De wegen in Nederland worden steeds drukker. Ongeduldige bestuurders proberen steeds vaker verkeersregels aan hun laars te lappen waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Om dit aan te pakken is er besloten om de bestuurders van de gele pick-ups en motoren van Rijkswaterstaat meer bevoegdheden te geven.

Rijkswaterstaat mocht jou als bestuurder al beboeten voor het ten onrechte parkeren op de vluchtstrook en het negeren van rode kruizen. Daar zijn nu twee overtredingen bijgekomen.

Het rijden over de vluchtstrook

vluchtstrook_gs.jpg

Weginspecteurs met de status BOA: Buitengewoon opsporingsambtenaar mogen bekeuringen uitschrijven voor het rijden op de vluchtstrook. Bestuurders proberen vaak files te omzeilen door via de vluchtstrook te rijden. Dit resulteert in levensgevaarlijke situaties op de snelweg. Zolang het niet op aanwijzing van de politie of een weginspecteur is, is rijden over de vluchtstrook verboden. Het zal je zeker een boete van 240 euro opleveren.

Hoogteoverschrijdingen bij tunnels

te-hoge-vrachtwagen-voor-de-tunnel-1.jpg

Ook zullen deze extra oren en ogen van de politie je staande mogen houden voor hoogteoverschrijdingen bij tunnels. Bestuurders van vrachtwagens negeren hoogtebeperkingen waardoor er files ontstaan.

Door deze invoering moet het onnodig oponthoud bestreden worden en worden onveilige verkeerssituaties gereduceerd. De weginspecteurs kunnen sneller optreden en bestuurders staande houden. Bestuurders met een te hoge vrachtwagen lopen risico op een boete van tussen de 470 en 1000 euro.

De politie behoudt de eindverantwoording over de overtredingen en het gedrag op de Nederlandse wegen. Ze krijgen hulp van zeker vijftig weginspecteurs. Deze inspecteurs mogen op dit moment al een proces-verbaal uitschrijven. Dat zal de komende jaren verdubbelen zodat er zeker 100 weginspecteurs over deze status beschikken. Wees dus op je hoede en probeer je aan de regels te houden. Een gele pick-up van Rijkswaterstaat zie je namelijk veel vaker rijden dan een politiewagen.

Bron

Comment