Feit: Onze data liegt er niet om, het is de gebeurtenis die het meest geregistreerd wordt, hard remmen. Bijna 30% van alle geregistreerde gebeurtenissen is er één waarbij te hard op de rem gestaan is.
Nu zijn er gevallen waar je hier zelf minder invloed op hebt; een kind dat plotseling tussen geparkeerde auto's de straat op stuift of een medeweggebruiker die op het allerlaatste moment besluit dat hij toch af moest slaan en daarvoor vol op de rem moet. Natuurlijk heeft iedereen liever dat je in deze gevallen een ongeluk voorkomt.

Onderhoud

Hard remmen heeft nog al wat invloed op het onderhoud van de auto. De remblokken van de auto worden tijdens het remmen tegen de remschijven gedrukt. Elke keer slijt er een miniem laagje van af en worden ze dus steeds dunner. Als de voering de minimum dikte heeft bereikt, is het tijd ze te vervangen. De levensduur kan erg variëren; afhankelijk van het gebruik en de gebruiksomstandigheden van de auto. Maak je veel lange ritten en sta je niet elke keer bovenop de rem, dan gaan ze veel langer mee dan bij een auto die bijvoorbeeld veel stadsritten maakt.

Veiligheid

De dagen worden weer korter, nog even en de stevige regen-, hagel- en sneeuwbuien staan ook weer voor de deur. Dit betekent ook dat het zicht niet altijd even goed is. Als je met deze omstandigheden niet ver genoeg vooruit kunt kijken, betekent dit ook dat degenen die voor en achter je rijden, hetzelfde probleem hebben. Voeg daar een spekgladde weg aan toe, en de kans op een ongeluk stijgt enorm. Ook met goed weer is het gevaarlijk om plots hard te remmen, wat als je opvolger er net op dat moment achter komt dat zijn remschijven versleten zijn? Oeps!

Tips

- Kijk zo ver mogelijk vooruit en probeer je medeweggebruikers in te schatten;

- Verminder allereerst vaart door je voet van het gaspedaal te halen;

- Rijd je in een woonwijk? Houd dan rekening met spelende kinderen en verminder snelheid;

- Bij stoplichten, kruispunten en rotondes zijn situaties niet altijd even voorspelbaar als die zouden moeten zijn. Let goed op wat de bestuurders voor je doen en houd afstand. 

- Houd 2 seconden afstand van de bestuurder voor je. Zie je dat de bestuurder achter je hier niet mee bezig is, houd dan extra afstand zodat je rustig kunt remmen, mocht dit nodig zijn.

 

Bron