In het kader van de hand op de knip. Een onderwerp wat in praktijk toch best lastig blijkt: hoe kun je nu eigenlijk een verkeerssituatie het beste benaderen als we het hebben over het verminderen van snelheid, oftewel: remmen.

Stel nu, je rijdt op een 80 km/uur weg. Er is geen verkeer achter je, je hebt dus alle vrijheid. Verderop zie je dat er een verkeerslicht op rood staat. Wat doe je nu?

Optie 1: Uitrollen in de versnelling zonder gebruik van de koppeling

Wanneer je gebruikt maakt van deze optie, zal het motormanagement van de auto de brandstoftoevoer naar de motor dichtdraaien vanaf het moment dat het gaspedaal losgelaten wordt. Doordat je afremt op de motor, is er geen motoraandrijving nodig. Uiteindelijk zal je waarschijnlijk wel gebruik moeten maken van de rem.

Optie 2: Uitrollen terwijl de koppeling ingehouden wordt

Zodra je de koppeling indrukt, gaat de motor automatisch stationair draaien. Dit betekent dat er een kleine hoeveelheid brandstof naar de motor gaat om deze draaiende te houden.

Optie 3: Uitrollen in vrij

Ook op deze manier draait de motor van je voertuig stationair. Het verbruik is minimaal, maar de motor verbruikt op dit punt dus wel brandstof.

Optie 4: Remmen met koppeling

Zodra de koppeling in het spel is, zien we het stationair draaien meedoen. Oftewel, op deze manier afremmen betekent dat er brandstof verbruikt wordt bij het afremmen.

Optie 5: Remmen zonder koppeling

Deze optie kan het best gebruikt worden in combinatie met optie 1. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van de koppeling (waardoor de motor dus niet stationair draait), wordt er geen brandstof verbruikt. Combineer je dit dan ook nog eens met goed vooruitkijken waardoor je gebruik kunt maken van het uitrollen in de versnelling, heb je helemaal gewonnen!

Hoogstwaarschijnlijk had je in je hoofd de vraag al beantwoord: eerst uitrollen (op de 1 van de hierboven beschreven methodes) en vervolgens dichterbij het verkeerslicht op de rem.

Wat eigenlijk nog zuiniger is, is om op het moment dat je het rode verkeerslicht ziet meteen bij-remt, waarna je met lagere snelheid naar het verkeerslicht laat uitrollen. 
Doordat je met een lagere snelheid het verkeerslicht benaderd, heb je langer een verbruik van nul. Daarnaast duurt het net wat langer voordat je hier aankomt en heb je ook een grotere kans dat het verkeerslicht op groen gesprongen is! Nóg een voordeel is dan dat je vanuit bijvoorbeeld 30 km/uur weer optrekt in plaats vanuit stilstand, ook dit is goedkoper. Win-win.