Veel bestuurders zijn op de hoogte van de betekenis van enkele dashboard lampjes. Door de nieuwe technologie en software worden er steeds meer functies toegevoegd aan voertuigen. Weet jij welke belangrijk zijn om te onthouden en welke acties je moet ondernemen als deze branden? Lees het in deze blog.

dashboardlampjes_kleuren_gs.jpg

Betekenis kleuren van de dashboardlampjes

Het is belangrijk om te weten welke actie je moet ondernemen bij het branden van de lampjes. De lampjes branden in verschillende kleuren.

Rode dashboard lampjes geven aan dat je direct het voertuig aan de kant moet zetten om beschadiging en ongelukken te voorkomen. Doe dit op een gecontroleerde manier zonder overig verkeer en jezelf in gevaar te brengen. Bel daarna de wegenwacht voordat je verder gaat rijden.

Oranje dashboard lampjes geven aan dat je direct met het voertuig rechts moet gaan rijden, de snelheid moet matigen en zo spoedig mogelijk actie moet ondernemen. Neem hierin geen onnodige risico’s. Een oranje lampje is een serieuze waarschuwing dus rij zeker niet te lang door.

Groene dashboard lampjes geven aan dat alles goed werkt.

Witte dashboard lampjes geven jou als bestuurder aanwijzingen en advies.

Het blauwe dashboard lampje geeft aan dat het grote licht aan staat.

Belangrijke dashboardlampjes en betekenis

Accu storing  Het voertuig heeft een storing in het laadstroomcircuit. Een lege accu kun je zelf opladen met behulp van startkabels en een ander voertuig. Indien het lampje blijft branden, moet een garage of de wegenwacht de accu, dynamo of regelaar onderzoeken.

Accu storing

Het voertuig heeft een storing in het laadstroomcircuit. Een lege accu kun je zelf opladen met behulp van startkabels en een ander voertuig. Indien het lampje blijft branden, moet een garage of de wegenwacht de accu, dynamo of regelaar onderzoeken.

Motoroliedruk te laag  De oliedruk is te laag in het voertuig. Zet het voertuig aan de kant, controleer het oliepeil als de motor is afgekoeld en vul deze bij. Als het lampje dan nog blijft branden, bezoek een garage of bel de wegenwacht.

Motoroliedruk te laag

De oliedruk is te laag in het voertuig. Zet het voertuig aan de kant, controleer het oliepeil als de motor is afgekoeld en vul deze bij. Als het lampje dan nog blijft branden, bezoek een garage of bel de wegenwacht.

Anti-blokkeersysteem storing  Het anti-blokkeersysteem heeft een storing. Het remgedrag van het voertuig kan hier hinder van ondervinden. Rem en rij voorzichtig en ga naar een garage.

Anti-blokkeersysteem storing

Het anti-blokkeersysteem heeft een storing. Het remgedrag van het voertuig kan hier hinder van ondervinden. Rem en rij voorzichtig en ga naar een garage.

Waarschuwing werking airbag  De aanwezige airbags lijken niet goed te werken. Bezoek een garage voor de veiligheid. Als de airbag functie is uitgezet voor een kinderzitje dan is dit lampje normaal.

Waarschuwing werking airbag

De aanwezige airbags lijken niet goed te werken. Bezoek een garage voor de veiligheid. Als de airbag functie is uitgezet voor een kinderzitje dan is dit lampje normaal.

ESC/ASR lampje waarschuwing  Het lampje knippert als de elektronische stabiliseringscontrole of antislipregeling actief is. Rij voorzichtig. Als het lampje blijft branden dan is er een storing in het systeem. Ga naar een garage voor onderzoek.

ESC/ASR lampje waarschuwing

Het lampje knippert als de elektronische stabiliseringscontrole of antislipregeling actief is. Rij voorzichtig. Als het lampje blijft branden dan is er een storing in het systeem. Ga naar een garage voor onderzoek.

Koelvloeistof melding  Dit lampje geeft aan dat de motor niet goed gekoeld is. Zet de motor uit, laat de motor afkoelen en controleer daarna of er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Bezoek een garage of bel de wegenwacht. Rijd niet verder want dit brengt beschadiging aan de motor.

Koelvloeistof melding

Dit lampje geeft aan dat de motor niet goed gekoeld is. Zet de motor uit, laat de motor afkoelen en controleer daarna of er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Bezoek een garage of bel de wegenwacht. Rijd niet verder want dit brengt beschadiging aan de motor.

Motor Management storing  Een motorstoring heeft een bezoek aan de garage nodig. Matig je snelheid en rij voorzichtig. Indien de motor vermogen verliest en je niet verder kunt rijden, bel de wegenwacht.

Motor Management storing

Een motorstoring heeft een bezoek aan de garage nodig. Matig je snelheid en rij voorzichtig. Indien de motor vermogen verliest en je niet verder kunt rijden, bel de wegenwacht.

Remsysteem storing  Controleer eerst of de handrem is aangetrokken. Als het lampje daarna nog blijft branden dan kan de remvloeistof te laag zijn. Ga met het voertuig aan de kant van de weg staan en laat de motor afkoelen. Controleer het remvloeistofpeil en vul bij. Als het lampje blijft branden kan dit duiden op versleten remmen. Bezoek dan een garage.

Remsysteem storing

Controleer eerst of de handrem is aangetrokken. Als het lampje daarna nog blijft branden dan kan de remvloeistof te laag zijn. Ga met het voertuig aan de kant van de weg staan en laat de motor afkoelen. Controleer het remvloeistofpeil en vul bij. Als het lampje blijft branden kan dit duiden op versleten remmen. Bezoek dan een garage.

Bandenspanning te laag  Het voertuig geeft aan dat van een of meerdere banden de bandenspanning te laag is. Ga naar een tankstation, controleer de bandenspanning en pomp de banden op. Indien het lampje daarna blijft branden, bezoek dan een garage of bel de wegenwacht.

Bandenspanning te laag

Het voertuig geeft aan dat van een of meerdere banden de bandenspanning te laag is. Ga naar een tankstation, controleer de bandenspanning en pomp de banden op. Indien het lampje daarna blijft branden, bezoek dan een garage of bel de wegenwacht.

Stuurbekrachtiging werkt niet  Het voertuig heeft een storing wat het sturen zwaarder maakt. Voor een defect wat invloed uitoefent op de stuurbekrachtiging, bezoek je een garage.

Stuurbekrachtiging werkt niet

Het voertuig heeft een storing wat het sturen zwaarder maakt. Voor een defect wat invloed uitoefent op de stuurbekrachtiging, bezoek je een garage.