We weten allen dat als je harder rijdt, de auto meer brandstof verbruikt. Maar hoeveel precies? Op welke snelheden maakt dat het grootste verschil? En wat kan jij hier zelf aan doen?

Extra brandstof

Op papier rijden de meeste auto's het zuinigst bij een snelheid van ongeveer 90 km per uur. Rijdt je harder dan 100 km per uur, dan neemt het brandstofverbruik snel toe.
Rijd je op een constante snelheid van 70 tot 90 km per uur, dan verbruikt de (gemiddelde) auto zo'n 4.5 liter brandstof per 100 km.
Kijken we naar hogere snelheden, zien we dit verbruik rap omhoog schieten:

Snelheid                           Verbruik per 100 km               Verschil

70-90 km per uur            5.4 liter                              
120 km per uur                7.7 liter                                    42% hoger
140 km per uur                9.4 liter                                   74% hoger

Oplossingen

streamline.JPG

Gestroomlijnd
Autofabrikanten doen hun best om de auto's van tegenwoordig zo gestroomlijnd mogelijk te maken. Hierdoor is de luchtweerstand zo klein mogelijk.
Een grote luchtweerstand zorgt namelijk voor een flinke toename in het brandstofverbruik. Dat betekent dat alles wat je op of aan de auto bevestigd, invloed heeft op een hoger brandstofverbruik.
Waar je misschien minder snel bij stil staat, is dat ook het rijden met de ramen op een invloed heeft op de gestroomlijndheid van het voertuig en dus invloed heeft op je brandstofverbruik.

Gewicht
Elke kilo aan gewicht wat je extra meeneemt in de auto, is goed voor ongeveer 0.1 liter meerverbruik per 100 kilometer. Dat klinkt niet hoog, maar als we uitgaan van een auto die 20.000 kilometer per jaar rijdt, hebben we het toch over een slordige 20 liter.

Bandenspanning
Een belangrijk gedeelte van de energie voor de aandrijving van een auto, gaat op aan rolweerstand. 
Is de bandenspanning 25% te laag, dan verhoogt dit de rolweerstand met 10%, waardoor het brandstofverbruik met ongeveer 2% toeneemt.
Nu heeft een verkeerde bandenspanning niet alleen invloed op het brandstofverbruik, maar beïnvloed deze ook de levensduur van de band in negatieve zin. En dan zullen we het niet eens hebben over de invloed op de wegligging.

 

 

Meer informatie over het GreenStar programma? 

 

In de header de Hennessey Venom GT, een behoorlijk snelle auto mogen we wel stellen. Deze auto heeft een topsnelheid van maarliefst 435.2 km/uur.

 

Bron