Het is weer gedaan met de (betrekkelijke) rust op de weg.

Je hebt ze vast al weer langs de weg zien hangen, de spandoeken van Veilig Verkeer Nederland.
De spandoeken zijn bedoeld om automobilisten en andere weggebruikers aan te moedigen rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan.

De spandoeken worden met een goede reden opgehangen, bij jongeren van 12 jaar (voor het eerst naar de middelbare school) is de kans op een ongeluk net na de zomervakantie bijna 2x zo groot als de rest van het jaar.

schoolbanken_wide.jpg

Spanning en sensatie

Je kent het nog wel, net na de vakantie met je vrienden op de fiets naar school. Enthousiast vertellend over de vakantie die je net achter de rug hebt en met de spanning van een nieuwe route en een nieuwe school.

Zeker in de middag- en avondspits is het daarom goed opletten geblazen voor de jongeren die een vaak langere reis moeten maken dan ze voorheen gewend waren. Zodra je dat combineert met een goed gesprek en een mobieltje, komen we niet uit op een verkeersdeelnemer die zijn aandacht goed kan vestigen op het verkeer om hem heen.  

Na een lange rustigere periode in het verkeer, hebben we ineens weer te maken met schoolgaande kinderen op de weg. Ook voor automobilisten weer even omschakelen. En dus een goede reden om hier even bij stil te staan.

Pedelecs

bicycle_fast.jpg

Wanneer we het hebben over het opletten op fietsers in het verkeer, is het ook goed om over na te denken zijn de zogenaamde Pedelecs, de 'pedal electric cycle'. Fietsen waarbij je eigenlijk bijna geen 'eigen paardenkracht' meer gebruikt.
Deze fietsen zijn toegestaan op een brom-fietspad, maar waar deze niet aanwezig is, moet gebruik worden gemaakt van de rijbaan. 
Voor fietsers fijn, met assistentie halen deze fietsen met gemak 45 km/uur of harder, maar op een rijbaan waar de auto's 50 km/uur rijden, ineens best gevaarlijk. 

Het goede nieuws is dat de berijders van de speed-pedelecs ook aan alle andere eisen voor bromfietsbestuurders moeten voldoen. Ze moeten dus een helm dragen, verzekerd zijn en een bromfietskenteken hebben (binnen een half jaar).