De optie E10 heb je vast al voorbij zien komen bij tankstations. Vanaf 1 oktober zal bij alle tankstations met meer dan twee installaties E10 benzine (verplicht door de overheid) verkrijgbaar zijn. Dit is een benzine dat beter voor het klimaat is door een lagere CO2-uitstoot.

Wat is E10 benzine?

E10 bestaat voor maximaal 10 procent uit bio-ethanol en voor 90 procent uit fossiele brandstof. Aan Euro95 en Euro 98 wordt al maximaal 5% ethanol toegevoegd om CO2-uitstoot te verminderen. De E10 is dus een duurzamere versie van Euro95 en Euro 98.

De E staat voor (Bio) Ethanol en het getal 10 is het percentage toegevoegde ethanol. (Bio) ethanol is een hernieuwbare energie waarmee de CO2-uitstoot verlaagd kan worden. De invoering van deze brandstof moet helpen bij de klimaatverandering en het gebruik van fossiele brandstoffen verlagen.

Kan ik E10 tanken? Doe de e10check

Weet je niet precies wat je nu moet en kan tanken? Doe dan de E10 check om te kijken of jouw voertuig gewoon kan rijden op E10 benzine. De (bio) ethanol kan namelijk zowel metalen als kunststoffen zoals motoronderdelen aantasten. Ongeveer 10 procent van de actieve benzine auto’s zijn niet geschikt. Dat zijn voornamelijk oudere voertuigen.

Auto’s uit het jaar 2000 of ouder zijn niet geschikt voor E10. De overige brandstoffen blijven beschikbaar voor eigenaren van deze voertuigen. Dit valt onder de randvoorwaarde van de verplichte introductie van E10 en wordt door het kabinet gewaarborgd. Je kunt in dat geval dus gewoon Euro95 blijven tanken.

Controleer hier of je met jouw auto E10 kunt tanken

Bron