Het kwik raakt in de min, dit betekent dat de grootste ergernis van autorijdend Nederland weer de kop opsteekt: Het krabben van de ramen.
Het is goed koud geweest, dus een mooi laagje ijs biedt zich aan op je voorruit. Eigenlijk heb je geen tijd hiervoor, maar het moet, even alle ramen langs.

€230 + €140

Met het krabben van de ruiten, bedoelen we niet alleen de voorruit. Elke bestuurder is verplicht om tijdens het rijden voldoende zicht te hebben, niet alleen door de voorruit. Om deze reden moeten dus ook de zijruiten ijsvrij gemaakt worden. Vergeet je zowel de voor- als zijspiegels, dan kan de politie je een boete van €230 opleggen. Zijn je zijspiegels niet ijsvrij? Dan kun je daarvoor nog een bonus van €140 ontvangen.

Richtlijnen

Er bestaan geen richtlijnen waaraan de 'ijsvrije autoruit' aan moet voldoen, dit is een gevoelskwestie. Het allerbelangrijkste is dat je voldoende zicht hebt. Natuurlijk wil niemand verantwoordelijk zijn voor een ongeluk dat makkelijk voorkomen had kunnen worden, daarnaast kan het je een behoorlijk aantal cadeautjes onder de kerstboom schelen als je betrapt wordt. Reden genoeg om 's ochtends de tijd te nemen voor het ijsvrij maken van de ruiten.

Krabber of spray?

Wij geven de voorkeur aan de krabber. Niet alleen is deze voor slechts één euro overal te koop, maar met een oog op het milieu, staat deze ook bovenaan onze lijst.
Zet de krabber schuin op het glasoppervlak, dit is de beste manier om snel ijs te verwijderen. Weet je al dat je de volgende ochtend haast hebt om weg te gaan? Neem dan de avond van tevoren maatregelen. Zet de ruitenwissers op steuntjes, zodat ze niet vast kunnen vriezen aan het glas. Ook handig, je ruit bedekken met een anti-ijsdeken, of een mat. Dan hoef je in ieder geval de voorruit al niet meer te krabben!

Heet water

Hoe verleidelijk het ook is, ook de motor starten voordat je gaat krabben is geen goed idee. De verwarming blaast pas warme lucht, bij een warme motor.
Maar gooi vooral geen heet water over je voorruit. Je ijskoude ruit kan door de plotselinge temperatuurwisseling breken of barsten. 

Kortom, besteed één euro, en voorkom torenhoge boetes!

Bron