Het wordt weer eerder donker en later licht, de koudere dagen staan weer voor de deur. 
Je stapt 's ochtends de deur uit en vindt een auto die, in tegenstelling tot jezelf, niet van een warme nachtrust heeft kunnen genieten. Het is natuurlijk heerlijk om in een warme auto te stappen (en over het moeten krabben van de voorruit zullen we helemaal geen woorden vuil maken), maar wat doe je je auto eigenlijk aan met 'stationair laten lopen'? 
Hoe gaan onze ervaringsdeskundigen hiermee om? Werotax aan het woord.

De moraal van het verhaal is dat een verbrandingsmotor niet houdt van stationaire toerentallen. Het enige waarvoor deze goed is, is om de oliedruk op gang te brengen waardoor je lagers niet meteen uitslijten. Het kost de auto ongeveer 10 seconden om deze goed op gang te brengen en uiterlijk 30 seconden na het starten, wil de motor niets liever dan gaan.

Maar wat is er dan precies 'schadelijk' aan het stationair warmdraaien van een auto?

Don'ts

Wanneer een auto in het stationair toerental draait, gebruikt de auto een zeer rijk brandstof-mengsel. Bij benzine motoren betekent dit aanslag op je gasklep en dieselmotoren kunnen flink last hebben van roet.
Dit betekent dat je de interne delen van je motor vervuilt.

Hetzelfde geld ook voor korte, rustige ritjes. Bij een koude start produceert een motor de meest vervuilende en schadelijke uitlaatgassen. Zodra de motor een beetje op temperatuur is, wordt dit schoner.

Elk uur dat een voertuig stationair draait, staat ongeveer gelijk aan het rijden van 40 km. Dat behoeft verder geen uitleg.

Do's

Natuurlijk is het makkelijk: auto aan, binnen je kopje koffie, autoruit schoon. Je auto zul je hier helaas geen plezier mee doen en daarom:
Start de auto en rij na 10 seconden weg.

Werotax

In het zuiden van het land nabij Eindhoven, is in Son en Breugel één van onze klanten gesitueerd: Werotax.

Eigenaar van dit bedrijf is Davina Vorstenbosch vd Wetering. We spraken met haar over haar ervaringen wat betreft het stationair de motor laten draaien. 'Bij Werotax hebben we en duidelijke doelstelling wat betreft het onnodig stationair lopen, wij tolereren dit niet. Niet alleen omdat we ons er van bewust zijn wat voor invloed dit heeft op het milieu, maar ook om onze onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden.' Natuurlijk kan een bedrijf dit niet alleen. 'Onze bestuurders werken hier hard aan mee en op deze manier zijn we in staat om over het hele bedrijf een hoge score te halen.'

Zoals je dan verwacht, zien we dit heel mooi terug als we naar de data kijken van Werotax. Zo behaalde het bedrijf op deze parameter gemiddeld een 9.9 voor de gehele maand september.

 

Bron