Afgelopen weekend heeft het behoorlijk geregend. Regen betekent een beperkt uitzicht, vermindering van het remvermogen van auto’s, een verhoogde kans op het zogenaamde ‘Aquaplaning’ en daardoor, slippen. Het veroorzaakt lange files en ongelukken.

AQUAPLANING

Bij regen vormt er een laagje water op de weg, dit wordt door de banden en dan voornamelijk door het profiel in de banden, weggedrukt. Dit is nodig om contact tussen de banden en het wegdek te houden.

Rijdt de auto in natte omstandigheden te snel, of is de profieldiepte van de banden maar gering, dan zal er voor en onder de banden een laagje water ontstaan. De auto gaat op dit moment als het ware skiën, er is gering contact met de rijbaan.
Deze situatie, waarbij nagenoeg alle stuurcontrole verloren wordt, staat beter bekend als 'aquaplaning'. 

TIPS

  1. Pas je snelheid aan op basis van de weersomstandigheden.

  2. Ontwijk spoorvorming en grote plassen op de weg.

  3. Controleer regelmatig de profieldiepte van je banden (wettelijk minimum = 1.6 mm)

  4. Zorg ervoor dat de bandenspanning regelmatig gecontroleerd wordt.

De allerbelangrijkste vereiste van het rijden in de regen is een kalme en soepele behandeling van het voertuig, en dan voornamelijk met betrekking tot het stuur en de remmen. Voorkom scherpe veranderingen in de rijrichting en zorg er voor dat je niet plotseling hard op de rem hoeft. Pas je snelheid aan en houd een grotere afstand dan normaal, tot je voorliggers.

JE RAAKT IN DE SLIP, EN NU?

Laat geleidelijk het gas los en trap meteen de koppeling in. Doordat je de koppeling indrukt, zullen de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen.
Stuur en kijk in de gewenste rijrichting als de auto gaat slippen en let op de reactie van de auto zodat je tijdig tegenstuur geeft. (Grip- en sliptraining is zeker een aanrader!)

Vragen?