Met de hoge temperaturen buiten, is dit een goed moment om eens na te gaan of de wagen waarin je rijdt, hier op voorbereid is.

Wij hebben een drietal tips.

TIP 1; VOORKOM OVERVERHITTING.

- Zet voordat je vertrekt alle deuren en ramen open. De ergste hitte kan uit de auto voordat je de airco aanzet. Indien je geen airco hebt kan onder de 80 kilometer per uur een raam open blijven. Daarboven krijg je te veel weerstand waardoor het brandstofverbruik juist hoger is.

- Zet daarna de airco aan. Zeer belangrijk voor de veiligheid en rijcomfort. Je kunt je beter concentreren en de reactiesnelheid is hoger.

- Controleer regelmatig of er nog voldoende koelvloeistof aanwezig is.

Oververhitting van de motor is het meest voorkomende probleem met auto's in de zomer. Zorg er daarom voor dat je onder het rijden een extra oogje houdt op de koelvloeistoftemperatuur. Wist je bijvoorbeeld dat het koelmiddel uit je airco door de tijd heen langzaam verdampt? Ook een doekje over de radiatoren is geen overbodige luxe; insecten en vuil kunnen de doorstroom van koelende lucht blokkeren.

Voor jezelf geldt dit natuurlijk ook. In het verkeer is het belangrijk om niet verhit te reageren op een situatie. Daarnaast is het gezond om goed gehydrateerd te blijven met het warme weer, een flesje water in de auto is om deze reden geen overbodige luxe.

TIP 2; SMEREN, SMEREN, CONTROLEREN.

- Controleer regelmatig of er voldoende motorolie in het voertuig zit

- Zorg voor voldoende ruitensproeiervloeistof om de ruiten vlieg en vuilvrij te houden

Verbranden zal je wagen niet doen, maar zonder motorolie zul je niet ver komen. Check deze daarom regelmatig. Daarnaast telt dat als je wagen er van binnen en buiten goed uitziet, je er ook daadwerkelijk lekkerder in zit. Ga voor die extra wasbeurt, niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Een opgeruimde omgeving geeft rust.

Zorg je dat je goed eet en in een opgeruimde omgeving leeft, dit geeft je de rust om je te concentreren op de dingen die er toe doen!

TIP 3; INSPANNEN EN ONTSPANNEN

- Let op de bandenspanning, vooral bij een zwaar beladen voertuig

- Laat onnodige bagage niet in de auto liggen. Dak- en fietsendragers verhogen zelfs het brandstofverbruik met twintig tot dertig procent. Haal ze dus van het voertuig af als deze niet gebruikt worden.

Heb jij enig idee welke invloed een zachte band op je brandstofverbruik heeft? We raden het je aan niet te proberen. Let zeker in de zomer op dat warme lucht uit zet. Om deze reden is het extra belangrijk om je ervan bewust te zijn wat de spanning op je banden is.

We zitten straks middenin de vakantieperiodes, ga je er lekker een aantal dagen tussenuit? Zorg ervoor dat je ook echt ontspant!