Uiteindelijk kom je er niet onderuit. De tank van je voertuig is leeg en moet opnieuw gevuld worden.

Bij het naderen van het tankstation en het zien van een leeg plekje bij de pomp slaat de twijfel nog wel eens toe. Waar zat ook al weer het benzineklepje?

De benzinemeter

Op de brandstofmeter op het dashboard kunt u zien hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Daarnaast staat hier ook een symbool voor een benzinepomp. Hangt de brandstofslang in het symbool aan de rechterkant, zoals bij onderstaand voorbeeld? Dan zit uw tankdop rechts.
Staat er een driehoek naast het symbool? Dan geeft deze de kant van de brandstoftank aan.

Waarom is dit niet eenduidig?

Aan welke kant getankt moet worden, heeft met het verleden te maken. Zo voerde Napoleon in veel Europese landen in om rechts te gaan rijden met paarden en wagens. Echter, in Japan rijdt men juist links omdat het zwaard van de samoerai links aan de gordel hing. Het aanraken van een samoerai-zwaard was een zwaar vergrijp en wanneer men dus een samoerai tegenkwam liep men deze aan zijn rechterkant voorbij en werd het zwaard vermeden.
Toen de auto’s opkwamen was het logisch dat deze net zo gingen rijden als de paarden en wagens. In die tijd waren er ook niet meerdere benzinepompen. Deze stond aan de kant van het trottoir en dat betekende voor bijvoorbeeld Nederland dat de benzinetank ook rechts kwam te zitten.

Het stuur

Omdat het landafhankelijk is aan welke kant getankt wordt, is het merkembleem op het stuur ook een aanknopingspunt om te weten waar de tank zit. We nemen bijvoorbeeld Frankrijk. In Frankrijk wordt al decennialang rechts gereden en daarom hebben bijvoorbeeld Renault, Citroën en Peugeot de tank aan de rechterkant. In Engeland en grote delen van Azië wordt links gereden en daarom hebben auto’s van Engelse of Oosterse makelij (bijvoorbeeld Rover of Toyota) de tankdop ook links. Uitzonderingen bevestigen de regel: Nissan is in zowel Franse als Japanse handen en dan is het dus een verrassing waar het benzineklepje zit.