

Achteruit rijden valt onder het kopje 'bijzondere verrichtingen'. Dit betekent meteen dat, als je achteruit rijdt en een ander voertuig raakt, je verantwoordelijk bent voor de schade. Ook als het voertuig de weg niet in gereden zou mogen zijn, of op de bestuurder niet op tijd kon remmen omdat ze afgeleid waren.

Tips om ongelukken te voorkomen:

 • Zorg er altijd voor dat je oogcontact zoekt met eventuele weggebruikers om je heen.
   
 • In veel gevallen blijkt dat de spiegels van het voertuig beter afgesteld kunnen worden. Zorg ervoor dat, zeker als het voertuig bereden wordt door meerdere bestuurders, dat deze elke keer goed afgesteld staan. Klik hier voor een handige tip (stap 6)

 

 

 

Interesse in wat het GreenStar programma te maken heeft met de bovenstaande statements? Vraag vrijblijvend meer informatie aan:

 
 

 

Op de foto bovenaan de pagina zie je de toekomst van het parkeren, een geautomatiseerd, multi-level parkeersysteem. Deze zal heel wat schades gaan voorkomen!

 

Bron, bron, bron.