We hebben het er in een voorgaande week al eens over gehad, het (niet-echt-bestaande) nut van te hard rijden.
Met 120 of 130 over de snelweg maakt een daadwerkelijk verschil wat betreft de onderhoudskosten en het brandstofverbruik, maar qua tijd maakt het dus eigenlijk weinig verschil.
De bijkomstigheid van hard rijden, is dat de remweg langer wordt.

Voet op het pedaal betekent 'gaan' dat weten we allemaal. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je stil staat als je bijvoorbeeld 50 of 130 km/uur rijdt?
Je kunt dit omrekenen door het aantal km/uur om te delen door 3,6 (let wel, deze berekeningen zijn gebaseerd op een personenauto):

  • ga je 50 km/uur dan leg je iedere seconde bijna 14 meter af
  • 100 km/uur staat gelijk aan 28 meter per seconde
  • en bij 120 km/uur ben je in een seconde ruim 33 meter verder.

Reactietijd

Hoe harder je rijdt, hoe langer het duurt voordat je stil staat. In de 'remweg' zit bovendien de 'reactietijd' van de bestuurder.

Een alerte bestuurder heeft een reactietijd van ongeveer één seconde om op de rem te trappen. Bij een snelheid van 50 km/uur leg je dus al 14 meter af voordat je voertuig afremt. Vandaar dat in veel kinderrijke gebieden 30 km-zones zijn. Bij die snelheid duurt het 'slechts' 8 meter tot je reageert.

Remweg

Na die ene reactieseconde, begin je met remmen. Hoe goed een auto ook remt, een auto heeft een bepaalde afstand nodig om stil te staan. In deze tabel staan gemiddelden. Dit is bij normaal wegdek en goed weer; bij slecht wegdek en slechte weersomstandigheden is de remafstand langer.

Immers, tijdens je reactieseconde leg je al 10 meter af en dan heeft je auto nog een paar meter nodig om tot stilstand te komen.

En rijd je 130 km/u? Dan heb je bijna 120 meter nodig om stil te staan - ongeveer de lengte van 30 personenauto's achter elkaar, of een heel voetbalveld.

Bron