Een van de parameters die met de EcoBox gemeten wordt, is het 'Overmatig versnellen'.
De naam doet al vermoeden wat deze parameter meet; de versnelling van het voertuig waarin je rijdt.
 

Gevolgen

Dat er negatieve financiële gevolgen hangen aan hard optrekken, hoeven we niemand te vertellen. Hoe harder je uit de startblokken weg bent, hoe hoger het brandstofverbruik ligt. Dit resulteert ook in een onnodig hoge CO₂-uitstoot.
Daarnaast is het goed om stil te staan bij de naam van je werkgever op de zijkant van het voertuig. Houd er rekening mee dat als een (mogelijk toekomstige) klant je langs ziet scheuren, dit niet persoonlijk aan jou helpt herinneren, maar dit een negatieve invloed heeft op de naam die het bedrijf hoog probeert te houden.
We kunnen ook denken in de richting van verkeersveiligheid. Iemand die nog net snel even de voet op het gas drukt, zal de intentie hebben een bepaalde verkeerssituatie te ontwijken. Je kunt hier bij denken aan het nog net even door een oranje verkeerslicht heen, of snel nog even de kruising over.
Hoe voel jij je als je bij iemand in de auto zit die de bovenstaande capriolen uithaalt? Het is lastig om rustig bij iemand in de auto te zitten die onrustig rijdt. 

Meting

In het Shepherd portaal, wordt deze parameter met
het volgende symbool weergegeven:

Overmatig versnellen wordt met behulp van een versnellingsmeter gemeten en zegt iets over de mate waarin de snelheid per seconde toeneemt. Wanneer de snelheid met meer dan 11 km/u in 1 seconde toeneemt wordt dit aangemerkt als overmatig versnellen. 
Je kunt dit ongeveer vergelijken met het niet morsen van een half kopje koffie wat in de bekerhouder staat.
 

Verkeerssituaties

Deze parameter wordt over het algemeen veel behaald in dit tweetal verkeerssituaties:


Verkeerslichten

Natuurlijk springt deze net op oranje terwijl je aan komt rijden. In het beste geval heb je deze situatie goed ingeschat en ga je op gepaste snelheid. Ons advies: Schat de situatie goed in en maak een keuze die voor jou, je (eventuele) passagier(s) en de rest van de weggebruikers het veiligst is.

Ook bij het wegrijden is het aantrekkelijk om de auto naast je even te laten zien hoe snel je wagen is. Maar is dit echt nodig? En wat zijn de eventuele gevolgen voor het bedrijf?


Rotondes

Net even voor iemand langs de rotonde op, als je dit niet goed inschat, moet je daarvoor behoorlijk het gas intrappen of op het laatste moment hard op de rem, om ongelukken te voorkomen. 
Ons advies: Pas je snelheid aan, laat het gas op tijd los en houd in je achterhoofd dat je geen echte tijdwinst behaald als je snel voor iemand langs gaat. 

Regeren is vooruitzien.

 


Meer lezen over en geinteresseerd in bijvoorbeeld de relatie tussen 'Overmatig versnellen' en 'Overmatig toerental'? 
Bezoek onze kennisbank via de 'Ondersteuning' tab in het online portaal, of klik hier.

Bron