Bestaat jouw wagenpark uit elektrische voertuigen of heb je zelf een elektrisch voertuig?  Een eigen laadpaal bezitten is voordeliger en betaalbaar. Je betaalt namelijk volgens je eigen energietarief en hoeft niet meer te zoeken naar laadpalen in de buurt. Bovendien heb je geen last van bezette laadpalen.  

Kun je een laadpaal makkelijk aanschaffen? Ja, dat kan zeker! Controleer de volgende punten om er zeker van te zijn dat het mogelijk is om bij jou een laadpaal te installeren. 

Installatie 

 Een laadpaal mag alleen op privéterrein staan. Als dit niet mogelijk is, kan het eventueel op de openbare weg. Ga in overleg met de gemeente om een paal voor de deur te installeren. 

Wand of paal model 

Maak een keuze tussen een wand of paal model. Kan een voertuig naast een muur geparkeerd worden? Kies dan voor een wandmodel. Deze staat niet in de weg. Als dat niet mogelijk is komt het paalmodel in de vrije ruimte te staan.  

Aansluiting 

De laadpaal wordt op je eigen stroomnet aangesloten. Om de meterkast niet te zwaar te belasten, leggen monteurs tijdens de installatie een nieuwe groep aan. Kies voor een slimme laadpaal. Dit is duurder in aanschaf maar houdt wel je eigen specifieke stroomverbruik van het voertuig bij. Zo kun je altijd zien hoeveel het opladen van het voertuig heeft gekost. 

Stekkeraansluiting  

Er zijn twee gebruikelijke typen laadstekkers, type 1 en type 2. Type 2 wordt het meest gebruikt en is de officiële standaardaansluiting in Europa. Bekijk dus goed welke type stekker je nodig hebt. Er zijn ook verloopstekkers te koop als je een minder gebruikelijke stekker hebt. 

Kosten  

Een laadpaal kost, los van de installatie, tussen de 500 en 2.000 euro. Vraag bij je gemeente na of er subsidies of belastingvoordelen gelden bij de aanschaf van een laadpaal.  

Laadpaal kopen  

Bezoek vergelijkingssites zoals https://www.laadpaaldirect.nl/ of https://laadkompas.nl of zoek naar autofabrikanten die laadpalen aanbieden. Zorg er wel voor dat een erkend installateur de laadpaal installeert zodat je garantie hebt op de laadpaal. 

Wil je het rijgedrag van een elektrisch voertuig analyseren?

Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op.