Deze week een geitenwollensokken, boomomhelzende-update. 

Wist je we jaarlijks gemiddeld zo’n 23 000 kg kooldioxide uitstoten per huishouden?
Deze uitstoot vindt deels buiten Nederland plaats, omdat veel producten (bijvoorbeeld voeding, kleding en apparaten) buiten Nederland geproduceerd worden.
23 ton
CO₂ is vergelijkbaar met 2,5 keer met de auto de wereld rondrijden, of het planten van 1150 bomen- die dan tenminste 50 jaar moeten blijven staan.

Plant jij netjes 1150 bomen in je achtertuin om je uitstoot te neutraliseren? Ieder jaar?

Het is wel duidelijk, onze gemiddelde tuinen zijn niet groot genoeg voor 1150 bomen. In dat geval kunnen we ons beter focussen op vermindering van de CO₂-uitstoot.

Onderstaand een aantal (van de vele) voorbeelden van hoe je hier zelf een steentje aan bijdragen: 


Vervoer, 5.6 ton CO₂ per jaar

Koop een auto op maat;

Natuurlijk is het handig dat al je vakantiespullen in je auto passen, maar heb je de rest van het jaar zo'n grote auto nodig? Koop een kleine(re) auto en huur een grote(re) voor vakanties. Dit pakt vaak nog voordeliger uit ook. Gemiddelde besparing: 500 kg CO₂ per jaar.               

Een besparing van 25 bomen.

Trein naar het werk in plaats van de auto;

Neem de trein in plaats van de auto. Je bespaard zo al 90% CO₂, wat betekend dat je op een dagelijkse treinreis van Zwolle naar Utrecht, 7500 kg CO₂ per jaar bespaard!

Een besparing van 375 bomen.


Energieverbruik in huis, 4.1 ton CO₂ per jaar

Laat de was buiten drogen;

Hang de was aan de lijn. Eén keer drogen kost 3 tot 4 keer zoveel elektriciteit als 1 keer wassen. En dat terwijl buiten drogen gratis is! Besparing: 90 kg CO₂ per jaar.

Een besparing van 4.5 bomen.

Gebruik een energieverbruiksmanager;

Een energieverbruiksmanager maakt energie besparen niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Je bespaart hier namelijk al gauw 5 tot 10% mee. Dat is 400 kg CO₂ per jaar!

Een besparing van 20 bomen.

 

Voeding, 5.6 ton CO₂ per jaar

Probeer je voedselverspilling eens te halveren;

Eten weggooien is zonde, toch? Sla niet te veel in en kook wat je op kunt. Toch te veel gemaakt? De volgende dag is het vaak net zo lekker. Besparing: 350 kg CO₂ per jaar.       

Een besparing van 17.5 bomen.

Koop geen ingevlogen producten of producten uit de verwarmde kas;

We weten het eigenlijk wel, december is niet het seizoen van de aardbeien. Toch liggen ze in de winkel. Kijk waar het product vandaan komt (verpakking of schap-kaart). Besparing: 200 kg CO₂ per jaar!

Een besparing van 10 bomen.

 

Woning en inrichting, 3.3 ton CO₂ per jaar

Dakisolatie;

 

 

 

Door je dak goed te isoleren, bespaar je per jaar al snel zo'n €500 aan stookkosten. Dat niet alleen, je bespaard ook op je CO₂-uitstoot: 1400 kg CO₂ per jaar.

Een besparing van 70 bomen.

 

Bron