Hoeveel uur per week breng jij door in je autostoel? En hoeveel tijd besteed je eigenlijk aan het goed instellen en creëren van een goede zithouding in de autostoel?

Er zijn een aantal punten waarmee je rekening moet houden om een goede zithouding te creeeren. Onderstaand onze tips:


Hoogte stoel

hight_chair.jpg

Stel je stoel zo in dat je bovenbeen zo vlak mogelijk staat. Voorkom dat je knie hoger staat dan je heup. Voorkom dat je bekken naar achteren kantelen, waardoor er teveel druk op je onderrug, zitbeenderen en staartbeen komt.
Zorg ervoor dat je je hoofd recht boven je schouders hebt staan, je moet niet onder/over dingen heen hoeven te kijken.


Afstand benen tot pedalen

Ga goed achterin de stoel zitten, rechtop. Trap de rem volledig in. Wanneer je nu kijkt naar de positie van je been ten opzichte van de stoelzitting, mag je bovenbeen op de stoelzitting rusten. Je kunt dan de pedalen makkelijk bedienen.
Let op dat je stoel niet te ver naar achteren staat, hiermee creëer je spanning in je benen en voeten doordat je naar de pedalen moet reiken.


Afstand stuur

steering_wheel.jpg

Zorg dat je een lichte knik in je armen hebt. Deze moeten niet overstrekken. Alle instrumenten op het dashboard dienen leesbaar te zijn. 
Je moet alle meters kunnen zien, zonder je handen te verplaatsen.


Rughoek

De hoek tussen je bovenbenen en je romp zou ongeveer 90° moeten zijn. Het is mogelijk met je handen het stuur te pakken zonder dat je schouders hoeft te verhogen. Ellebogen mogen hierbij niet gestrekt zijn.

Creëer voldoende steun in je onderrug, de meeste stoelen hebben hier een speciale knop voor. Je wilt je bekken naar voren gekanteld hebben. 


Hoofdsteun

headrest_car.jpg

Ook voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je je hoofdsteun goed instelt. De bovenkant van de hoofdsteun moet even hoog staan als de bovenkant van je hoofd. De afstand tussen je hoofd en de hoofdsteun mag niet meer dan 5 cm zijn.


Meer weten?