Rijden met licht aan is in Nederland nog niet verplicht. Toch is een auto met overdag verlichting aan altijd eerder en beter te zien voor andere weggebruikers. Nu het buiten weer grauwer en eerder donker begin te worden, is het zeker op elk moment van de dag belangrijk om goed zichtbaar te zijn.

Voorkom verkeersgewonden, rij overdag met licht

Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van alle ongevallen en 80 procent van alle botsingen op kruispunten die overdag gebeuren, te maken hebben met de zichtbaarheid van de weggebruikers. Als in Nederland elke bestuurder overdag licht zou voeren, kunnen er op jaarbasis 30 doden en 500 ernstige verkeersgewonden worden bespaard. Altijd met (dagrij)verlichting rijden zorgt wel voor een hoger brandstofverbruik en schadelijk uitstoot. Gelukkig is daar een oplossing voor door energiezuinige lampen te gaan gebruiken.

Dagrijverlichting DRL

Dagrijverlichting (DRL) is tegenwoordig verplicht op auto’s die hun typegoedkeuring na januari 2011 hebben gekregen. Deze verlichting maakt de auto overdag beter zichtbaar. Dagrijverlichting gaat automatisch aan bij het starten van de auto en gaat vanzelf weer uit als het dimlicht wordt ingeschakeld. Het mag niet in combinatie met mistlichten gebruikt worden. Bij auto’s zonder DRL kun je altijd de dimlichten aanzetten, dit is namelijk nooit fout.

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd zichtbaar bent voor je omstanders en zelf goed zicht hebt. Moet je door tunnels rijden, in een bosrijke omgeving of is het bewolkt? Zet het dimlicht aan en controleer regelmatig je lampen zodat je zeker weet dat je zichtbaar bent!