Na een korte nacht of een lange dag werken is het vanzelfsprekend om gewoon in de auto te stappen. Je moet immers van a naar b komen. Toch is het verstandig om je af te vragen of je wel scherp genoeg bent om deel te nemen aan het verkeer. Autorijden als je moe bent is namelijk zeer gevaarlijk. Stap je toch de auto in en voel je later de vermoeidheid opkomen? Gebruik dan onze tips om slaaprijden tegen te gaan.

Slaapdronken rijden

Bestuurders die minder dan vijf uur slaap hebben gehad rijden net zoals iemand die te veel heeft gedronken.

Het belang van uitgerust autorijden is aanzienlijk hoog. Het blijkt dat ongeveer de helft van alle bestuurders wel eens achter het stuur heeft gezeten in een slaperige toestand en twee derde van deze groep ooit in slaap is gevallen tijdens het rijden. Bestuurders die minder dan vijf uur slaap hebben gehad rijden net zoals iemand die te veel heeft gedronken. Ze hebben maar een kans van 1 op 10 dat ze tijdens een lange reis klaarwakker blijven.

Hoge risicogroep

 Vooral jonge bestuurders hebben kans op slaapgerelateerde ongelukken. Zij blijven vaak langer op en halen af en toe een nacht door. Beroepschauffeurs en mensen die in ploegendiensten werken zijn ook een grote risicogroep door de wisselende nachtdiensten.   

Het onderwerp slaapgebrek moet onder de aandacht komen en blijven van deze groep bestuurders. We zien vaak campagnes voorbij komen over alcoholgebruik in het verkeer en afleiding van de mobiele telefoon. Het onderwerp slaaprijden zal daar ook actiever bij moeten komen en bewustwording onder bestuurders vergroten.

Ga het “slaaprijden” tegen met onderstaande tips

Vaak zit je al achter het stuur als je de vermoeidheid voelt opkomen. Gebruik onderstaande tips om je scherp te houden.

  • Bij lange reizen is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Even je benen strekken en wat eten of drinken. Dan kun je zo weer een paar uur vooruit. 

  • Je kunt ook een kort dutje doen van maximaal 20 minuten om weer scherp deel te nemen aan het verkeer. Een blikje energiedrank werkt helaas maar een aantal minuten.

  • Een medepassagier waarmee je gezellig kunt kletsen en waarmee je het rijden kunt afwisselen.

  • Probeer zo min mogelijk ‘s nachts te rijden. Je bent dan al minder scherp.

  • Vermijd warmte en roken in het voertuig. Hou het aangenaam koel.

  • Zorg dat je iets te eten en te drinken bij je hebt. Een kleine snack en een flesje water is voldoende. Te veel eten maakt je juist weer moe.

  • Zet de airco of blazer aan voor frisse lucht. Doe geen raam open. Het suizen van de buitenlucht kan zorgen voor een slaapverwekkende toon.

    Rijden met slaapgebrek levert je uiteindelijk geen boete op maar kan wel je leven op z’n kop zetten.