We willen er allemaal nog niet aan, maar nu november voor de deur staat komen ook de feestdagen weer in zicht. Oftwel, veel eten en lekker drinken. Heel veel gezelligheid, toch?

party_christmas_thin.jpg

Dat is leuk op het feestje zelf, maar hoeveel effect heeft een feestje op je rijgedrag?

 

Vermoeidheid

Je bent niet als eerste weg gegaan, het is dus iets wat laat geworden. Wat zijn nu eigenlijk de algemene gevolgen van vermoeidheid?

  • Minder efficiënte informatieverwerking
  • Verminderde  motivatie
  • Communicatie en interactie met omgeving vermindert
  • Sneller geïrriteerd
  • Afname in alertheid
  • Langere reactietijd
  • Geheugenproblemen
  • Slechtere psychomotorische coördinatie

Welke maatregelen kan je nemen?

Tot dusver is het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebruik van alcohol, onmogelijk om een wettelijke grens te stellen aan de mate van vermoeidheid waarmee je nog aan het verkeer mag deelnemen. Daarom is het des te belangrijker dat je zelf goed oplet dat je niet vermoeid in de auto zit. 
Je weet zelf goed wanneer je eigenlijk te moe bent om te rijden, doe dit op dat moment dan ook niet. Qua maatregelen is het beter om te kijken naar de oorzaak van de vermoeidheid en deze aan te pakken:

tired_eye_rubbing_small.jpg

Slaaptekort
Acuut of chronisch. Chronisch slaaptekort is het gevolg van te weinig slaap over een lange periode. Gemiddeld genomen heeft de mens 8 uur slaap per 24 uur nodig.
Acuut slaaptekort kan bijvoorbeeld voorkomen na een feestje (waarna je een te korte nacht hebt gehad) of je een slechte nacht hebt gehad.

Lichamelijke vermoeidheid
Vermoeidheid of slaperigheid kan ook ontstaan zonder dat er sprake is van een slaaptekort. Deze vorm van vermoeidheid hangt meestal samen met de dagelijkse slaapcyclus of het bioritme. Op die momenten bestaat er een natuurlijke neiging om te slapen en als daar niet aan toe kan worden gegeven, ontstaat een gevoel van slaperigheid.

Externe oorzaak
Ook je leeftijd, lichamelijke conditie, buiten temperatuur, lawaai, vibraties en een routine die je hebt, kunnen van invloed zijn op je gesteldheid. Zelfs lang in je eentje op een saaie weg rijden kan vermoeidheid veroorzaken. 

 

Alcohol

Iedereen weet hoe het zit, het toegestane promillage alcohol in je bloed is 0,5 ‰. Maar wist je dat voor een beginnend bestuurder (iemand die zijn rijbewijs minder dan 5 jaar heeft) deze grens nog lager is? Is je rijbewijs nog niet omgezet naar een 'normaal' rijbewijs, dan ligt de grens op 0,2 ‰.
Een promillage van 0,2 ‰ is bij een man bereikt na het drinken van ongeveer een glas bier (25 cl).

Maar hoe werkt het nou eigenlijk precies, we weten allemaal wel hoe het consumeren gaat, maar hoe lang duurt het bijvoorbeeld totdat je lichaam de alcohol afgebroken heeft?
Alcohol komt via je slokdarm in je maag terecht. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol in je bloed opgenomen. Vervolgens gaat de alcohol naar de dunne darm, waar de rest snel wordt opgenomen. De alcohol in het bloed wordt dan geleidelijk door je lever afgebroken.

champagner-toasting-new-year-s-eve-drink_small.jpg

10 minuten
De alcohol heeft nu je hersenen via je bloed bereikt. Vanaf dan ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel de (verdovende) werking van alcohol. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer.

20 minuten
De alcohol heeft je lever bereikt, die met de verwerking begint.

45 minuten
Op dit moment is de alcoholconcentratie in je bloed het hoogste.
Alcohol wordt grotendeels (voor 95%) door de lever verwerkt. De overige 5% wordt uit het lichaam verwijderd via urine, zweet en de ademhaling.

1-1,5 uur
Dit is de tijd die je lever nodig heeft om een standaard glas alcohol af te breken. 
Drink je dus 10 glazen en begin je hiermee om 23:00 uur 's avonds, dan heeft je lichaam ongeveer 15 uur nodig om dit te verwerken. 

Met andere woorden, je bent om 8 uur 's ochtend's nog niet in staat om deel te nemen in het verkeer.
Natuurlijk heeft het aantal glazen invloed op hoelang de verwerking hiervan duurt, maar ook de snelheid waarmee je drinkt, je lichaamsgewicht en geslacht spelen een rol.

De oplossing
Denk na voordat je los gaat op een feestje, het duurt verbazingwekkend lang voordat de alcohol uit je bloed is. Daarnaast zijn er geen (wetenschappelijk bewezen) methodes om de afbraak van alcohol te versnellen en dus sneller weer nuchter te zijn. 
Koffie drinken, een koude douche nemen, veel bewegen of de frisse lucht opzoeken, het is dus allemaal gebakken lucht. Je kunt je mogelijk wel even wat nuchterder voelen, dit veranderd alleen niets aan het alcoholgehalte in je bloed.

 

 

Meer weten?