Veel steden in de wereld hebben te maken met luchtvervuiling, opstoppingen en te weinig parkeerplekken. Micromobiliteit lijkt uitkomst te bieden. Autofabrikanten zijn in samenwerking met andere partijen verschillende voertuigen aan het ontwikkelen die deze problemen moeten oplossen.  

Micromobiliteit: kleine voertuigen waarmee je makkelijk kunt parkeren, weinig ruimte inneemt op de weg en die je deelt met andere burgers.  

Het stadsverkeer is steeds drukker aan het worden. Een stad is niet berekend op deze drukte en op de bevolkingsgroei in steden. Over ongeveer veertien jaar zal 80 a 90 procent van de wereldbevolking in de stad wonen. De wegen in de steden zijn hier niet voor gemaakt en smog wordt een groter risico voor de gezondheid. Bedrijven gaan daarom investeren in alternatieven zoals micromobiliteit. 

Micromobiliteit bestaat al in de vormen van bijvoorbeeld een elektrische step, de segway, hoverboard of een flywheel. Deze vervoersmiddelen zijn makkelijk in gebruik, elektrisch op te laden en nemen nauwelijks ruimte in. Toch zijn deze vervoersmiddelen nog niet aantrekkelijk genoeg. Zeker wanneer de weersomstandigheden tegenvallen, blijken deze vervoersmiddelen weer plaats te maken voor een normaal voertuig.  

Automerken investeren daarom in “microauto’s”. Dit zijn kleine voertuigen met 1 of 2 zitplaatsen en een voornamelijk elektrische aandrijving. Deze voertuigen zijn klein genoeg zodat ze evenveel ruimte innemen als een motor. Toch zit je warm en droog en kun je bagage of een medepassagier vervoeren. 

Seat Minimo , voorbeeld van micromobiliteit

Seat Minimo, voorbeeld van micromobiliteit

Deze kleine voertuigen gaan in de toekomst ook “carsharing” stimuleren. Door middel van het gebruik van Google Android en Apple CarPlay synchroniseren beschikbare voertuigen met je eigen agenda en een applicatie op je smartphone. Met deze applicatie kun je de auto ontgrendelen en navigeert Google Maps je naar de eindbestemming. Zo is er altijd een voertuig in de buurt beschikbaar.

Bron

Comment