De twee wetgevende EU-organen: De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt dat in elke nieuw voertuig vanaf mei 2022 bijna dertig verschillende functies of systemen verplicht. Deze verplichte veiligheidsmaatregelen moeten het aantal verkeersdoden omlaag brengen.

Het gaat om maatregelen en systemen die goed omgaan met de verkeerssituaties. Een geautomatiseerde noodremfunctie, achteruitrijcamera en een noodstopsignaal behoren tot de dertig verplichte functies. Ook de intelligente snelheidsassistent is een nieuwe verplichte functie die de bestuurder feedback geeft als de snelheidslimiet wordt overtreden.

EcoBox GreenStar

De event data recorders worden ook verplicht en zitten soms al standaard in nieuwe modellen ingebouwd. Deze recorders meten steeds korte momentopnames wanneer passieve veiligheidssystemen zoals een airbag of gordelspanner wordt geactiveerd.

Bij GreenStar maken we van de OBD-poort gebruik om informatie uit te kunnen lezen. Op basis van die informatie bieden wij passende coaching aan. De EcoBox is in combinatie met de EDR heel handig om informatie te achterhalen in verschillende situaties. Bijvoorbeeld een ongeluk waarbij een bestuurder betrokken is, een snelheidsovertreding te analyseren of om te achterhalen of een negatieve review van een inzittende terecht is.

Al deze nieuwe verplichte functies zullen het rijden een stuk veiliger maken. Het is dus belangrijk om met een wagenpark te voldoen aan deze eisen.

Bekijk hier de hele lijst met nieuwe functies en systemen

Comment