Oh nee, zeker niet. Dit wordt niet een lap tekst met daarin het samenvattende advies: 'binnenspiegel, buitenspiegel, dode hoek'.

Dit trucje beheerst iedereen met een rijbewijs namelijk en dat is ook niet gek, want het is dé standaardhandeling die je uitvoert voor een zijdelingse manoeuvre. Als je wilt slagen voor je rijexamen in ieder geval. Zodra het roze pasje binnen is, gaat het ineens een stuk minder volgens het boekje.

Kijken waar je naartoe wilt

Ok, dat is niet de moraal van dit verhaal. Wat beter is om je op te focussen, is: kijken waar je heen gaat. Tijdens talloze cursussen, slip/drift leer je eigenlijk maar één ding: als je je gefocust bent op punt A, zul je ook naar punt A toe rijden.

Zodra er recht voor je iets gebeurt (een fietser die ineens afslaat, een voetganger die struikelt, enz.) en je remt op tijd, kijken de meeste mensen instinctief naar hetgeen je juist moet ontwijken. Zou je in plaats daarvan kijken naar de rijstrook links of rechts van waar er iets is gebeurt, dan schuif je automatisch ook die kant op. De kans dat je daarmee blikschade (of nog veel erger) voorkomt, is dan ineens een stuk groter.
Een redelijk essentiële vaardigheid die je niet tijdens je rijlessen aan is geleerd.

De bocht “door” kijken

Nog zo'n situatie. Je rijdt op de snelweg zo'n fraaie bocht in, met de adviessnelheid van, zeg, 90 km/uur. Vanaf de bijrijdersstoel zien we dan eigenlijk vaak hoe de bestuurder continu kleine correcties op het stuur uitvoert, om zo netjes binnen de lijnen te blijven.
Hoe je dat beter kunt doen? Simpel, kijk verder dan het einde van de motorkap lang is en probeer juist te focussen op het einde van de bocht. Op deze manier kies je in één keer de juiste lijn en komen er (hoogstwaarschijnlijk) heel weinig correcties aan te pas.
Een bijkomend voordeel is dat je op deze manier verder vooruit kijkt, waardoor je veel eerder kunt anticiperen, indien nodig.

Ver voor je kijken

We hebben het hier al een beetje over gehad, maar het is het benadrukken waard.
Op een drukke weg in de bebouwde kom, is het belangrijk om 'breed' te kijken. Het is van belang om je bewust te zijn van medeweggebruikers, niet alleen voor en achter je op de rijbaan, maar ook eventueel: spelende kinderen op de stoep en een fietser op het fietspad. Zeker bij kruisingen is je alertheid op dit soort omstandigheden voordelig.

In andere situaties loont het wel om een paar (honderd) meter vooruit te kijken. Het asfalt vlak voor je voorwielen is immers niet zo spannend en die mooie auto, rijdt daar over 10 tellen ook nog wel. Deze informatie kunnen we dus laten voor wat het is. Het grote voordeel van het ver vooruit kijken is dat je tijdig kunt anticiperen op plotselinge files, stoplichten en andere verkeerssituaties. Bovendien zie je, mits je ver kijkt, ook alles wat er dichtbij je gebeurt. Een echte win-win situatie dus.


Zelf in het bezit van een paar gouden tips wanneer het gaat over het 'kijkgedrag in het verkeer'?
Sharing is caring! Deel ze via onze Facebook-pagina!

 

Geinteresseerd in het werken met GreenStar?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.