De politie is op steeds geavanceerdere manier bezig om de pakkans op mobiel gebruik tijdens het rijden groter te maken. Met het gebruik van slimme smartphone-flitspalen willen ze de verkeersveiligheid aanpakken.

De slimme smartphone-flitspaal

Vanaf 1 oktober 2019 heeft de politie verschillende slimme smartphone-flitspalen in gebruik genomen en gaan dit landelijk doorvoeren. De slimme smartphone-flitspaal kan door kunstmatige intelligentie herkennen of je een telefoon in je handen vast hebt. Deze camera’s zijn een grotere periode getest en getraind. Ze zijn op een hoog punt geplaatst, zoals een viaduct, om een goed beeld van de situatie in de auto te kunnen maken en leggen dit vast met een foto wanneer er sprake is van een overtreding. Daarna ontvang je een boete van 240 euro op de mat vanwege mobiel gebruik achter het stuur.

Beïnvloeding van rijgedrag

Natuurlijk zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de invloed dat bellen (in het algemeen, en ook handsfree bellen) heeft op de rijvaardigheid. Hieruit blijkt dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als autorijden met een telefoon in de hand. Het grootste probleem is de afleiding waarvoor het telefoneren zorgt. Zo blijkt dat automobilisten die bellen:

  • Langzamer rijden

  • Veel later remmen

  • Minder alert zijn op de weg

Ook het soort gesprek heeft invloed op de afleiding. Een luchtig gesprek heeft in mindere mate invloed op je rijgedrag dan wanneer je zorgvuldig je woorden moet kiezen tijdens een gesprek, of stress ervaart vanwege het gespreksonderwerp.

Voorkom afleiding tijdens het rijden

Om een dikke boete te voorkomen is het belangrijk om de mobiele telefoon in de standaard te laten staan. Maar wanneer je zelf echt een steentje wilt bijdragen aan de verkeersveiligheid op de weg, zorg dan dat de kans op afleiding nihil is. Laat je niet afleiden door medepassagiers en berichtjes die op je telefoon verschijnen.

Bron