Wat is er nu fijner dan meerdere groene verkeerslichten achter elkaar tegenkomen op je route?
Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt er gebruik gemaakt van de zogenoemde 'groene golf'. Wat houdt dit in en hoe werkt dit?

traffic-lights-green.jpg

Een 'groene golf' betekent dat je meerdere verkeerslichten door kunt rijden, omdat deze op groen staan. 
In een groene golf zijn de verkeerslichten aan elkaar gekoppeld en afgesteld op de gemiddelde rijsnelheid. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het rij-gemak, wegen worden er veiliger van: op het moment dat automobilisten zich ervan bewust zijn dat wanneer er aan de maximale snelheid gehouden wordt, het verkeerslicht op groen zal springen, zal het gros zich aan de maximum snelheid houden.
Daarnaast kan een groene golf de routekeuze van een automobilist dusdanig beïnvloeden, dat bijvoorbeeld door een woonwijk rijden minder aantrekkelijk wordt.

Milieu

Met oog op het milieu is het interessant om te kijken welke invloeden een groene golf heeft. Uit onderzoek is gebleken dat het installeren van goed afgestelde verkeersregelinstallaties, de doorstroming van het verkeer met 70% kan verbeteren. Dit betekent ook dat deze voertuigen minder lang op de weg zijn en niet minutenlang voor een stoplicht stationair draaien.

Realisatie

Groene golven zijn helaas vaak moeilijk te realiseren. Dit voornamelijk omdat op een (druk) kruispunt de groenegolfcyclus niet kan of mag worden aangepast. Daarnaast is de verkeersregelinstallatie over het algemeen maar in één richting te gebruiken. Oftewel, wanneer één rijrichting profijt heeft van de groene golf, heeft de andere richting dit niet. De tweede rijrichting ondervind hier dus de nadelen van. Enkel wanneer alle betrokken kruispunten op ongeveer dezelfde afstand van elkaar liggen, is het mogelijk om een groene golf beide kanten op te realiseren. In theorie.

Tips

Voor het rijden in gebieden met veel verkeerslichten hebben wij een aantal tips:

Rollen
Wanneer je ziet dat je een rood verkeerslicht nadert, blijf geen gas geven tot het laatste moment, maar laat de auto tijdig uitrollen. Door bij te remmen zorg je ervoor dat je niet te hard aan komt rijden (klik hier voor een eerdere blog, meer meer informatie over dit onderwerp).

Houd afstand
We weten allemaal dat we geen invloed hebben op wat een weggebruiker voor ons in zijn/haar hoofd haalt. Houd daarom voldoende afstand om te reageren op eventuele onverwachte acties. Jouw inschatting van het groene/oranje licht kan anders zijn dan dat van een ander, houd voldoende afstand zodat je tijd hebt om rustig te remmen.

Constante snelheid
Zeker in een gebied waar gebruik gemaakt wordt van een groene golf, is het handig om een constante snelheid aan te houden. Snel bij het verkeerslicht weg heeft dan weinig zin en heeft een negatieve invloed op je brandstofverbruik!

 

Wilt u meer weten over het GreenStar programma?