Welke consequenties hangen er aan het opnemen van je mobiele telefoon terwijl je aan het rijden bent?

- Zit je mobiel in een handsfree carkit?
- Houd je de telefoon vast tussen oor en schouder?
- Staat de speaker aan terwijl je de telefoon vast hebt?

- Sta je stil voor een verkeerslicht?
- Rijd je?
- Sta je geparkeerd?

Over het algemeen geldt dat je, tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig, geen mobiele telefoon vast mag houden. Ook de telefoon tussen oor en schouder houden is niet toegestaan, je aandacht moet volledig op de weg gericht zijn. 
De politie is op steeds geavanceerdere manier bezig om de pakkans van deze overtreding groter te maken. De boete is niet niks: 230 euro.

Zolang je stilstaat is bellen geen probleem. Dus zodra je voor een verkeerslicht stilstaat, of geparkeerd staat. Op dit moment bestuur je geen voertuig. Zodra je weer begint met rijden treedt de bovenstaande regel in.

Invloed op rijgedrag

multitasking_man.jpg

Natuurlijk zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de invloed dat bellen (in het algemeen, en ook handsfree bellen) heeft op de rijvaardigheid. Hieruit blijkt dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als autorijden met een telefoon in de hand. Het grootste probleem is de afleiding waarvoor het telefoneren zorgt. Zo blijkt dat automobilisten die bellen:

  • Langzamer rijden

  • Veel later remmen

  • Minder alert zijn op de weg

Ook het soort gesprek heeft invloed op de afleiding. Een luchtig gesprek heeft in mindere mate invloed op je rijgedrag dan wanneer je zorgvuldig je woorden moet kiezen tijdens een gesprek, of stress ervaart vanwege het gespreksonderwerp.

 

 

Toch bellen? Dan handsfree!

Dat kan op 3 manieren: 

Met een headset
Het grote voordeel van deze manier van handsfree bellen is dat je een relatief hoge spraakkwaliteit ervaart. Via een in-oor koptelefoon met microfoon, kun je gesprekken voeren. Het beginnen van een gesprek gaat via een knop op de hoofdtelefoon of via spraakcommando.

Let op: Dit betekent dat je de telefoon niet met je handen aan mag raken om een gesprek aan te nemen, dat zou namelijk vallen onder 'het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig'.

Met een vast ingebouwde installatie
Veel auto's die nieuw op de markt komen hebben een ingebouwde handsfree installatie. Deze installatie werkt via de accu van de auto. Door middel van knoppen op het stuur of op het dashboard kun je gesprekken aannemen en handsfree bellen.

Met een carkit installatie
Mocht de auto geen ingebouwd handsfree systeem hebben, bestaat er de mogelijkheid om deze in te (laten) bouwen. Via een knop op de carkit kunt u de inkomende gesprekken aannemen en beginnen. Het nadeel van een carkit installatie is dat de kwaliteit van handsfree bellen niet constant is. De geluidskwaliteit verschilt erg per merk.

Meer informatie ontvangen over ons programma? Dat kan! Laat hier uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
 

Bron