Veel bestuurders herkennen het probleem; rugklachten tijdens of door het autorijden. Vaak komt dit voor als bestuurders lange ritten maken en veel uren achter het stuur zitten. Voorkom rugklachten met onderstaande tips.

Houding

De rugklachten worden vaak veroorzaakt door de houding in de autostoel. De afstelling van de stoel is niet goed aangepast op de specifieke houding van de bestuurder. Om deze wel goed in te stellen, denk aan het volgende: kun je de pedalen goed bereiken en zijn je schouders ontspannen? Pas de armleuning en hoofdsteun aan zodat de houding natuurlijk voelt. De bovenkant van de hoofdsteun moet even hoog zijn als de bovenkant van je hoofd en je schouders moeten gewoon laag kunnen blijven.

auto_relax_GS.jpg

Cruise control

Stel de cruise control in op lange rechte afstanden. Daardoor komt je lichaam meer aan ontspanning toe en hou je een constante snelheid aan. Als dit hulpmiddel beschikbaar is in jouw voertuig, maak daar dan ook gebruik van. Daarnaast bespaart het ook nog eens brandstof. Meer weten over cruise control, lees het hier.

Pauze

Neem geregeld pauze en strek je benen. Zorg dat je om de 2 uur even de auto aan de kant zet om een stukje te gaan wandelen of strekoefeningen uit te voeren. Je blijft scherp door even een frisse neus te halen in de buitenlucht.

Pijnbestrijding

Rugpijn of andere lichamelijke klachten kunnen het rijgedrag beïnvloeden. Als je deelneemt aan het verkeer is het belangrijk dat een bestuurder zo min mogelijk afleiding ervaart. Gebruik daarom pijnstillers om scherper te kunnen functioneren. Let wel goed op de bijwerkingen. Paracetamol of ibuprofen zijn middelen die een aantal uur pijn kunnen wegnemen.

Bestuurderswissel

Zit je met meerdere mensen in een voertuig? Bekijk dan voor het begin van een lange rit of het mogelijk is om elkaar af te wisselen als bestuurder. Zo blijft iedereen alert en scherp.

bron