Een veel voorkomende plek om 'een gebeurtenis te scoren' is om en nabij rotondes.
Hoe kun je er voor zorgen dat je op de juiste manier deze verkeerssituaties benaderd en op deze manier een gebeurtenis voorkomt?

Wij hebben een aantal tips voor je.

Tip 1, nader de rotonde met gepaste snelheid.

Het doel van een rotonde is om het ontstaan van gevaarlijke verkeerssituaties te verminderen en de doorstroming van het verkeer te verminderen. Je draagt hier zelf een steentje aan bij door met gepaste snelheid op de rotonde af te gaan. Dit betekent dat je niet op het laatste moment heel hard hoeft te remmen, of enorm gas moet bijgeven.


Tip 2, kijk ver vooruit.

Zorg er voor dat je, ruim voordat je de rotonde bereikt, goed voor je uit kijkt. Op deze manier zie je in een vroeg stadium hoe druk (of rustig) het op de rotonde is. Kijk links, rechts en waar mogelijk over de rotonde. Pas je gedrag aan op de situatie en drukte op en om de rotonde.
Let extra op eventuele fietspaden en stroken of zebrapaden.
Stel vast of de rotonde uit meerdere rijbanen bestaat en beslis tijdig in welke rijbaan je voor moet sorteren.


Tip 3, geef tijdig richting aan.

richting_aangeven.jpg

Het aangeven van richting is voor bestuurders een verplichting handeling. Tevens zorgt het in het dagelijks verkeer voor duidelijkheid (en veiligheid) over wat een bestuurder doet, of zal gaat doen. Daarnaast zorgt het er voor dat je stil staat bij welke kant je op wilt en waar je je op dat moment op de weg bevind. Andere weggebruikers zijn -bij juist gebruik van de richtingaanwijzer- beter in staat een voorspelling te maken van het verkeersgedrag en kunnen hier hun handelen op aanpassen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een medeweggebruiker niet op het laatste moment voor je de rotonde op rijdt, waardoor je zelf hard op de rem moet.

 

Bron