Je kent het wel, je bent toch zeker weten op de snelweg, maar komt geen centimeter vooruit. Filerijden is één van de grootste ergernissen in het verkeer. In 2020 zijn we waarschijnlijk nog langer onderweg. 

Wie nu al lang in de file staat, brengt over vijf jaar nog meer tijd in de auto door. Het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft berekend hoe lang we in 2020 onderweg zijn. Ze voorspellen dat het beter gaat met de economie, waardoor het met name in het westen en zuiden van het land drukker is op de weg. Dit betekent dat het aantal files toeneemt en we 45 procent langer doen over onze reis. Een rit van een uur duurt over vijf jaar dus anderhalf uur.

Met deze vijf tips rijdt u als file koning(in):

Tip 1) Blijf op dezelfde strook

Natuurlijk is het verleidelijk om in de file steeds de snelste rijstrook te vinden door voortdurend van strook te wisselen. Het kleine beetje tijdwinst dat je hier boekt, zorgt bij andere weggebruikers juist voor meer vertraging. Kies daarom voor één strook en zit de file even uit. 

Tip 2) Wees de file slim af

Heb je de mogelijkheid om niet in de spits te rijden (van 06:30 tot 09:30 en 15:30 tot 19:00)? Dan is dit de makkelijkse manier om een file te slim af te zijn. Tegenwoordig zijn er ook tal van apps die je helpen om de file te vermijden.

Tip 3) Voeg op snelheid in

Snel? Ja, snel! Maak eerst snelheid en voeg pas in als je even hard rijdt als het verkeer op de rijstrook waar je naar toe wilt. Hierdoor zorg je er voor dat de rest van het verkeer niet af hoeft te remmen, wat extra vertraging kan veroorzaken en zelfs tot een spookfile kan leiden. De meeste files worden niet veroorzaakt door drukte, maar door het rijgedrag van automobilisten en vrachtwagenchauffeurs.

Tip 4) Maak gebruik van de spitsstrook

Soms dient de vluchtstrook als speciale spitsstrook, op een bord boven de weg staat dan duidelijk ‘spitsstrook open’ aangegeven. In dit geval mag je de doorgetrokken streep over om van baan te wisselen en we raden je aan dit ook te doen. 

Tip 5) Denk aan het milieu en je portemonnee

Filerijden is niet zuinig, dat wisten we al. Constant optrekken en remmen kost nou eenmaal veel brandstof. Probeer daarom langzaam te rollen en zodra je langer dan drie minuten stil staat, zet dan de motor uit. Hiermee bespaar je meer brandstof en het is beter voor het milieu. Let wel, de winter komt er aan en: motor uit = verwarming uit. Handschoenen mee lost ook dit probleem op. Brrr!

Bron

P.S. In de header bovenaan de pagina zie je de TEB-1. De bus is redelijk van afmeting (22x7.8x4.8 meter) en rijdt over andere voertuigen heen. Er kunnen 300 mensen aan boord van deze bus die rijdt op een soort rails langs de weg. De eerste testritten zijn net voltooid met dit voertuig!