Hoe gaan we eigenlijk het beste om met hitte in de auto?
Eindelijk is het echt een beetje zomer, met temperaturen tussen de 25-30 graden. Een nadeel van het heerlijke weer is dat een groot deel van Nederland opeens de auto in stapt om een dagje weg te gaan, met als resultaat dat je soms lang in de file staat. Hoe voorkom je hitte en oververhitting in de auto?

Een goed geoliede motor

Een goed geoliede motor

Airconditioning 

Zelfs met airconditioning moet je rekening houden met hitte in de auto. Een aantal tips om problemen te voorkomen:

  • Airconditioning is extra belasting voor je toch al verhitte motor. Voorkom oververhitting van je auto en zet je airco niet constant op de maximale stand. Een paar graden koeler dan buiten is al voldoende. Een temperatuur tussen de 20 en 26 graden is ideaal in de auto. In Death Valley in de Verenigde staten wordt zelfs geadviseerd je airco uit te zetten om oververhitting van je motor te voorkomen (het kan daar warmer dan 50 graden worden).
  • Is je motor toch oververhit? Zet dan je verwarming en de blower aan (en je airco uit). Klinkt tegenstrijdig, maar door de verwarming aan te zetten kan de motor de warmte kwijt. Met je raam op een kier houd je het uit in de auto.
  • Je auto gebruikt meer brandstof met airco aan. Houd hier rekening mee, denk aan je tank.

Bestuurder

Natuurlijk heeft niet alleen de auto last van de hitte, zorg er daarom voor dat je ook aan jezelf denkt:

  • Drink voldoende water. Neem bijvoorbeeld een thermoskan met koud water mee en zet deze niet in een tas in de kofferbak, maar op een plek waar je er gemakkelijk bij kan.
  • Neem voldoende pauze. Warmte in de auto vraagt extra energie en concentratie van de chauffeur. Neem voldoende rust.

Meer weten over GreenStar? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan: