Je stapt de auto in en start de motor. Het eerste wat je ziet, of eigenlijk juist niet, is de weg voor je. De ruiten van je auto zijn beslagen en je ziet zo goed als niets!
Hoe kan je het beslaan van je ruiten in de toekomst voorkomen en er voor zorgen dat je die lantarenpaal achter de oprit wel ziet? 

Waarom beslaan je ruiten?

De ademdampen van de inzittenden, natte kleding en schoenen, buitenwater dat zich in of onder je matten verzamelt… Dit zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat de lucht in je auto vochtig is of wordt.
Daarnaast hebben we te maken met koude oppervlakken in de auto.
Zodra deze twee met elkaar in aanraking komen, condenseert de vochtige lucht en beslaat deze de ruiten. 
Je kunt dit een beetje vergelijken met het uitademen wanneer je buiten in de kou staat. Je adem wordt zichtbaar doordat het buiten kouder is dan in je longen, waardoor de lucht condenseert. Doordat je ruiten een vaste vorm hebben, heeft de condens een mogelijkheid zich te hechten. Vandaar dat de condens in de auto zichtbaar blijft en de uitademing niet.

Hoe lossen we dit op?

dent_car.jpg

Ten eerste: stop! Ga nooit rijden met (deels) beslagen ruiten. Helaas worden er elk jaar veel schades gereden vanwege beslagen ruiten. Laat het jou niet gebeuren!

De oplossing is de luchtvochtigheid in de auto te verlagen. De snelste methode zou zijn om niet te ademen of te zweten, aangezien deze het meeste vocht in de auto veroorzaken. Maar dit lijkt geen verstandige oplossing.
Ook het stationair laten draaien van de auto voordat je instapt is geen aanrader. Niet alleen is dit slecht voor het milieu, maar ook slecht voor de interne delen van je motor. Probeer daarom dit eens:

 1. Zet de airconditioning aan,
 2. Laat de ventilator eerst op de nulstand draaien,
 3. Zet de ventilator aan zodra de motor warm is,
 4. Zet je ventilator op de hoogste stand 'recirculatie',
 5. Richt de blazers op de voorruit,
 6. Zet de verwarming op de hoogste stand,
 7. Schakel de recirculatie na korte tijd uit,
 8. Zet de ventilator op medium.

Zet de ruitverwarming aan en draai de verwarming omhoog. Het glasoppervlak in de auto wordt op deze manier het snelste warm, waardoor de condensatie oplost. Let op dat je niet de recirculatiestand gebruikt, in dit geval wordt de vochtige lucht uit de auto gerecycled. 
Wrijf eventueel met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.

Om de condens voor te zijn, hebben we ook nog 'grootmoeders-tip':
Doordrenk een washandje met een afwas-sopje en smeer hier je ruit mee in. Even wachten tot het opgedroogd is, en het beslaan zal voorlopig niet meer optreden. De zeepbelletjes reactie is normaal. 

Hoe voorkom je beslagen ruiten?

De meest voorkomende oorzaak van beslagen ruiten zijn slijtage, lekkage of verstopping. Controleer daarom de volgende punten hierop:

 • De rubbers van de ramen
 • De rubbers van de portieren
 • De achterlichtunits en voorruit
 • De antennevoet
 • De afwatering van de airco 
 • Het interieurfilter (deze moet wellicht schoongemaakt of vervangen worden)

En verder:

 • Reinig de ramen aan de buitenzijde én aan de binnenzijde
 • Laat je auto luchten op droge (zonnige) momenten: zet de ramen lekker even open
 • Zet een vochtvreter in je auto 
 • Zet je ventilator normaliter op de stand 'recirculatie' voor verse, frisse lucht 
 • Gebruik ten minste een aantal keer per maand de airconditioning, dit voorkomt niet alleen dat het systeem uitdroogt of muf gaat ruiken, maar blaast ook droge lucht de auto door.
 

Meer weten?