Uit onderzoek van Centraal Beheer Achmea blijkt dat 60 procent van de autorijders vlak na vertrek of vlak voor aankomst bezig is met de autogordels, 21 procent stelt onder het rijden de navigatie in en eenzelfde percentage steekt meteen even een sigaretje op.

Voordat je gaat rijden, controleer de omgeving. De grootste schades lopen bestuurders aan het begin van de rit op door niet goed op te letten tijdens het wegrijden. Hierdoor worden er paaltjes gemist, bomen geraakt en andere weggebruikers over het hoofd gezien. Vaak is haast en onrust de grootste oorzaak van schade op het begin van een rit. Beslagen of besneeuwde ruiten kunnen het zicht belemmeren. Vertrek dus niet alleen op tijd vanaf je parkeerplek maar ook op tijd uit huis. Dan blijft er genoeg tijd over om de auto startklaar te maken voor een schadeloze rit en voorkom je een fikse boete.

Tijdens de rit

Schade tijdens de rit komt natuurlijk ook voor maar in mindere mate. Door afleiding, weer- en verkeersomstandigheden en het niet of onjuist gebruiken van de spiegels. Zet altijd je licht aan. Probeer je niet op te laten jagen door het overige verkeer en blijf vooral genoeg afstand houden van de auto voor je. Twijfelachtig rijden veroorzaakt ook vaak gevaarlijke situaties. Wees vastberaden in de keuzes die gemaakt worden tijdens het rijden. De juiste keuzes maak je door ver en breed te kijken en rekening te houden met het overige verkeer.

Einde van de rit

Aan het einde van een (lange) rit zijn bestuurders vaak iets rommeliger en weten ze dat de rit bijna voorbij is. Probeer altijd scherp te blijven want het blijkt hier ook weer dat de meeste schades voorkomen tijdens het begin maar ook tijdens het einde van een rit. Ritten eindigen vaak in een woonwijk, op een parkeerplaats of drukke stad. Het is ook vaak een vertrouwde omgeving waardoor bestuurders minder goed opletten. Kijk wederom goed om je heen en blijf rekening houden met de omgeving.

Vragen?