2 seconden afstand houden. Daar kun je mee thuiskomen!

Bumperkleven betekent; 'niet-voldoende afstand houden in het verkeer'.

Een groot deel van de weggebruikers ergert zich er aan. Bumperkleven staat ook hoog in de top 10 van ergernissen van weggebruikers die het KLPD jaarlijks opstelt. Maar bumperkleven is ook gevaarlijk. Negentig procent van alle kop-staartbotsingen op de snelwegen gebeurt doordat er te weinig afstand is gehouden.

Wordt er voldoende afstand gehouden? Dat is er sprake van een beter overzicht. Ook kan er in dit geval beter gereageerd worden op onverwachte situaties. Er is er dan genoeg ruimte om bij een noodstop op tijd stil te staan.

Mocht dat nog niet voldoende motivatie zijn: 

De boete voor bumperkleven of onvoldoende afstand bewaren is afhankelijk van een aantal factoren, de snelheid waarmee gereden wordt en de afstand tot de voorligger.
- Bij een snelheid tot 80 km/u bedraagt de boete € 280. Rijd je tussen de 80 km/u en 100 km/u dan kost het je minimaal 430 euro.
- Rijd je harder dan 100 km/u dan bedraagt de boete minimaal € 600, maar is de afstand tot je voorganger minder dan 3 meter dan komt dit op € 700.

De twee-seconden-regel

Hoe kan er vastgesteld worden dat er voldoende afstand gehouden wordt? Een goede vuistregel is om twee seconden tussen het eigen voertuig en de voorganger te houden. Begin te tellen wanneer de auto voor je langs een vast object rijdt. Bijvoorbeeld een verkeersbord of hectometerpaaltje. Als je na twee seconden (21,22...) of langer bij hetzelfde object bent, houd je voldoende afstand.
Oftewel, des te harder je rijdt, hoe groter de veilige afstand moet zijn.

Stel: Je rijdt 130 km per uur, wat is dan de afstand die je tussen jou en je voorganger zou moeten houden?

2_green_cars.png

Antwoord A: 10 auto's


Antwoord B: 15 auto's


Antwoord C: 20 auto's

Het antwoord op deze stelling vind je onderaan de pagina!

De twee-seconden-regel werkt alleen bij normale omstandigheden. Bij slecht weer of slechte wegen wordt de remweg langer. Het is dan belangrijk om meer afstand te houden.

Helaas heeft u weinig tot geen invloed op de afstand tot uw achterligger. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het daarom een goed idee om extra afstand te bewaren tot je voorganger, zodat je zelf niet plots hoeft te remmen en er dus voor kan zorgen dat de bestuurder achter je tijd genoeg heeft om te reageren.

GEINTERESSEERD IN HET WERKEN MET GREENSTAR?
VUL ONDERSTAAND FORMULIER IN EN WIJ NEMEN ZO SPOEDIG MOGELIJK CONTACT OP.

 
 

Het goede antwoord op de stelling is B: 15 auto's! 

 

Bron