De dagen worden korter want de tijd is afgelopen weekend weer verzet. Het ingaan van de wintertijd zorgt voor meer ongelukken in het verkeer. De klok gaat een uur terug dus waarschijnlijk ga je in het schemer of in het donker naar huis.

In het donker rijden wordt door veel mensen als onprettig ervaren. Het is lastiger om bepaalde situaties in te schatten en het zicht is slechter.   Goed verlichte wegen en een rustige route is voor bestuurders een fijne bijkomstigheid. Kies daarom van te voren een goede route uit om op je bestemming te komen.

Een aantal tips om voorbereid in het donker te rijden:

  • Ga je vanuit het overbelichte kantoor gelijk je auto in? Laat dan even je ogen wennen aan het donker voordat je de auto start.

  • Zorg voor schone ruiten en zet de verwarming niet te hoog. Dit is slaapverwekkend. De verwarming kun je het beste op je voeten richten.

  • Kijk tijdens het rijden niet in koplampen van tegenliggers en houd een goede afstand van je voorligger zodat je meer tijd hebt om te reageren op een onverwachte situatie. 

  • Kijk goed naar de wegmarkeringen, verkeersborden en de auto voor je. Zo weet je ruim van tevoren hoe de weg loopt.

  • Zet de binnenspiegel op de anti-verblindstand als de bestuurder achter je irritante felle lampen heeft of het groot licht nog aan heeft staan.

  • Maak zelf alleen gebruik van het groot licht als er geen medeweggebruikers in de omgeving zijn, zo zie je de weg net iets beter. Let ook op de stand van je lichten. Als deze te hoog staan afgesteld kan dit de bestuurder voor je verblinden.

  • Let op je eigen snelheid. Als het laat in de avond lekker rustig is op de weg, is de verleiding groot om het gas goed in te trappen. Dit is niet verstandig omdat je waarschijnlijk al vermoeid bent. Door harder te gaan rijden moet je je nog beter concentreren en is de kans op een ongeluk nog groter.

Het komt erop neer dat je uiteindelijk in de 5 donkere maanden van het jaar veel meer kans hebt op een verkeersongeluk. Wees dus extra alert de komende tijd!

Vragen?